Μητσοτάκης για Ε65: Έργο τεράστιας αναπτυξιακής σημασίας – Η ΝΔ έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη

Στην εκδήλωση για την παράδοση του τμήματος Λαμία – Καλαμπάκα του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας Ε65, μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην κυκλοφορία δίδονται σήμερα το απόγευμα τα δυο τελευταία τμήματα του αυτοκινητόδρομου Ε65 και έτσι η Κεντρική Ελλάδα αποκτά έναν σύγχρονο και ασφαλή αυτοκινητόδρομο 136 km που καθιστά πιο εύκολη την

κυκλοφορία και την μετακίνηση προς το Καρπενήσι, την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, τα Μετέωρα και την Λίμνη Πλαστήρα.

Τα δυο τμήματα που παραδίδονται σήμερα είναι από την Λαμία μέχρι την Ξυνιάδα, μήκους 18,5 km που περιλαμβάνει και τα τούνελ στο όρος Όρθρυς, όπως επίσης και το τμήμα Τρίκαλα-Καλαμπάκα μήκους 25 km, καθιστώντας έτσι τον Ε65 έναν ολοκληρωμένο αυτοκινητόδρομο της Κεντρικής Ελλάδας που ξεκινά από το ύψος της Αλαμάνας, λίγο πριν τη Λαμία όπου συναντά τον ΠΑΘΕ μέχρι τα Μετέωρα, μειώνοντας σημαντικά το χρόνο της διαδρομής.

Λίγο μετά τις 10 το πρωί σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που βρέθηκε σε ειδική εκδήλωση που οργανώθηκε κοντά στο τούνελ της Όρθρυος ενημερώθηκε από τον Υπουργό Υποδομών-Μεταφορών κ. Χρήστο Σταϊκούρα για τα χαρακτηριστικά του έργου, όπως επίσης και για το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του τελευταίου τμήματος από την Καλαμπάκα μέχρι την Εγνατία οδό μήκους 46 km.

Ο πρωθυπουργός κατά την διάρκεια της ομιλίας του υπογράμμισε την αξία του έργου και τις αναπτυξιακές του δυνατότητες σημειώνοντας πως «σήμερα είναι μία σπουδαία μέρα καθώς παραδίδουμε έναν δρόμο με τεράστια αναπτυξιακή σημασία», υπενθυμίζοντας ότι «τα έργα αυτά δεν θα είχαν γίνει χωρίς την βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Νέα Δημοκρατία έβαλε την χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την κράτησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αγωνίζεται μέσα στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Γνωρίζω πολύ καλά πόσο σημαντικός είναι αυτός ο δρόμος, ειδικά για τη Δυτική Θεσσαλία, καθώς αποτελούσε ένα όνειρο δεκαετιών» τόνισε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για «έργο τεράστιας αναπτυξιακής σημασίας».

Αναδεικνύοντας τη σημασία του έργου ο πρωθυπουργός τόνισε πως πλέον χρειάζονται «2,5 ώρες για να πάει κανείς από την Αθήνα στην Καρδίτσα, 3 ώρες για να πάει στα Τρίκαλα» ενώ ο δρόμος προσφέρει «προσβασιμότητα για ένα τόσο όμορφο κομμάτι της πατρίδας μας, τη δυτική Θεσσαλία».

Ο ίδιος υπογράμμισε πως «κλείνουμε τις εκκρεμότητές μας με το παρελθόν. Το 2019 είχαμε δεσμευτεί για εργοτάξια στην χώρα και σήμερα τα εργοτάξια αυτά αποδίδουν σιγά – σιγά έργα στους πολίτες». Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο έργο υπογράμμισε τα προβλήματα τα οποία κυριάρχησαν ενδιάμεσα τονίζοντας ότι «είναι ένα έργο που δοκιμάστηκε στην οικονομική κρίση, έμεινε κυριολεκτικά χρηματοδοτικά κολοβό».

«Ένα έργο που πέρασε από 40 κύματα, δοκιμάστηκε στην κρίση, έφτασε στο σημείο να είναι κολοβό με το βόρειο τμήμα να είναι σε χρηματοδοτικό κενό. Αν δεν ήταν η επιμονή της κυβέρνησης και η πολύ σκληρή διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα το είχαμε ολοκληρώσει για να παραδοθεί εκτιμούμε σε 2 χρόνια» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Ξέρουμε καλά οτι κάθε φορά που παραδίδεται ένας αυτοκινητόδρομος μειώνεται ο αριθμός των ατυχημάτων με στόχο να έχουν μειωθεί στο μισό τα δυστυχήματα έως το 2030», συνέχισε.

«Το έργο αυτό και άλλα πολλά δεν θα είχαν υλοποιηθεί χωρίς τη στήριξη της ΕΕ. Η ΝΔ είναι το κόμμα που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη, την κράτησε στην Ευρώπη και αγωνίζεται να γίνει Ευρώπη μεταφράζοντας τη χρηματοδότηση σε απτά έργα. Εδώ βλέπετε τη συμβολή του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης».

«Το 2019 είχαμε δεσμευθεί να κάνουμε την Ελλάδα απέραντο εργοτάξιο και τώρα τα έργα υλοποιούνται προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Αλλά ο σχεδιασμός των μεγάλων έργων είναι μια συνεχής διαδικασίας. Κλείνουμε τις εκκρεμότητες των παρελθόντων ετών με τους αυτοκινητοδρόμους. Ταυτόχρονα δρομολογούνται και άλλα έργα περιφερειακής σημασίας», συμπλήρωσε.

Όπως υπογραμμίστηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, το συνολικό μήκος του Ε65  θα είναι 182,1 km και ο συνολικός προϋπολογισμός φτάνει στο 1,3 δις ευρώ περίπου, χαρακτηρίζοντας το συγκεκριμένο έργο ένα από τα σημαντικότερα εθνικά έργα που δίνει μια νέα αναπτυξιακή δυναμική στον κορμό της χώρας.

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε όλους και όλες που έβαλαν το λιθαράκι και φυσικά την κατασκευάστρια εταιρεία που παραδίδει το νότιο τμήμα πριν τη συμβατική ημερομηνία παράδοσης. «Το έργο αυτό δεν εχει να ζηλέψει τίποτα από αντίστοιχα έργα του εξωτερικού και οι κατασκευαστικές εταιρείες είναι συμμέτοχες σε μια προσπάθεια βιώσιμης ανάπτυξης», κατέληξε.

Παρακολουθείστε την εκδήλωση:

Σταϊκούρας: Ραχοκοκαλιά της συγκοινωνιακής υποδομής της Κεντρικής Ελλάδος.

«Παραδίδουμε σήμερα ένα άρτιο τεχνικά έργο που κατασκευάστηκε με πόρους του ΕΣΠΑ, έργο που αναβαθμίζει το οδικό δίκτυο, την οδική ασφάλεια και διευκολύνει τις μετακινήσεις, στην ενδοχώρα με πολλαπλά οφέλη για τους πολίτες» υπογράμμισε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως είπε, ο αυτοκινητόδρομος αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της συγκοινωνιακής υποδομής της Κεντρικής Ελλάδος.

Ο υφυπουργός του ίδιου Υπουργείου κ. Νίκος Ταχιάος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν μέχρι την ολοκλήρωσή του ενώ χαρακτήρισε τον Ε65 «θρυαλλίδα ανάπτυξης για μία περιοχή της Θεσσαλίας που δοκιμάστηκε σκληρά», κάνοντας αναφορά στις ζημιές από τις πλημμύρες στις πόλεις της Θεσσαλίας.

Περιστέρης: «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιταχύνουμε την παράδοση του βόρειου τμήματος»

Στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο πρόεδρος και CEO της ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης, αναφέρθηκε στην πορεία και τις δυσκολίες κατασκευής του έργου τονίζοντας πως «δεν ήταν καθολου αυτονόητο ότι θα φτάναμε σήμερα σε αυτό το σημείο. Διαβεβαίωσε παράλληλα πως «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιταχύνουμε την παράδοση του βόρειου τμήματος παρακάμπτοντας σημαντικά μας δικαιώματα».

«Ελπίζουμε του χρόνου να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέρμα του, που είναι η Εγνατία στο σημείο που συναντάει το βορειοδυτικό κομμάτι της Εγνατίας Οδού» πρόσθεσε.

Το έργο

Ο αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας, πρόκειται για ένα έργο, το οποίο κατασκευάζει η εταιρία ΤΕΡΝΑ Α.Ε. Έχει συνολικό μήκος 182,1 χλμ. και είναι ένα από τα σημαντικότερα εθνικά έργα, συνολικού προϋπολογισμού 1,3 δισ ευρώ περίπου.

Ο Ε65 διαθέτει, δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και επιπλέον μία λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης ενώ στη διάθεση κάθε οδηγού σε 24ωρη βάση βρίσκονται υπηρεσίες οδικής ασφάλειας.

Υπενθυμίζεται, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Οδού, ότι υπό κατασκευή βρίσκονται και τα τελευταία 46 χλμ. του αυτοκινητοδρόμου που θα ξεκινούν από τον ανισόπεδο κόμβο Καλαμπάκας και θα φτάνουν έως και την Εγνατία Οδό, Δυτικά των Γρεβενών.

Στα 136 χλμ. στη διάθεση κάθε οδηγού βρίσκονται υπηρεσίες οδικής ασφάλειας της Κεντρικής Οδού όπως:

24ωρα Περίπολα Οδικής Ασφάλειας4ψήφιος αριθμός Έκτακτης Ανάγκης 24ωρης λειτουργίας, 1075Δωρεάν Οδική Βοήθεια σε περιπτώσεις ακινητοποίησηςΤηλεφωνική Εξυπηρέτηση Πελατών στον αριθμό 801 700 7000

Στον Ε65 θα λειτουργούν 3 μετωπικοί σταθμοί διοδίων. Πρόκειται για τους σταθμούς Λιανοκλαδίου στο 17,1 χλμ. λίγα χλμ βόρεια του κόμβου προς Καρπενήσι με κόστος διέλευσης για τα ΙΧ στα 1,85 ευρώ, Σοφάδων στο 66,2 χλμ. με κόστος 3,40 ευρώ και Τρικάλων στο 105,7 χλμ με κόστος 2,95 ευρώ. Έτσι το κόστος για έναν οδηγό που θα εισέλθει στην αρχή του Ε65 και θέλει να φθάσει έως την Καλαμπάκα είναι 8,2 ευρώ. Ακόμα σε λειτουργία είναι επίσης οι πλευρικοί σταθμοί Ανάβρας με κόστος διέλευσης για τα ΙΧ τα 2 ευρώ, Προαστίου με 1,15 ευρώ, Τρικάλων με 0,80 ευρώ και Καλαμπάκας με 0,90 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα όταν ολοκληρωθεί ο Ε65 η διαδρομή από την Λαμία έως την Εγνατία θα διαρκεί 1 ώρα και 45 λεπτά, από 3 ώρες και 15 λεπτά που χρειάζονταν πριν την κατασκευή του.

Διαβάστε επίσης:

Προς Δόμνα Μιχαηλίδου και Άδωνι Γεωργιάδη: Λύστε τώρα το θέμα με τα επιδόματα αναπηρίας

Ουκρανία και ΗΠΑ ετοιμάζουν διμερή “συμφωνία ασφαλείας”

Γιατί είναι αληθινό το ελληνικό story και τι ρόλο παίζει ο δοκιμασμένος Κωστής ΧατζηδάκηςΑρθρο παρέμβαση

Keywords
ελλαδα, ευρωπη, μητσοτακης, νεα δημοκρατια, αδωνις γεωργιαδης, λαμια, τρικαλα, παθε, νέα, αθηνα, συγκεκριμένο, εκκρεμότητες, προυπολογισμος, δις, εταιρεία, θρυαλλίδα, ceo, τερνα, χλμ, επιδοματα, ηπα, χατζηδακης, αρθρο, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, αλλαγη ωρας, αξια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, εκλογες ηπα, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, δομνα μιχαηλιδου, ημερομήνια, οικονομικη κριση, το θεμα, δημοκρατια, ηπα, θεμα, λιμνη πλαστηρα, ονειρο, υψος, ωρα, ceo, αρθρο, βοηθεια, βορεια, γινει, δις, δρομος, δικτυο, δυτικη, εγνατια, ευρω, ειπε, εκκρεμότητες, εργα, εξυπηρετηση, εταιρεία, εταιρια, ετων, υπηρεσιες, υφυπουργος, θεσσαλια, καρπενησι, καρδιτσα, κυματα, κομμα, λειτουργια, λιθαρακι, λογο, μηκος, μετεωρα, οδικη βοηθεια, ορος, οφελος, παθε, προβληματα, πρωι, ρολο, συγκεκριμένο, συγχρονο, τερνα, τμημα, φυσικα, φτανει, φορα, χρηστος, χλμ, ωρες, ασφαλεια, ενωση, χωρα, κομματι
Αναζητήσεις
live--i-omilia-tou-kyriakou-mitsotaki-sta-egkainia-tou-e65.htm
Τυχαία Θέματα