ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο ρόλος-κλειδί των ΗΠΑ για τον Όμιλο ΤΙΤΑΝ!

07:37 2/11/2023 - Πηγή: Emea.gr

Σε ρόλο-κλειδί για την συνολικότερη «υγεία» των μεγεθών του Ομίλου ΤΙΤΑΝ αναδεικνύεται η δραστηριοποίησή του στην αγορά των ΗΠΑ. Κάτι αντίστοιχο με το «ευ» στο ζην!

Αρκεί κάποιος να δει τις συγκεντρωτικές ομιλικές οικονομικές καταστάσεις, προκειμένου να αντιληφθεί πως η απόδοση της αγοράς των ΗΠΑ για τον Όμιλο ΤΙΤΑΝ είναι καταλυτικής σημασίας, καθώς αντιπροσωπεύει

κάτι παραπάνω από το 60% των συνολικών πωλήσεων, με την Ευρώπη να ακολουθεί με ποσοστό της τάξεως του 30% και το υπόλοιπο 10% να μοιράζεται σε μια σειρά από αγορές σε διεθνές επίπεδο.

Μάλιστα, για το 2023 οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πωλήσεις της TITAN America που θα υπερβούν το 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια, με τα κέρδη EBITDA να είναι περισσότερα των 275 εκατομμυρίων δολαρίων, σηματοδοτώντας την είσοδο σε μια εντελώς καινούρια, όσο και πολλά υποσχόμενη αναπτυξιακή φάση για την θυγατρική του Ομίλου ΤΙΤΑΝ στις ΗΠΑ.

Σε ότι αφορά στο CAPEX (Capital Expenditures) ή αλλιώς τις Κεφαλαιακές Δαπάνες, στα έξοδα δηλαδή που σχετίζονται με την απόκτηση προϊόντων που προορίζονται για μακροχρόνια χρήση, το 2020 ήταν 46 εκατ. δολάρια, το 2021 «σκαρφάλωσαν» στα 80 εκατ. δολάρια, το 2021 στα 154 εκατομμύρια δολάρια, ενώ κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους ανέρχονταν ήδη σε $62 εκατ. Όσο για τα κέρδη EBITDA, το 2022 διαμορφώθηκαν σε 195 εκατομμύρια δολάρια, ενώ φέτος εκτιμάται πως θα υπερβούν τα 275 εκατ. δολάρια!

Μεγέθη, που αφορούν – πάντοτε – στην ΤΙΤΑΝ America.

Αρκεί να σημειωθεί πως οι συνολικές πωλήσεις του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, ήτοι σε 25 αγορές και 240 παραγωγικές εγκαταστάσεις που δραστηριοποιείται παγκοσμίως απασχολώντας τουλάχιστον 5.500 υπαλλήλους, για το 2022 διαμορφώθηκαν σε 2,28 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ τα κέρδη ΕΒΙΤDΑ ανήλθαν σε 331 εκατομμύρια ευρώ.

Έρχεται Ομοσπονδιακή «ένεση» 122,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για νέες υποδομές!

Ένα από τα καλά κρυμμένα «μυστικά» της επικείμενης περαιτέρω ενδυνάμωσης των μεγεθών του Ομίλου στη Βόρεια Αμερική και της έμπρακτης ανάδειξης των αναπτυξιακών προοπτικών του εκεί έχει να κάνει με το γεγονός ότι κατά τα αμέσως προσεχή χρόνια, στις 3 γεωγραφικές περιοχές που λειτουργεί στις ΗΠΑ (ευρύτερη περιοχή της Φλόριδα, Νέα Υόρκη / Νέα Υερσέϊ, Βιρτζίνια / Βόρεια Καρολίνα), αναμένεται να διατεθούν κάτι παραπάνω από 122,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε επίπεδο Ομοσπονδιακών πόρων.

Ο λόγος; Μα, η αναγκαιότητα της υλοποίησης σειράς έργων που σχετίζονται με τις εν γένει υποδομές. Από λιμάνια και γέφυρες, μέχρι οδοποϊία και αεροδρόμια. Κι αυτό, καθώς το σύνολο των υποδομών στις ΗΠΑ είναι προβληματικό, έντονα παρωχημένο και σταδιακά καθίσταται μη λειτουργικό.

Σήμερα, η TITAN America διαθέτει και λειτουργεί 2 εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου, 82 παραγωγικές εγκαταστάσεις ready mix, 3 θαλάσσια terminals εισαγωγής και 15 διανομής, 8 λατομεία αδρανών υλικών, καθώς επίσης και 3 εργοστάσια επεξεργασίας τέφρας. Προκειμένου να έχετε ένα ικανό μέτρο σύγκρισης, τα αντίστοιχα μεγέθη για την Ευρώπη, όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία (Ελλάδα, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία και Ιταλία), έχουν ως εξής: 3 εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου, 29 παραγωγικές εγκαταστάσεις ready mix, 4 θαλάσσια terminals εισαγωγής και 25 λατομεία αδρανών υλικών.

3 πυλώνες ανάπτυξης στις ΗΠΑ

Η δυναμική ανάπτυξη της επιμέρους ισχυρής γεωγραφικής παρουσίας σε 3 διαφορετικές περιοχές που κατέχει σήμερα η ΤΙΤΑΝ America, σε συνδυασμό με την συνεχή εισαγωγή νέων υλικών και εν γένει μοντέλων παροχής εξυπηρέτησης και την εφαρμογή ποικίλων τεχνολογικών εφαρμογών προκειμένου να αποδειχτούν καίριας σημασίας για την επίτευξη πρόσθετης ανάπτυξης, αποτελούν το τρίπτυχο στο οποίο αναμένεται να κινηθεί η στρατηγική της εταιρείας στη Βόρεια Αμερική κατά το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα και ανά πτυχή ξεχωριστά, ζητούμενα θεωρούνται η επέκταση των δικτύων logistics και διανομής, η ενίσχυση της θέσης των λατομείων, η πραγματοποίηση επενδύσεων για την περαιτέρω ανάπτυξη των ready mix προϊόντων, η εξέλιξη και διάθεση περισσότερων «πράσινων» και μηδενικού άνθρακα προϊόντων, η ανάπτυξη υψηλής απόδοσης καινοτόμων λύσεων και προϊόντων, η υλοποίηση και εφαρμογή της έννοιας και λειτουργίας της ψηφιακής βιομηχανοποίησης απ’ άκρη σε άκρη των παραγωγικών εγκαταστάσεων, καθώς επίσης ο σχεδιασμός και η διασφάλιση μιας εξόχως δυναμικής στρατηγικής που αφορούν στα logistics και στη συνολικότερη εμπειρία που απολαμβάνει κάθε πελάτης ξεχωριστά.

Οι παραπάνω παράγοντες, σε συνάρτηση με την εκτέλεση ενός λελογισμένου επενδυτικού πλάνου, την δεδομένη αύξηση της ζήτησης στις κατηγορίες του τσιμέντου και των αδρανών υλικών, αναμένεται να επιτρέψουν στην ΤΙΤΑΝ America να προχωρήσει στους συνολικότερους σχεδιασμούς της, που στο τέλος της ημέρας αφορούν στην σταδιακή μετατόπιση του μείγματος των πωλήσεων στην αγορά των ΗΠΑ, αναδύοντας νέες ευκαιρίες ανάπτυξης και ιδιαίτερα αποδοτικών προοπτικών για το μέλλον.

Για την ακρίβεια, το 2022 οι πωλήσεις του Ομίλου ΤΙΤΑΝ στις ΗΠΑ προέρχονταν κατά 60% από την διάθεση προϊόντων τσιμέντου, κατά 30% από την πώληση ready mix προϊόντων και από 5% από την διάθεση αδρανών υλικών και προϊόντων και λύσεων που αφορούν σε κτίρια.

Πως σκοπεύει η ΤΙΤΑΝ America να διαμορφωθούν τα σχετικά ποσοστά το 2026; Οι πωλήσεις προϊόντων τσιμέντου να ανέρχονται σε λιγότερο από 45%, αυτές των ready mix να υπερβαίνουν το 35%, ενώ το δίπολο αδρανών υλικών και προϊόντων και λύσεων που αφορούν σε κτίρια, θα διαμορφώνεται σε μεγαλύτερο του 12% και 10%, αντίστοιχα. 

 
Keywords
Αναζητήσεις
apokleistiko-o-kryptonitis-ipa-gia-ton-omilo-titan.htm
Τυχαία Θέματα