Sniper: To Greek Tech στη Νέα Υόρκη και η απεργία στην Klarna

07:25 2/11/2023 - Πηγή: Emea.gr
Η σύναξη του Greek Tech στη Νέα Υόρκη
Η ΕΑΤΕ αναζητά επιχειρήσεις για να επενδύσει!
Εκπαίδευση (που πιάνει τόπο) σε σχέση με την αποταμίευση
Η Klarna… συνδικαλίζεται και απεργεί!Η σύναξη του Greek Tech στη Νέα Υόρκη

Κάτι παραπάνω από 300 Έλληνες και ελληνικής καταγωγής στελέχη τεχνολογικών επιχειρήσεων και Startups από κάθε γωνιά του πλανήτη ανταποκρίθηκαν στο ετήσιο κάλεσμα NYC

GREEKS IN TECH της Marathon Venture Capital.

Απώτερος σκοπός της συγκεκριμένης ενέργειας είναι η γνωριμία και η δημιουργία δεσμών φιλίας και συνεργασίας μεταξύ στελεχών που έχουν ως (κοινό) σημείο αναφοράς την άμεση ή έμμεση σχέση τους με την πατρίδα μας.

Παράλληλα, πραγματοποιούνται συζητήσεις και επιμέρους παρουσιάσεις Startups, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που προκύπτουν ενδιαφέρουσες συνέργειες επιχειρηματικής μορφής, δικτύωσης ή χρηματοδότησης.

Σημειώνεται πως η Marathon Venture Capital αποτελεί ένα seed-stage fund, το οποίο έχει ως στόχο του να βοηθήσει φιλόδοξους Έλληνες ιδρυτές νεοφϋών επιχειρήσεων να δημιουργήσουν εταιρείες τεχνολογίας παγκόσμιας κλάσης και αναγνώρισης.

Η επενδυτική στρατηγική του Marathon Venture Capital είναι ξεκάθαρη όσο και συγκεκριμένη, καθώς ηγείται σε γύρους αρχικού σταδίου (seed), επενδύοντας ποσά ύψους 1-1,5 εκατομμυρίου ευρώ για συμμετοχή 15-20% σε κάθε εταιρεία, με διαφανείς όρους.

Σε επόμενους γύρους χρηματοδότησης, το fund συνεχίζει να επενδύει περαιτέρω σημαντικά ποσά, διατηρώντας το ποσοστό συμμετοχής του στην εταιρεία που επενδύει.

Η ΕΑΤΕ αναζητά επιχειρήσεις για να επενδύσει!

Συνολικά 20 ενεργά funds, τα οποία διαχειρίζονται περί το 1 δισεκατομμύριο ευρώ έχει ιδρύσει μέχρι ώρας η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων Α.Ε. (ΕΑΤΕ), η οποία και διαχειρίζεται περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τα στελέχη της ΕΑΤΕ, η δημιουργία των προαναφερθέντων funds γίνεται με εξαιρετικά προσεκτικό τρόπο, ενώ επιλέγονται κορυφαίες ποιοτικά, όσο και αποτελεσματικές ομάδες διαχειριστών, προκειμένου να εξυπηρετούν όλο το εύρος της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Μάλιστα, η τράπεζα ευρισκόμενη κοντά στην αγορά και καταγράφοντας τις αναδυόμενες τάσεις, μα και τις ανάγκες που εμφανίζονται, προχωρά στην ανάπτυξη συγκεκριμένων επενδυτικών, όσο και αναπτυξιακής μορφής προγραμμάτων.

Μάλιστα, το αξιέπαινο, όσο και ενδιαφέρον στοιχείο της δραστηριοποίησης της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων Α.Ε. είναι πως προσπαθεί να καλύψει το σύνολο της Ελληνικής επικράτειας και δη σε όλα τα στάδια ανάπτυξης των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων, έτσι ώστε να χρηματοδοτήσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια.

Προς αυτή την κατεύθυνση, τα στελέχη της ΕΑΤΕ θεωρούν πως η ανάκτηση της Επενδυτικής Βαθμίδας από τη χώρα μας θα συμβάλει σημαντικά ώστε οι επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη τη χρηματοδότηση προκειμένου να κάνουν Scale Up, να την λαμβάνουν με πολύ μικρότερο κόστος δανεισμού

Εκπαίδευση (που πιάνει τόπο) σε σχέση με την αποταμίευση

Εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες για το χρήμα και την ιστορία του, τη διάκριση ανάμεσα σε ανάγκες και επιθυμίες, την έννοια των αγαθών και των υπηρεσιών και τη σημασία της αποταμίευσης, παρουσίασε η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας στους μαθητές και τους δασκάλους του 8ου Δημοτικού Σχολείου της πόλης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης που κάθε χρόνο εορτάζεται στις 31 Οκτωβρίου.

Η παρουσίαση έγινε μέσα από slides, φωτογραφίες και animation video από στέλεχος της Τράπεζας, με υλικό που βασίστηκε στο «Πρόγραμμα @ξία» του Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, μία πρωτοποριακή και εξειδικευμένη εκπαιδευτική πλατφόρμα (microsite) με σκοπό την καλλιέργεια της χρηματοοικονομικής γνώσης και την χρηματοοικονομική ενδυνάμωση παιδιών δημοτικού.

Μάλιστα, αρκεί να τονιστεί πως το «Πρόγραμμα @ξία» έλαβε προσφάτως την έγκριση να διδάσκεται ως επίσημο εκπαιδευτικό υλικό, απευθυνόμενο σε μαθητές των Δ’, Ε’ και ΣΤ’ τάξεων του Δημοτικού Σχολείου.

Μέσω της συγκεκριμένης δράσης η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας δηλώνει δυναμικά παρούσα σε κάθε πρωτοβουλία που ενθαρρύνει τον χρηματοοικονομικό εγγραμματισμό, ιδιαιτέρως των παιδιών που αποτελούν τους αυριανούς ενεργούς πολίτες.

Η Klarna… συνδικαλίζεται και απεργεί!

Ενώπιον απεργιακών κινητοποιήσεων βρίσκεται αντιμέτωπη η Klarna στη Σουηδία, ως συνέπεια της άρνησής της να διαπραγματευτεί με τα εκεί συνδικάτα σχετικά με την υπογραφή συλλογικής σύμβασης.

Εδώ και αρκετούς μήνες, η εταιρεία αντιστέκεται στις εκκλήσεις των συνδικάτων να συνάψει μια συλλογική σύμβαση που θα σήμαινε ότι η Klarna θα έπρεπε να διαπραγματευτεί την υιοθέτηση και εφαρμογή κάθε σημαντικής ή μεγάλης αλλαγής, όπως λ.χ. απολύσεις προσωπικού, συλλογικές αυξήσεις μισθών κ.ά., απευθείας με τα συνδικάτα.

Αποτέλεσμα; Την προσεχή Τρίτη, 7 Νοεμβρίου 2023, θα πραγματοποιηθεί απεργιακή κινητοποίηση, όπως αποφάσισε το εργατικό σωματείο Unionen and Engineers of Sweden, το μεγαλύτερο σωματείο πτυχιούχων μηχανικών της Σκανδιναβικής χώρας.

Σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις, η Klarna απασχολεί στη Σουηδία περί τα 2.000 άτομα. Υπενθυμίζεται πως πέρυσι, η εταιρεία πληρωμών προχώρησε σε απολύσεις του 10% του εργατικού δυναμικού της, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Klarna, Sebastian Siemiatkowski, να ενημερώνει τους εργαζομένους για τα δυσάρεστα νέα μέσω ενός βιντεομηνύματος.

Κώδικα συμπεριφοράς ΑΙ προωθούν οι χώρες του G7

Οι κυβερνήσεις των πλέον προηγμένων χωρών στον κόσμο, που ανήκουν στην G7, επιθυμούν οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) να δεσμευτούν εθελοντικά να δοκιμάσουν τα πιο προηγμένα μοντέλα τους για μια σειρά πιθανών κινδύνων, ενισχύοντας την άμυνα στον κυβερνοχώρο και χρησιμοποιώντας υδατογραφήματα για περιεχόμενο που δημιουργείται μέσω της χρήσης AI.

Μάλιστα, οι ηγέτες της Ομάδας των G7, που αποτελούνται από τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, καθώς και την ΕΕ, δημοσίευσαν ένα σχέδιο που περιλαμβάνει κατευθυντήριες αρχές και έναν κώδικα συμπεριφοράς 11 σημείων αναφορικά με την προώθηση της ασφάλειας και της αξιόπιστης χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης παγκοσμίως, το οποίο και στοχεύει σε εταιρείες που αναπτύσσουν τα πιο προηγμένα συστήματα ΑΙ σήμερα στην αγορά.

Ο κώδικας που προτείνεται, παροτρύνει τις εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Startups, να αξιολογήσουν και να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους που προκύπτουν από τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης τους και να εντοπίσουν πρότυπα κακής χρήσης που θα μπορούσαν να προκύψουν μόλις οι καταναλωτές αρχίσουν να χρησιμοποιούν τα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης τους.

Οι εταιρείες που συμφωνούν να ακολουθήσουν τον κώδικα θα πρέπει να δοκιμάσουν τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης τους σε αρκετές στιγμές κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους και να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στο εάν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από εγκληματίες για την ανάπτυξη χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών ή πυρηνικών όπλων, να εξαπολύσουν επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, να παρεμβαίνει στις εθνικές υποδομές ζωτικής σημασίας, να προωθούν την παραπληροφόρηση, τις διακρίσεις ή την επιβλαβή μεροληψία κ.ο.κ.

Οι προγραμματιστές μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει, επίσης, να διατηρούν έγγραφα σχετικά με τα αναφερόμενα περιστατικά με τα μοντέλα τους και να δημοσιεύουν αναφορές διαφάνειας που περιγράφουν λεπτομερώς τις δυνατότητες όλων των νέων σημαντικών εκδόσεων προηγμένων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, λέει ο κώδικας

Επιπροσθέτως, η Ευρώπη, η Ιαπωνία, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ ζητούν από τις εταιρείες ΑΙ να δεσμευτούν για δοκιμές, διαφάνεια και υδατογραφήματα, μεταξύ άλλων μέτρων.

Μια άλλη δέσμευση έχει στόχο να αποτρέψει την παραπλάνηση των ανθρώπων, απαιτώντας από τις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης να επισημαίνουν περιεχόμενο που δημιουργείται από τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης τους με υδατογραφήματα ή άλλες δηλώσεις αποποίησης ευθύνης. Οι υπογράφοντες θα δεσμευτούν επιπροσθέτως να επενδύσουν στον κυβερνοχώρο και τη φυσική ασφάλεια, για να αποτρέψουν την κλοπή των αλγορίθμων και των δεδομένων τους.

Keywords
Αναζητήσεις
sniper-to-greek-tech-sti-nea-yorki-kai-i-apergia-stin-klarna.htm
Τυχαία Θέματα