Άλμα ανάπτυξης και καθαρής ενέργειας για την Ρουμανία με έργα ισχύος 755 MW!

18:10 22/7/2023 - Πηγή: Emea.gr

Η ρουμανική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με βάση τον λιγνίτη Complexul Energetic Oltenia (CE Oltenia) δήλωσε ότι μαζί με την τοπική εταιρεία παροχής ενέργειας Tinmar Energy θα κατασκευάσει τέσσερα ηλιακά πάρκα και μια μονάδα παραγωγής ενέργειας μέσω υγραερίου, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος περίπου

755 MW με εκτιμώμενη συνολική αξία περίπου 595 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα έργα θα αναπτυχθούν μέσω πέντε χωριστών μετοχικών οντοτήτων με ποσοστό χρηματοδότησης 50/50.

Εκτός από τις επενδύσεις από την CE Oltenia και την Tinmar Energy, έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση και από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού της ΕΕ (σ.σ. Το ταμείο αφορά την Βουλγαρία, την Λετονία, την Κροατία, την Λιθουανία, την Τσεχία, την Πολωνία, την Εσθονία, την Ρουμανία, την Ουγγαρία και την Σλοβακία με στόχο την ενεργειακή μετάβαση και ουδετερότητα), το οποίο θα καλύψει το 70% της χρηματοδότησης που απαιτείται για τα ηλιακά έργα και το 50% της χρηματοδότησης που απαιτείται για τη μονάδα υγραερίου.
Τα ηλιακά πάρκα αναμένεται να λειτουργήσουν το 2024 και ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής με αέριο το 2026.

Τα ηλιακά πάρκα ισχύος 280 MW θα κατασκευαστούν στις αποθήκες σκωρίας και τέφρας στο Rovinari και το Turceni, καθώς και στις χωματερές Pinoasa και Bohorelu στη νοτιοδυτική Ρουμανία. Το εργοστάσιο με αέριο ισχύος 475 MW θα κατασκευαστεί εντός του λιγνιτικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής της CE Oltenia SE Turceni, επίσης στη νοτιοδυτική Ρουμανία.

Οι νέες δυνατότητες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σηματοδοτούν τη μετάβαση της CE Oltenia σε λιγότερο ρυπογόνες πηγές ενέργειας και αποκαθιστούν τη βιωσιμότητά της ενισχύοντας τον στρατηγικό της ρόλο στο εθνικό ενεργειακό σύστημα της Ρουμανίας, ανέφερε η εταιρεία.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο κορυφαίος όμιλος πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρουμανίας OMV Petrom ανακοίνωσε ότι μαζί με την CE Oltenia, κατασκευάζει τέσσερα ηλιακά φωτοβολταϊκά (PV) πάρκα συνολικής ισχύος περίπου 450 MW. Τα οκτώ φωτοβολταϊκά πάρκα που αναπτύχθηκαν από την CE Oltenia με τις OMV Petrom και Tinmar επιταχύνουν την απορρόφηση των κονδυλίων της ΕΕ και την πρόσβαση της Ρουμανίας σε καθαρή ενέργεια, ενώ διευκολύνουν τον εκσυγχρονισμό της CE Oltenia, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Σεμπάστιαν Μπουρντούγια σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη Δευτέρα.

Η Tinmar ειδικεύεται στην παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών κοινής ωφέλειας – ηλεκτρική ενέργεια, πετρέλαιο και φυσικό αέριο – τόσο σε βιομηχανικούς όσο και σε οικιακούς καταναλωτές.

Η CE Oltenia, στην οποία το ρουμανικό κράτος κατέχει μερίδιο 77%, ειδικεύεται στην εξόρυξη, την παραγωγή και προμήθεια ενέργειας με βάση τον άνθρακα και λειτουργεί εγκαταστάσεις με συνδυασμένη εγκατεστημένη ισχύ 2.595 MW. Η εταιρεία βρίσκεται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιανουάριο του 2022, η οποία στοχεύει εν μέρει στη σταδιακή κατάργηση των εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με βάση το λιγνίτη.

Keywords
Αναζητήσεις
alma-anaptyxis-kai-katharis-energeias-gia-tin-roumania-me-erga-ischyos-755-mw.htm
Τυχαία Θέματα