Παραιτήθηκε ο Τσίπρας από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

13:25 29/6/2023 - Πηγή: Emea.gr

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει ήδη υποβάλει την παραίτησή του στα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε στους συντρόφους του ότι υποβάλλει την παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματος προκειμένου προχωρήσουν οι διαδικασίες

για την εκλογή νέου προέδρου.

Ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε λίγο μετά τις 11.30 στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να παραστεί στην συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου και να ανακοινώσει στα μέλη του κόμματός του τις προθέσεις του.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε πως δεν θα είναι υποψήφιος για την προεδρεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Κάποιες από τις πρώτες φράσεις που ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν οι εξής:

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κλείσει έναν μεγάλο ιστορικό κύκλο που πρέπει να αποτιμήσει με υπερηφάνεια.

Προσθέτω την ανάγκη να εφεύρουμε έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ.

Ένα μικρό κόμμα της Αριστεράς έγινε μαζί μου το πρώτο αριστερό κόμμα στην Ευρώπη που κυβέρνησε και μάλιστα σε ιστορικές στιγμές, αλλά και σε απίστευτα δύσκολες συνθήκες. 

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως θα ήταν υποκριτικό αν έθετε ως αναγκαιότητα την ανανέωση εντός του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να αναλάβει τις ευθύνες του. Ανέφερε δε πως ήταν ο πρώτος αριστερός Πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας.

Κατανοώ την ανάγκη για ένα νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ και να παραμερίσω να περάσει.

Είναι πρόκληση για εμένα να αποδείξω πως μπορώ να προσφέρω στον ΣΥΡΙΖΑ και χωρίς αξιώματα.

Είναι ορισμένες στιγμές όπου καλείσαι να πάρεις κρίσιμες αποφάσεις να σταθείς απέναντι στην ιστορία, σε όσους σε στήριξαν. Έχω την εμπειρία αυτές τις αποφάσεις να μην τις παίρνω εν θερμώ και αυτό έκανα για τρία 24ωρα, γιατί γνωρίζω ότι οι αποφάσεις έχουν επιπτώσεις και σε άλλα πρόσωπα.

Να βάλουμε τέλος σε νοοτροπίες που μας κόστισαν ακριβά. Βλέπω την ανάγκη να εφεύρουμε έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ που θα μπορέσει με σεμνότητα και ανοιχτά μάτια να διαβάσει τις αντιθέσεις της κοινωνίας. Αυτό αφορά και εμένα, στον ιστορικό κύκλο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο οποίος κλείνει.

Ήμουν ο πρώτος στην ιστορία αριστερός πρωθυπουργός της χώρας. Αυτό το ταξίδι ήταν μία πορεία που κάθε του ημέρα, ήταν μέρα μάχης. Αντιμετωπίσαμε στην αρχή μία ΕΕ καχύποπτη και εχθρική απέναντι στην Ελλάδα και μία συμμαχία δανειστών που θεωρούσε την πατρίδα μας άξια τιμωρίας, αφόρητες πιέσεις και εκβιασμούς εκτός της χώρας, αλλά οι θεσμοί έβρισκαν και συμπαραστάτες εντός της. Δηλώνω υπερήφανος για όσα πετύχαμε.

Μιλώντας προς του συνεργάτες του, τους ψηφοφόρους, αλλά και όσους δεν ανήκουν στο κομμάτι εκείνο της χώρας που τον στήριξε, ανέφερε:

«Δηλώνω και σήμερα, αυτή τη σημαντική μέρα για μένα, περήφανος για όσα πετύχαμε. 

Για την έξοδο από τα μνημόνια και τη ρύθμιση του χρέους.Για την επούλωση των τραυμάτων της κοινωνίας και της οικονομίας.Για τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας που αποκαταστήσαμε.   Και βέβαια για την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό το έργο είναι δικό σας και δικό μας. Δεν μπορεί κανείς να μας το πάρει». Αναφορικά με την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ και την επόμενη μέρα της παραίτησή της, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «Το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί και πρέπει να γίνει η αρχή του. Το εκλογικό σώμα έδωσε στο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μια διπλή εντολή. Πρώτον, να ανταποκριθεί στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Που πάντα και εκ των πραγμάτων είναι ρόλος κόμματος εξουσίας. Και δεύτερον, να αλλάξει δραστικά, αν θέλει να διεκδικήσει εκ νέου με αξιώσεις την κυβέρνηση». Σημείωσε ότι «οφείλουμε να ανταποκριθούμε στη λαϊκή εντολή. Να αναδιοργανωθούμε άμεσα και χωρίς καμιά χρονοτριβή. Να μην επιτρέψουμε να χαθεί ούτε μια μέρα τόσο στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και στην αντιπαράθεση με τις δικές μας αδυναμίες, παθογένειες και προβλήματα, είχε γίνει γνωστό ότι θα έκανε δηλώσεις στο Ζάππειο στις 12.30. Ήδη στο Ζάππειο βρίσκονται στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως η εκπρόσωπος Τύπου Πόπη Τσαπανίδου και ο βουλευτής, Ευάγγελος Αποστολάκης και η Ράνια Σβίγγου. 
Keywords
Αναζητήσεις
a-tsipras-katanoo-tin-anagki-gia-ena-neo-kyma-tou-syriza-kai-na-parameriso-na-perasei.htm
Τυχαία Θέματα