Sniper: Βήμα σημειωτόν το ΧΑ ανεβαίνουν οι τζίροι της ΕΧΑΕ

07:09 13/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Με το βήμα σημειωτόν και την αργή πλαγιολίσθηση στην οποία μπήκε η αγορά ξεκίνησε και η χαλάρωση των υπερ-αγορασμένων τεχνικών ταλαντωτών. Από τα μέσα του προηγουμένου μήνα, 16 και 17 Ιανουαρίου, είχε να διορθώσει δύο διαδοχικές συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης.

Επίσης από τις 29 Ιανουαρίου, με το ΓΔ στις 1.350 μονάδες είχαμε να δούμε συναλλαγές κάτω των 90 εκατομμυρίων ευρώ. Σ’ εκείνη την ίδια συνεδρίαση ήταν η προηγούμενη φορά που ο συνολικός όγκος συναλλαγών σε τεμάχια είχε υποχωρήσει κάτω από τα 17 εκατομμύρια μετοχές .

Ευκαιρίες τοποθετήσεων δίνει τώρα για τον

επόμενο γύρο η αγορά και οι ξένοι θεσμικοί που έχουν διάθεση να αποκτήσουν κάποια ικανοποιητικό αριθμό τεμαχίων έχουν ξεκινήσει τις αγορές.

Χθες η JP Morgan επιβεβαίωσε τη σύσταση για αγορές με αυξημένες θέσεις, τις τιμές στόχους, ενώ μπήκε και στο θέμα των αποτιμήσεων για τις τραπεζικές μετοχές. Όπου η μέση που δίνει για σε σχέση με τη λογιστική τους αξία είναι στο 0,7. Αυτό σημαίνει ότι σε όρους τιμής προς λογιστική αξία, οι ελληνικές τράπεζες πλησίασαν τις ευρωπαϊκές με το ράλι που έχουν κάνει από το τέλος Οκτωβρίου.  Παραμένουν όμως 40% φθηνότερες, από τις μετοχές  των χωρών CEEMEA.Ο μέσος πολλαπλασιαστής κερδών για τις ελληνικές τράπεζες είναι στο 6. (Ο οίκος διατηρεί την τιμή στόχο των 5 ευρώ στην Πειραιώς).

Το θέμα όμως είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες τρέχουν με ανώτερο ρυθμό κερδοφορίας από τις άλλες στην Ευρώπη κι έχουν μεγάλες δυνατότητες  ανάπτυξης καθώς το ρευστό περισσεύει. Οι μειώσεις επιτοκίων .έρχονται και θα απλοποιήσουν πολλά πράγματα για την ελληνική οικονομία.

Ο τζίρος στη μετοχή του ΔΑΑ φθίνει αλλά όχι με τον αναμενόμενο ρυθμό. Οι ξένοι και Έλληνες θεσμικοί ευχαριστούν τους πωλητές γιατί αγοράζουν και μόνον από την αγορά μπορούν να βρουν κομμάτια. Για να μην αγοράσουν ακριβά, θα πρέπει να το κάνουν όταν η μετοχή υποχωρεί. Κι αυτό κάνουν.

Το καναδικό Pension Fund που είναι ο βασικός μέτοχος του ΔΑΑ έχει βρεθεί με οριακό ποσοστό 50,002% στο ΔΑΑ. Συνολικά 25,5% έχει το δημόσιο μέσω του Υπερταμείου και 6% τα μέλη της οικογένειας Κοπελούζου. Στο τμήμα του 18,5% των μικρότερων μετόχων, η διασπορά είναι μεγάλη, αφού κανένας μέτοχος δεν έχει πάρει όσες μετοχές θα ήθελε.

Διαβάστε εδώ το editorial του Γιάννη Διονάτου για το καναδικό Pension Fund

Παρόλα αυτά υπάρχουν πωλήσεις και με πακέτα. Έγιναν τρία πακέτα χθες, στη μετοχή του ΔΑΑ, αλλά δεν αύξησαν σημαντικά τις συναλλαγές καθώς το μεγαλύτερο ήταν 100.000 τεμάχια.

Ένα μικρό πακέτο 65.000 μετοχών έγινε χθες στη μετοχή της ΕΧΑΕ, αλλά η μετοχή είχε αυξημένο τζίρο και ήταν μεταξύ αυτών που έκλεισαν ανοδικά. Δεν κάνει αυξημένους τζίρους μόνον η αγορά. Κάνει και η μετοχή της ΕΧΑΕ. Μετά τις 30 Ιανουαρίου η μετοχή πραγματοποιεί σταθερά εξαψήφιους όγκους συναλλαγών. Στις 4 τελευταίες συνεδριάσεις ο όγκος είναι από 200.000 τεμάχια και άνω.

Η μετοχή που πραγματοποιεί σταθερά μέτριο όγκο συναλλαγών είναι αυτή της Coca Cola. Η μετοχή οπισθοχώρησε ξανά. Η εταιρεία ανακοινώνει αποτελέσματα αύριο 14 Φεβρουαρίου, όπως και η Τράπεζα Πειραιώς.

Στην Κύπρο βρίσκεται αυτές τις ημέρες ο CEO της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης. Η τράπεζα έχει παρουσία στην Κύπρο και θέλει να επιταχυνθούν οι ταχύτητες, καθώς στη Μεγαλόνησο καταλήγουν τελευταία, κεφάλαια από τη Μέση Ανατολή. Όχι μόνον αραβικά κεφάλαια, αλλά και από το Ισραήλ.

Πρακτικά διπλασίασε την τιμή της σε λίγες ημέρες η μετοχή της ARM στη Wall Street. Είναι πολύ ενδιαφέρουσα εταιρεία. Όσο για τη NVIDIA που ήθελε να την εξαγοράσει, ξεπέρασε σε κεφαλαιοποίηση και την Amazon.

Keywords
Αναζητήσεις
sniper-vima-simeioton-to-cha-anevainoun-oi-tziroi-tis-echae.htm
Τυχαία Θέματα