Sniper: Τι μάθαμε από την Pulse που δεν ξέραμε, «πετάει» ο τουρισμός και η Aegean, ποτέ χωρίς ρίσκο, ο ΟΠΑΠ και ποιος πλήρωσε την εγγύηση του Τραμπ

08:12 4/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Προφανώς ήταν απαραίτητη η δημοσκόπηση της Pulse για να αποδειχθεί σωστό, αυτό που εμπειρικά γνωρίζαμε όλοι. Οι λόγοι της υποχώρησης εξηγήθηκαν αναλυτικά χθες και το ερώτημα είναι κατά πόσον εκτονώθηκε η πίεση και θα αντέξουν οι στηρίξεις ή η αγορά θα οδηγηθεί χαμηλότερα.

Χθες η Wall Street που είχε ξεκινήσει εντυπωσιακά, αντιμετώπισε πωλήσεις με τη  σειρά της στο τέλος της συνεδρίασης. Ωστόσο παρόλο που οι πιέσεις ταρακούνησαν

το δείκτη Dow Jones και τον έφεραν σε αρνητικό έδαφος παρά την τελευταία σθεναρή αντίδρασή του να επανέλθει στο συν, οι επενδυτές στους δείκτες S&P500 και Nasdaq έδειξαν καλύτερα αντανακλαστικά και κράτησαν, απομακρυνόμενοι από τα χαμηλά ημέρας.

Πέτυχαν δηλαδή, παρά τον αιφνιδιασμό των πωλήσεων ξανά στο τέλος της συνεδρίασης για τρίτη φορά μέσα στη μέρα, να κρατήσουν την αγορά. Παρά τις πιέσεις η αγορά είχε ακόμα δυνάμεις για να αντιδράσει και να ελεγχθεί από τους αγοραστές.

Στο ΧΑ δεν έγινε το ίδιο χθες. Η Εθνική για παράδειγμα είχε καλή αντίδραση και έδωσε μάχη, αλλά οι πωλήσεις στο τέλος πιθανόν να ανέκοψαν το θετικό πρόσημο προς το οποίο πήγαινε ολοταχώς.  Από τα 7,086 στις 16.30,  βρέθηκε στα 7,058 λίγο πριν το κλείσιμο. Έκλεισε τελικά στα 7,082 ευρώ γιατί δε σταμάτησε να αντιδρά. Αλλά τη φρενάρισαν.

Η Eurobank είχε χθες την καλύτερη αντίδραση. Από τα 1,75 ευρώ στις 15.00 έβγαλε αντίδραση μέχρι τα 1,774 ευρώ πριν το κλείσιμο. Ακολούθησαν κι εδώ πιέσεις, αλλά η μετοχή έκλεισε ψηλότερα στα 1,776 ευρώ.

Πίεση σε Alpha και ΟΠΑΠ

Μεγάλη πίεση στο τέλος για την Alpha Bank και τον ΟΠΑΠ. Και οι δύο μετοχές πιέστηκαν εντονότερα στη λήξη της συνεδρίασης και έκλεισαν στα χαμηλά της ημέρας. Οι συνεχιζόμενες πωλήσεις στη μετοχή έχουν επηρεάσει το βηματισμό της στις τελευταίες συνεδριάσεις.

Η ανάλυση της χρηματιστηριακής της Eurobank, έχει ενδιαφέρον. Η Eurobank Equities αναφέρει ότι οι επενδυτές εστιάζουν στην υψηλή ικανότητα δημιουργίας ταμειακών ροών του ΟΠΑΠ. Η χρηματιστηριακή δίνει τιμή στόχο τα 17,9 ευρώ με σύσταση αγοράς. Η χρηματιστηριακή λέει, ότι ενσωματώνει αξία ανανέωσης για όλες τις παραχωρήσεις προς τον ΟΠΑΠ εκτός από τα Ελληνικά Λαχεία, επαναλαμβάνοντας την τιμή-στόχο των 17,9 ευρώ.

Εμμέσως πλην σαφώς, η Eurobank, μας λέει ότι ο λόγος των πωλήσεων είναι το ρίσκο που διαβλέπουν κάποιοι επενδυτές καθώς πλησιάζει η λήξη των παραχωρήσεων. Από την άλλη σημειώνει, «ότι ορισμένες από τις διατάξεις που ενσωματώνονται σε ορισμένες παραχωρήσεις λειτουργούν ως αποτελεσματικοί φραγμοί εισόδου», που αποδίδουν όπως λέει, «σε αυτές τις άδειες συνεχιζόμενα χαρακτηριστικά». Άρα υπάρχουν αντικίνητρα για άλλον παίκτη να διεκδικήσει τις άδειες και συνεπώς η χρηματιστηριακή μας δίνει μία γεύση πως εκτιμά ότι ο ΟΠΑΠ ελέγχει το παιχνίδι. Αλλά από ποια τιμή;

Η Eurobank Equities καταλήγει αναφερόμενη στο δέλεαρ των μερισμάτων: «Πράγματι, ο ΟΠAΠ έχει διανείμει κατά μέσο όρο 1,6 ευρώ ανά μετοχή τα τελευταία τρία χρόνια (απόδοση περίπου 12%) και φαίνεται έτοιμος να επιστρέψει επιπλέον πάνω από 30% της κεφαλαιοποίησης σωρευτικά την περίοδο 2024-26».

Όμως λέει, το τρέχον επίπεδο ταμειακών ροών δεν είναι αέναο. Η τελική υποτίμηση των ταμειακών ροών μετά το 2030 εξομαλύνεται και η βασική αξία της παραχώρησης OTC πλησιάζει στη λήξη της (2030). Μόλις υπάρξει ορατότητα για τη βασική παραχώρηση, τότε θα πυροδοτηθεί νέα αυξημένη τιμή- στόχος. Η επικείμενη λήξη της άδειας των Ελληνικών Λαχείων τον Απρίλιο του 2026, θα μπορούσε να αποτελέσει τον καταλύτη για την έναρξη πρώιμων συνομιλιών μεταξύ του ΟΠΑΠ και του κράτους και για τις δύο παραχωρήσεις, καταλήγει η χρηματιστηριακή.

Η κεφαλαιοποίηση του ΟΠΑΠ, είναι 5,965 δισ. ευρώ τώρα, μετά από γερή πτώση. Το θέμα είναι ότι μιλάμε για το 2030 και επίσης ότι υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης πριν το 2026 κι όχι μόνον για τα Λαχεία.  Είναι πρόβλημα ή ευκαιρία;

Στο σήριαλ του Γκάι Ρίτσι που προβάλει το Netflix, ο ήρωας, γόνος οικογένειας με τίτλους και περιουσία, ανατρέχει στο πατρογονικό μότο το οποίο αναφέρει: «Ποτέ χωρίς κίνδυνο». Έτσι βγαίνουν τα λεφτά φίλες και φίλοι, υπάρχει ρίσκο, τι να κάνουμε;

Μου είπε ένας φίλος, την εκτίμησή του: Η αγορά άρχισε να μαλακώνει όταν αναπροσαρμόστηκε ελαφρώς προς τα κάτω ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2023. Μπορεί να έχει δίκιο, αλλά έχω άλλη γνώμη. Οι αγορές πάντοτε ασχολούνται με την προοπτική. Αυτό που τις τραβάει είναι προς τα εμπρός κι όχι αυτό που συνέβη. Αυτό που συνέβη οφείλεται κυρίως στα αυξημένα επιτόκια. Ξέρουμε καλά ότι οι αυξομειώσεις δεν επιδρούν αμέσως, αλλά μετά από κάποιο διάστημα.

Aegean: Δούλεψε καλά το χειμώνα

Προς τα εμπρός, έχουμε μερίδιο ανάπτυξης από τις αυξήσεις των αμοιβών και η τουριστική κίνηση της χρονιάς ξεκίνησε πολύ ελπιδοφόρα, όπως θα είδατε στις ανακοινώσεις της Aegean. Δεν είναι τυχαία η απόδοση της μετοχής της στο ταμπλό. Όπως λοιπόν ανακοίνωσε η εταιρεία, μετέφερε 2,9 εκατομμύρια επιβάτες, καταγράφοντας 11% αύξηση στην επιβατική κίνηση στο πρώτο τρίμηνο φέτος. Σταθερά αυξανόμενη ήταν η επιβατική κίνηση εξωτερικού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το χειμώνα, ενώ οι πληρότητες των πτήσεων είναι μεγάλες και ξεπερνούν το 80%. Η εταιρεία δούλεψε καλά το χειμώνα. Αυτά, είναι καλά νέα για τη σεζόν που ξεκινάει, αν και όπως φαίνεται, δεν σταμάτησε.

Μειώνεται ο δομικός πληθωρισμός

Επιστρέφοντας στην ανάπτυξη, θέλουμε και τα επιτόκια να μειωθούν. Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει και επίσης η μείωση του δομικού πληθωρισμού είναι γεγονός και καταγράφεται παντού σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Αλλά όσο οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή οξύνονται και οι τιμές του πετρελαίου ανεβαίνουν, υπάρχει ανησυχία. Στο μοτίβο, έρχεται να προστεθεί ο χρυσός που κάνει νέα υψηλά, σα να σου λέει, «έχεις πληθωρισμό». Μαζί του και το ασήμι πλέον, άρα ώριμη η κίνηση. Ίσως πλησιάζουν τα τελειώματα. Το ασήμι είναι η περιφέρεια των πολύτιμων μετάλλων.

Κάπου 700 εκατ. ευρώ έφθασε η πιστωτική Επέκταση της Παγκρήτιας πέρυσι. Οι καταθέσεις αυξήθηκαν σε 2,6 δισ. ευρώ, τα καθαρά κέρδη σχεδόν 91 εκατ. ευρώ και η τράπεζα οδεύει για το αποφασιστικό βήμα της συγχώνευσης με την Attica Bank.

Στο μεταξύ η Attica Bank, υπέγραψε την επιχειρησιακή συμφωνία με το ΥΠΕΘΟ για τη συμμετοχή της στο δανειακό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) που υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Ξεχώρισαν Optima Bank και Motor Oil

Τέλος η Optima Bank, εντυπωσίασε και χθες, με νέα άνοδο στα 8,49 ευρώ. Είναι νέα υψηλά. Ήρθαν μετά τη σύσταση «outperform» και την τιμή-στόχο στα 10,4 ευρώ με τα οποία ξεκίνησε την κάλυψή της, η Εθνική Χρηματιστηριακή, που αναμένει μέση ετήσια άνοδο των εσόδων κατά 11%.  Η μετοχή διαπραγματεύεται με έκπτωση 36% σε όρους Ρ/Ε έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών, ένα discount που η Εθνική χαρακτηρίζει αδικαιολόγητο λόγω της μεγάλης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων, σε συνδυασμό με τον υγιή ισολογισμό και τις αναπτυξιακές ευκαιρίες που προκύπτουν.  

Στο μεταξύ 806 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη ανακοίνωσε η Motor Oil, που η κεφαλαιοποίησή της είναι στα 2,99 δισ. ευρώ… Θα διανείμει το μεγαλύτερο μέρισμα στην ιστορία της, συνολικά 1,80 ευρώ μαζί με το προμέρισμα 0,40 ευρώ που διένειμε ήδη από το Δεκέμβριο.

Αν και η μετοχή του Τραμπ, είναι σε πτωτική διακύμανση εδώ και λίγες μέρες κι έπεσε χθες περισσότερο από 5% στα 48,8 δολάρια, ο υποψήφιος πρόεδρος, βρήκε από αλλού τα κεφάλαια για την εγγύηση των 175 εκατ. δολαρίων. Τα πλήρωσε ο δισεκατομμυριούχος υποστηρικτής του από την Καλιφόρνια  Don Hankey, που έβγαλε μία περιουσία με subprime  δάνεια για αυτοκίνητα.

Keywords
sniper, pulse, aegean, οπαπ, aegean, εγγυηση, ρισκο, τουρισμος, pulse, sniper, alpha bank, attica bank, δημοσκοπηση, σθεναρή, nasdaq, eurobank, alpha, νέα, netflix, οφείλεται, εταιρεία, αθηνα, θεσσαλονικη, ηπα, πετρελαιο, τραπεζες, attica, συμμετοχή, ταα, ελλαδα, optima, motor, υγιή, don, εθνικη τραπεζα, μυστικες δημοσκοπησεις, αξια, eurobank alpha, alpha eurobank, τραπεζα της ανατολης, Καλή Χρονιά, εκλογες ηπα, σχεδιο αθηνα, ξανα, βγαινουν, το θεμα, αυτοκινητα, βημα, γνωμη, εθνικη, ηπα, θεμα, λαχεια, πιεση, πλαισιο, προγραμμα, ρυθμος, alpha, attica, eurobank, αγορα, αυξηση, ασημι, γεγονος, γευση, διαστημα, δυνατοτητα, εγινε, εδαφος, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, ερχεται, εταιρεία, ευρωπη, υγιή, ιδιο, θετικο, κινηση, λεφτα, ληξη, μειωση, μοτο, οφείλεται, πηγαινε, πληθωρισμος, πωλησεις, σεζον, σηριαλ, σειρα, σθεναρή, συμμετοχή, τιμη, τριτη, υψηλη, φορα, αγορες, attica bank, δικιο, don, ελληνικα, φιλοι, ηρωας, nasdaq, netflix, optima, παιχνιδι, σωστο, τραπεζα, motor, ξεκινησε
Αναζητήσεις
sniper-ti-mathame-apo-tin-pulse-pou-den-xerame-petaei-o-tourismos-kai-i-aegean-pote-choris-risko-o-opap-kai-poios-plirose-tin-engyisi-tou-trab.htm
Τυχαία Θέματα