Sniper: «Πλημμυρίδα» εκατομμυρίων ευρώ στη γεωργία, η Performance επενδύει σε έργα APM και Advanced Observability, ενώ άλλοι κατασκευάζουν τεχνητά νησιά για την παραγωγή ενέργειας και τα μονοκλωνικά αντισώματα «πετούν»!

06:57 6/9/2022 - Πηγή: Emea.gr

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά συνολικά επτά στρατηγικά σχέδια που εντάσσονται στην πρώτη δέσμη στρατηγικών σχεδίων της νέας Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ), από ισάριθμες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε προ μερικών ημερών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συγκεκριμένα,  πρόκειται για τα σχέδια που κατατέθηκαν από τις Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ιρλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία και Ισπανία.

Υπενθυμίζεται πως η νέα ΚΓΠ, που αναμένεται να εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2023, έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να συμβάλλει στη μετάβαση σε έναν βιώσιμο, ανθεκτικό και σύγχρονο ευρωπαϊκό γεωργικό τομέα.

Υπό αυτό το πρίσμα, αποσκοπεί – μεταξύ άλλων – ώστε οι γεωργοί να αξιοποιούν καινοτόμες μεθόδους: Από τη γεωργία ακριβείας μέχρι αγρο-οικολογικές μεθόδους παραγωγής.

Η νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική θα λάβει χρηματοδότηση ύψους 270 δισεκατομμυρίων ευρώ για την χρονική περίοδο 2023-2027, ενώ τα επτά σχέδια που εγκρίθηκαν αντιπροσωπεύουν προϋπολογισμό ύψους άνω των 120 δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ποσού ύψους άνω των 34 δισ. ευρώ που προορίζεται αποκλειστικά για περιβαλλοντικούς και κλιματικούς στόχους και οικολογικά προγράμματα. Μάλιστα, το εν λόγω ποσό δύναται να χρησιμοποιηθεί για την προώθηση επωφελών πρακτικών για το έδαφος, καθώς και για τη βελτίωση της διαχείρισης των υδάτων και της ποιότητας των χορτολιβαδικών εκτάσεων, καθώς επίσης και την προώθηση της αναδάσωσης, την πρόληψη πυρκαγιών, την αποκατάσταση και την προσαρμογή των δασών κ.ά.

Σε μια κίνηση προκειμένου να διεκδικήσει έργα APM και Advanced Observability, τόσο στο δημόσιο τομέα, όσο και σε μεγάλους οργανισμούς του ιδιωτικού τομέα, ο Όμιλος Performance Technologies προχώρησε στην εξαγορά ποσοστού της τάξεως του 60% της Adaptera, έναντι 1,8 εκατομμυρίων ευρώ.

Το υπόλοιπο ποσοστό (40%) διατηρεί ο ιδρυτής της Adaptera, Στέφανος Αναστασίου, ενώ έχει υπάρξει η σχετική προεργασία για την εξαγορά του σε βάθος χρόνου.

Η Adaptera δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών πληροφορικής, ενώ στο μενού των παρεχόμενων υπηρεσιών της περιλαμβάνονται λύσεις στους τομείς του Advanced Observability, της διαχείρισης ψηφιακής εμπειρίας, του AIOps και Data Visualization, της αυτοματοποίησης IT και του QoE Testing.

Πέρυσι, η εξαγορασθείσα εταιρεία σημείωσε κύκλο εργασιών της τάξεως των € 2,28 εκατ. έναντι € 1,60 εκατ. το 2020, σημειώνοντας αύξηση 42,4%.

Όσο για το EBITDA της, ανήλθε στα € 470,3 χιλ. έναντι € 161,3 χιλ. το 2020, σημειώνοντας αύξηση 191,6%.

Στα αξιοσημείωτα είναι και το γεγονός πως έχει μηδενικό καθαρό δανεισμό (δανεισμός μείον ταμειακά διαθέσιμα).

Η Performance προχώρησε σε αυτή την κίνηση καθώς -μεταξύ άλλων- έχει επισημάνει την ανάγκη των πελατών να αυξήσουν τις επενδύσεις τους με σκοπό να αναβαθμίσουν τα υφιστάμενα monitoring συστήματα που διαθέτουν σε συστήματα Advanced Observability (end-to-end, service-aware monitoring). Κι αυτό, προκειμένου να καλύψουν αποτελεσματικά την μετάβαση στο Cloud, το προηγμένο cloud Observability, τα Cloud Migration Assessments, Cloud Performance & Cost Optimization, Διαχειρίσιμες Υπηρεσίες των προαναφερθέντων, την Προηγμένη Κυβερνοασφάλεια, την Αυτοματοποίηση που καθοδηγείται από μέρους των δεδομένων κ.ο.κ.

Το 1991, πέραν των υπόλοιπων κοσμοϊστορικών γεγονότων, έλαβε χώρα και η ολοκλήρωση της κατασκευής, μα και η λειτουργία του πρώτου υπεράκτιου αιολικού πάρκου σε διεθνές επίπεδο. Που; Στη Δανία. Σήμερα, τρεις και κάτι δεκαετίες μετά, η ίδια χώρα έχει βάλει… πλώρη προκειμένου να κατακτήσει ακόμη μια πρωτιά! Τι; Να αναπτύξει ένα τεχνητό νησί στη Βόρεια Θάλασσα, το οποίο και θα έχει τη δυνατότητα να παρέχει ενέργεια σε 10 εκατομμύρια σπίτια. Κίνηση, που εφόσον ευοδωθεί, εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε μια κρίσιμη ώθηση στην υπεράκτια αιολική ικανότητα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το σχέδιο περιλαμβάνει την κατασκευή ενός νησιού 80 χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές της Δανίας, που θα λειτουργήσει ως κέντρο μετάδοσης για εκατοντάδες ανεμογεννήτριες που το περιβάλλουν. Το ποσό των 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα απαιτηθεί προκειμένου αυτό να λάβει «σάρκα και οστά» θεωρείται ως το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο στην ιστορία της Δανίας.

Παράλληλα, το έργο μπορεί και να αποτελέσει ένα blueprint προς… αντιγραφή από μέρους κι άλλων παράκτιων χωρών, οι οποίες και αναζητούν τρόπους ώστε να αναπτύξουν τις δικές τους «πράσινες» πηγές ενέργειας.

Θαρρώ πως η γεωγραφία της πατρίδας μας θα μπορούσε να διασφαλίσει απλόχερα την απαιτούμενη ενέργεια, τροφοδοτώντας (με τα ανάλογα οικονομικά οφέλη, φυσικά) και ουκ ολίγα ενδιαφερόμενα κράτη, τα οποία στις ημέρες μας βρίσκονται προ αδιεξόδου στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης ή ακόμη και ασφάλειας. Μάλιστα, δεν θα χρειαζόταν καν να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη ενός τεχνητού νησιού, μειώνοντας δραστικά τόσο το αναγκαίο κόστος, όσο και τον απαιτούμενο χρόνο υλοποίησης του project.

Αλλά ξέχασα. Εμείς είμαστε οικολόγοι… Φευ!

«Παρούσα!», θα «φωνάξει» η Nannuka στις 10 Σεπτεμβρίου 2022 στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Ερευνήτριες, spin-offs και Επιχειρηματικότητα», που θα υλοποιήσει το ICC Women Hellas. Μάλιστα, η startup εταιρεία αποτελεί περήφανη χορηγός της διοργάνωσης, καθώς όπως αναφέρει η Λέλα Δρίτσα, Managing Partner της εταιρείας: «Η καινοτομία και η ανάπτυξη είναι οι βασικές καθοδηγητικές έννοιες της ύπαρξής μας ως επιχείρηση, όπως και η αέναη προσπάθειά μας για να αλλάξουμε την καθημερινότητα χιλιάδων οικογενειών σε όλη την Ελλάδα. Η περυσινή μας βράβευση αποτελεί την επιβράβευση των κόπων μας και συνάμα αποτελεί μια από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία της Nannuka».

Υπενθυμίζεται πως η τελευταία τιμήθηκε πέρυσι με το πρώτο βραβείο της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Κατά την υπερδιετή… περιπέτεια της διεθνούς κοινότητας με την πανδημία του κορωνοϊού, ένας από τους όρους που αναδύθηκαν στην καθημερινότητά μας ήταν και αυτός των Μονοκλωνικών Αντισωμάτων (MAbS).

Μάλιστα, η δυναμική τους είναι τόσο μεγάλη, που η παγκόσμια αγορά MAbS αναμένεται να αυξηθεί από 168,70 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 σε 188,18 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, επιτυγχάνοντας ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) της τάξεως του 11,5%. Αρκεί να υπογραμμιστεί πως η αξία της εν λόγω αγοράς θεωρείται πως θα διαμορφωθεί στα 292,22 δισεκατομμύρια δολάρια το 2026, με σταθερό CAGR 11,6%.

Όσο για την αιτία που «εξηγεί» την δυναμική των μονοκλωνικών αντισωμάτων, δεν είναι άλλη από τον αυξανόμενο επιπολασμό των οικονομικά αποδοτικών Βιοομοειδών Μονοκλωνικών αντισωμάτων, που με την σειρά του οδηγεί στην ανάπτυξη της αγοράς των MAbS.

Ένα Βιοομοειδές Μονοκλωνικό αντίσωμα κοστίζει 20-25% λιγότερο εν συγκρίσει με το αρχικό βιολογικό φάρμακο. Ο αριθμός των κλινικών δοκιμών για ένα Βιοομοειδές είναι συγκριτικά μικρότερος από αυτόν του αρχικού βιολογικού φαρμάκου και αυτό αποδεικνύεται ότι είναι ο λόγος για το χαμηλό κόστος ενός Βιοομοειδούς Φαρμάκου.

Keywords
Τυχαία Θέματα