«MEGA DEAL» για την Alpha Bank!

Κίνηση – «ματ» από τη διοίκηση της Alpha Bank, με την υποβολή δεσμευτικής προσφοράς από την UniCredit για απόκτηση του 9% που κατέχει το ΤΧΣ και την συγχώνευση των θυγατρικών τους στη Ρουμανία!

Το τετράπτυχο υγιή οικονομικά μεγέθη, σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον, έντονη αναπτυξιακή διάσταση και προοπτικές με ιδιαίτερα θετικό πρόσημο και back-to-back λήψη επενδυτικής

βαθμίδας από τη χώρα μας αποτέλεσε τη βάση στην οποία στηρίχτηκε η δεσμευτική συμφωνία για την ανάπτυξη στρατηγικής συνεργασίας στη Ρουμανία και την Ελλάδα μεταξύ των Alpha Bank και Unicredit. Κίνηση, που αποτελεί την πρώτη αντίστοιχη επένδυση στο εντός των συνόρων τραπεζικό περιβάλλον εδώ και -περίπου- δύο δεκαετίες, ενώ παράλληλα συγκεντρώνει τη δυναμική προκειμένου να μεταβάλλει άρδην τα δεδομένα που ισχύουν στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Μάλιστα, παράγοντες της αγοράς, θεωρούν πως θα αναγκάσει και άλλους εκ των συστημικών παικτών να επιταχύνουν συζητήσεις για συνεργασίες κλίμακας που λαμβάνουν χώρα επί μακρόν.

Η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, η αξία της οποίας προσεγγίζει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, αφορά στην εξαγορά ποσοστού της τάξεως του 9% που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην ελληνική τράπεζα, από την πώληση της τράπεζας στη Ρουμανία και εν συνεχεία του 10% στη νέα μεγάλη τράπεζα καθώς και από τις λοιπές ενέργειες τραπεζοασφαλιστικά και άλλα προϊόντα. 

Μάλιστα, η συμφωνία προκρίνει και τη δημιουργία της 3ης μεγαλύτερης τράπεζας στην Ρουμανία, μέσω της συγχώνευσης των θυγατρικών των δύο τραπεζών, καθώς επίσης και εμπορική συνέργεια στην πατρίδα μας στον τομέα των προϊόντων διαχείρισης χαρτοφυλακίου μέσω της AlphaLife.

Τα συμβαλλόμενα μέρη συμφώνησαν στους βασικούς οικονομικούς όρους για τη συγχώνευση της UniCredit Romania και της Alpha Βank Romania S.A. , μέσω της οποίας δημιουργείται η 3η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ρουμανία, κατέχοντας το 12% της αγοράς βάσει συνόλου ενεργητικού.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται το 2024, υπό την αίρεση της προηγούμενης ολοκλήρωσης του ελέγχου δέουσας επιμέλειας (due diligence process), της λήψης των σχετικών εταιρικών αποφάσεων για τη συγχώνευση καθώς και όλων των προβλεπόμενων ρυθμιστικών εγκρίσεων και συναινέσεων, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Θα πρέπει να τονιστεί πως το deal είναι εξαιρετικά επωφελές για την Alpha Bank, καθώς από τη μια πλευρά θα είναι σε θέση να διατηρήσει το 9,9% του μετοχικού κεφαλαίου σε νέα οντότητα και από την άλλη θα λάβει το ποσό των 300 εκατ. ευρώ ως τίμημα για τη συναλλαγή. 

Υπουργός Οικονομικών: «Μια μεγάλη ευρωπαϊκή
τράπεζα επενδύει και πάλι στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα»

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η Κυβέρνηση καλωσορίζει την απόφαση της UniCredit να επενδύσει στην Alpha Bank. Η σκυτάλη περνάει τώρα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο θα προχωρήσει με βάση το καταστατικό του και τις σχετικές διαδικασίες που προβλέπονται. Το γεγονός όμως ότι μια μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετά από πολλά χρόνια είναι απόδειξη ότι τόσο ο ελληνικός τραπεζικός τομέας όσο και η ελληνική οικονομία έχουν εισέλθει σε μια πορεία προοπτικής και ανόδου. Η θετική αυτή εξέλιξη είναι αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς την οποία η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει».

Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος: «Η ΤτΕ καλωσορίζει
την συμφωνία Alpha Bank – Unicredit»

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας,  έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η Τράπεζα της Ελλάδος καλωσορίζει τη συμφωνία UniCredit και Alpha Bank, την πρώτη σημαντική στρατηγική συμφωνία μεταξύ μιας μεγάλης ευρωπαϊκής τράπεζας και μιας συστημικής ελληνικής τράπεζας, μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας. Η συμφωνία αυτή αντανακλά την αυξημένη αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, όπως αυτή άλλωστε πιστοποιήθηκε από τέσσερις οίκους αξιολόγησης μέχρι τώρα, οι οποίοι χορήγησαν επενδυτική βαθμίδα στα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Αντανακλά επίσης και τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Αξίζουν συγχαρητήρια στις δύο τράπεζες, UniCredit και Alpha Bank, για τη συστηματική δουλειά που έκαναν, ώστε να καταλήξουν σε αυτήν τη σημαντική συμφωνία, η οποία δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και την Ιταλία, αλλά όλη την ευρωζώνη».

Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας: «Θα εξετάσουμε
την προσφορά της Unicredit για την Alpha Bank»

Από την πλευρά του, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) καλωσορίζει τη «στρατηγική συμφωνία» και δηλώνει ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία θα εξετάσει την προσφορά του ιταλικού ομίλου.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΤΧΣ αναφέρει σχετικά: «Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (το «ΤΧΣ») καλωσορίζει και επικροτεί τη στρατηγική συμφωνία μεταξύ της Alpha Bank και της Unicredit σε σχέση με τη συγχώνευση των εργασιών τους στη Ρουμανία και τη στρατηγική συνεργασία στην Ελλάδα, και επιβεβαιώνει τη λήψη προσφοράς από την Unicredit για την αγορά όλων των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ στην Alpha Bank. Το ΤΧΣ θα εξετάσει, μαζί με τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους του που θα διοριστούν σύμφωνα με το νόμο του ΤΧΣ, αυτήν την προσφορά στα πλαίσια της Στρατηγικής Αποεπένδυσης, η οποία (προσφορά) θεωρείται ιδιωτική πώληση και περιλαμβάνει διαγωνιστική διαδικασία. Όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τους όρους της προσφοράς είναι εμπιστευτικά και οποιαδήποτε πληροφόρηση απαιτεί τη συναίνεση των μερών».

Keywords
Αναζητήσεις
mega-deal-gia-tin-alpha-bank.htm
Τυχαία Θέματα