Fund Managers’ Awards 2024: Βραβεύτηκαν τα καλύτερα Αμοιβαία Κεφάλαια

13:16 6/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Για 16η χρονιά πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση των «Fund Managers’ Awards 2024» που απονέμονται κάθε χρόνο από την Πανελλήνια Ένωση Μεριδιούχων Αμοιβαίων Κεφαλαίων & Ομολόγων (ΠΕΜΑΚΟ) στους καλύτερους σε απόδοση διαχειριστές Αμοιβαίων Κεφαλαίων.  

Η οργάνωση της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε από τον Στέργιο Καλόγηρο και τη Βεργίνα Τηλεόραση, ενώ χορηγός επικοινωνίας ήταν η Βεργίνα Τηλεόραση.

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε: «Πέρυσι είχα πει πως στην

Ελλάδα πάσχουμε από οικονομικό αναλφαβητισμό και θεσμοί όπως αυτοί είναι πολύ χρήσιμοι.
Αυτό το είπα για να μπορούμε να καταλάβουμε τι είναι τα αμοιβαία κεφάλαια, αυτή η δήλωση μου θεωρήθηκε προκλητική, την αποσύρω.

Τα αμοιβαία κεφάλαια είναι ένας εξαιρετικός θεσμός του καπιταλισμού και ο Καρλ Μαρξ έπαιζε χρηματιστήριο στο Λονδίνο κι αυτός κέρδισε καπιταλιστικά την περιουσία του.

Τα αμοιβαία κεφάλαια είναι ένα φανταστικό εργαλείο. Ο θεσμός fund managers Awards έρχεται να φωτίσει αυτό το φανταστικό εργαλείο και να εμπεδώσεις στο μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού γιατί και πως τα αμοιβαία κεφάλαια μπορούν να βελτιώσουν την ιδιωτική τους ζωή. Τα αμοιβαία κεφάλαια είναι βασικό επενδυτικό εργαλείο και μπορεί να προκαλέσουν αθροιστικά μεγαλύτερη ανάπτυξη».

Στην απονομή των βραβείων παρευρέθηκε και ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας και μεταξύ άλλων δήλωσε: «Είμαστε πρώτοι σε ανάπτυξη μεταξύ των 35 πλουσιότερων χωρών. Η σημερινή εκδήλωση γίνεται σε μια στιγμή που ελληνική οικονομία έχει μεγάλη ανάπτυξη με τρεις έως τέσσερις φορές περισσότερο από το μέσο όρο ανάπτυξη της ευρωζώνης. Από το 2019 έως το 2023 ιδρύθηκαν 120.000 νέες επιχειρήσεις της χώρας μας σε ένα οικονομικά σταθερό περιβάλλον.

Αυτό που δεν μπορεί να πέτυχε η Γερμανία , αυτό που δεν μπορεί να πετύχει η Ευρώπη, το πετυχαίνει η Ελλάδα. Την ανάπτυξη που επιβεβαιώνεται από την επενδυτική βαθμίδα.
Αλλά κι από το περιοδικό Economist το οποίο ανέφερε πως η Ελλάδα από το μαύρο πρόβατο της περασμένης δεκαετίας έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο μεταξύ των 35 πλουσιότερων χωρών από πλευράς ανάπτυξης. Κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στο γεγονός σύμφωνα με το οποίο το ΑΕΠ είναι + 20 % περισσότερο σε σχέση με το 2009». 

O αναπληρωτής  αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Nίκος Παπαθανάσης, υποστήριξε: «Σήμερα βραβεύεται η αριστεία στην βασική οικονομική θεωρία όπου δύο είναι οι σημαντικοί παράγοντες. Η εργασία και το κεφάλαιο. Όσο πιο ικανός είναι ο μάνατζερ τόσο καλύτερο και θετικό θα είναι το αποτέλεσμα .

Η Ελλάδα είναι μία χώρα φιλική στην επιχειρηματικότητα. Το 2024 θα έχουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων των τελευταίων 14 ετών με πάνω από 12 ,2 δισ. ευρώ, στην οικονομία.

Θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Τα ποσά των επενδύσεων θα είναι μέσω χαμηλότοκων δανείων, μέσω του ταμείου ανάπτυξης και της αναπτυξιακής τράπεζας επενδύσεων. Η στήριξη των funds έρχεται και μέσα από την αναπτυξιακή τράπεζα επενδύσεων όπου υπάρχουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για επένδυση και αυτό γιατί υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον».

Ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Σπανάκης τόνισε: «Κερδίσαμε την αξιοπιστία των ξένων και Ελλήνων επενδυτών. Το 2023 είχαμε μία εντυπωσιακή αύξηση του ενδιαφέροντος των Ελλήνων καταθετών για αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ένωσης των θεσμικών επενδυτών το συνολικό ενεργητικό των ΑΕΔΑΚ, δηλαδή των ανωνύμων εταιρειών διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων στις 29 Δεκεμβρίου 2023 έφτασε τα 15, 7 δισ. ευρώ από 10,9 δισ. ευρώ στο ξεκίνημα του 2023.

Η αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων μπορεί να διαδραματίσει στρατηγικό ρόλο στην πορεία της εθνικής μας ανάπτυξης. Η Ελλάδα έχει διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων που δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα από τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη».

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, που παρευρέθηκε στην τελετή τόνισε  ότι για να σταθεί η οικονομία ξανά στα πόδια της πρέπει να αναστηλωθούν τόσο ο δημοσιονομικός όσο και ο τραπεζικός πυλώνας. Όσον αφορά τον πρώτο είναι γεγονός ότι οι θεσμοί δεν μπορούν να λειτουργήσουν εάν δεν μπορεί να σταθεί το κράτος όρθιο και σχετικά με το δεύτερο οι τράπεζες έχουν αρχίσει να παίζουν τον καθοριστικό ρόλο στην οικονομία και το χρηματιστήριο. Δηλαδή, χωρίς το χρηματιστήριο η οικονομία δεν μπορεί να προχωρήσει.

Ο Ηλίας Γεωργουλέας, ιδρυτής της GMM FUND MANAGERS’ AWARDS υποστήριξε: «Η επιτυχία του θεσμού Fund Managers Awards είναι μια επίδειξη ισχύος των μικρομεριδιούχων των αμοιβαίων κεφαλαίων. Η Global Money Managers (GMM) είναι η πρώτη εταιρεία αμοιβαίων κεφαλαίων της Κύπρου, και στηρίζει από την πρώτη στιγμή το θεσμό των FMA.

Η GMM διαχειρίστηκε ίδια από την αρχή μια σειρά εναλλακτικών αμοιβαίων κεφαλαίων που στρέφουν το ενδιαφέρον στην πραγματική οικονομία, δηλαδή την πράσινη ανάπτυξη, την πράσινη ενέργεια, την κυκλική οικονομία, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την εταιρική κοινωνική ευθύνη και υπευθυνότητα».

Keywords
Αναζητήσεις
fund-managers-awards-2024-vraveftikan-ta-kalytera-amoivaia-kefalaia.htm
Τυχαία Θέματα