FED: Ελπίδα για μειώσεις επιτοκίων λόγω αύξησης της ανεργίας και μειωμένων θέσεων εργασίας

14:00 4/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Μετά τις ανακοινώσεις των στοιχείων για τις νέες θέσεις εργασίας που έδειξαν ότι τον Απρίλιο η αμερικανική οικονομία αύξησε τις θέσεις εργασίας λιγότερο από αυτό που αναμενόταν, ενώ το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε, ενισχύθηκαν οι ελπίδες ότι η FED, η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια μέσα στους επόμενους μήνες. 

Οι οικονομικοί αναλυτές είχαν προβλέψει ότι τον περασμένο μήνα οι θέσεις εργασίας θα αυξάνονταν κατά 240

χιλιάδες, κάτι που διαψεύστηκε από το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με το οποίο οι θέσεις αυξήθηκαν κατά 175.000 λιγότερο. 

Εν τω μεταξύ, το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 3,9% έναντι των εκτιμήσεων ότι θα παραμείνει σταθερό στο 3,8%. Αυτό το ποσοστό αποτελεί και το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2022 για την αμερικανική οικονομία.

Η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ ενίσχυσε περαιτέρω τα κέρδη της, ενώ οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν γιατί τα στοιχεία έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται, αλλά όχι τόσο δυναμικά.

Τα στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας δημοσιεύτηκαν δύο μέρες αφότου οι αξιωματούχοι της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας είχαν αποφασίσει και πάλι να διατηρήσουν τα επιτόκιά σε ένα εύρος 5,25% ως 5,5%, τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 και πλέον ετών.

Μετά την απόφαση, ο πρόεδρος της Fed, Ζερόμ Πάουελ είχε χαρακτηρίσει την αγορά εργασίας ισχυρή, τον πληθωρισμό πολύ υψηλός και είχε υποστηρίξει ότι τα φετινά οικονομικά στοιχεία δείχνουν έλλειψη περαιτέρω προόδου στην επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο 2% της Fed.

Ωστόσο, η διάθεση της αγοράς μεταβλήθηκε αμέσως μετά τις ανακοινώσεις των νέων στοιχείων για τις θέσεις εργασίας που έδειξαν χαλάρωση της αγοράς εργασίας και πιο ήπιες αυξήσεις μισθών. Οι traders εκτιμούν πλέον ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Κεντρική Τράπεζα να αποφασίσει δύο μειώσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του 2024, με την πρώτη μείωση να αναμένεται τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ομίλου CME.

Keywords
Αναζητήσεις
fed-elpida-gia-meioseis-epitokion-logo-afxisis-tis-anergias-kai-meiomenon-theseon-ergasias.htm
Τυχαία Θέματα