5+1 λόγοι για να ψηφίσετε Κέρκυρα και το φετινό Πάσχα

11:31 16/4/2023 - Πηγή: Emea.gr

Η Κέρκυρα, ένα από τα ομορφότερα νησιά της Ελλάδας, δεν αποτελεί μόνο ιδανικό προορισμό για τις καλοκαιρινές μας διακοπές αλλά και must επιλογή για να περάσει κανείς το Πάσχα.

Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή τη Ορθοδοξίας και στην Κέρκυρα

γιορτάζεται με λαμπρότητα, με μεγάλη κατάνυξη, με έθιμα που δεν συναντώνται πουθενά αλλού και αποτελούν πόλο έλξης κάθε χρόνο την άνοιξη, με πλήθος κόσμου να πλημμυρίζει το νησί του Ιονίου, το νησί του πολιτισμού και της μουσικής. 

Η μουσική των φιλαρμονικών κατακλύζει το νησί και βάζει τους επισκέπτες στο κατανυκτικό κλίμα της Μεγάλης Εβδομάδας που ενισχύεται φυσικά από τις λιτανείες, τους επιτάφιους και από τις εκδηλώσεις που διαρκούν σχεδόν 10 μέρες, με την αρχή να γίνεται το Σάββατο του Λαζάρου και να κλείνει την Τρίτη του Πάσχα.Οι επιτάφιοι από κάθε ενορία του νησιού περνούν από τα καντούνια της πόλης με τον επιτάφιο της Μητροπόλεως το βράδυ να σημαίνει την κορύφωση του πένθους για την Χριστιανοσύνη υπό τους πένθιμους  ήχους του “Adagio” του Albinoni από την Παλαιά Φιλαρμονική, τη “Marcia Funebre” του Verdi από την Φ.Ε. Μάντζαρος και τη “Sventura” του Mariani από τη Φ.Ε. Καποδίστριας. Ένα διαφορετικό έθιμο είναι η αναπαράσταση του σεισμού που ακολούθησε την Ανάσταση του Χριστού και στην συνέχεια πραγματοποιείται ο επιτάφιος του Αγίου Σπυρίδωνα, που κρατάει σαν παράδοση από το 1574 να γίνεται Σάββατο επειδή επί ενετοκρατίας δεν επιτρέπονταν λιτανείες και επιτάφιοι.Το πιο γνωστό και εντυπωσιακό έθιμο είναι οι “μπότηδες”. Το σπάσιμο των κανατιών με τις Φιλαρμονικές να παίζουν το εμβατήριο “Μην φοβάστε Γραικοί”, μια παράδοση σύμφωνα με την οποία οι Κερκυραίοι διώχνουν το κακό.Αναβιώνεται επίσης το παλιό έθιμο της «Μαστέλας», με τους Πινιαδόρους να κυνηγούν και να βρίσκουν κάποιον τον οποίο πετούν σε ένα βαρέλι και οι περαστικοί ρίχνουν κέρματα σε αυτό κάνοντας ευχές, ενώ ο “άτυχος” άνθρωπος στο βαρέλι τους πετάει νερό και στο τέλος φυσικά κρατάει τα χρήματα των “ευχών”.

Bonus λόγος για να επισκεφθείτε την Κέρκυρα αλλά και κάθε ελληνικό νησί είναι φυσικά η παραδοσιακή κουζίνα με ξεχωριστά πιάτα και γεύσεις αλλά και ιδανική ευκαιρία για τις πρώτες διακοπές με τα γαλαζοπράσινα νερά του νησιού να μαγεύουν και να προσκαλούν τους επισκέπτες για φαγητό και καφέ πλάι στο κύμα και οι πιο τολμηροί ίσως κάνουν και τις πρώτες τους βουτιές αφού το καλοκαίρι δεν είναι πια και τόσο μακριά. Όσοι βρεθούν εκεί το Πάσχα σίγουρα θα ανανεώσουν το ραντεβού τους για την καλοκαιρινή σεζόν που είναι προ των πυλών και τους κλείνει το μάτι.

* Το άρθρο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στη Business Voice #14

Keywords
Τυχαία Θέματα