2 εκατ. χρήστες IRIS Person to Person, 80 διαφορετικά πληροφοριακά συστήματα του e-ΕΦΚΑ, η Active… πειραματίζεται!

10:01 5/11/2023 - Πηγή: Emea.gr

2 εκατ. χρήστες IRIS Person to Person (P2P)

Το ορόσημο των 2 εκατομμυρίων χρηστών της υπηρεσίας IRIS Person to Person (P2P), κατέγραψε προ μερικών ημερών η Διατραπεζικά Συστήματα ΑΕ, γνωστότερη και ως ΔΙΑΣ ΑΕ. Πρόκειται αναμφίβολα για μια σημαντική επιτυχία της τελευταίας, η οποία υπό την ηγεσία της Διευθύνουσας Συμβούλου της, Σταυρούλας Καμπουρίδου, έχει μετεξελιχθεί σε μια σύγχρονη, παραγωγική και πρωτίστως αποτελεσματική Fintech. Κάτι, που αποδεικνύεται εμπράκτως, όσο και μεγαλοπρεπώς

εάν κάποιος ρίξει μια ματιά στα στοιχεία (οικονομικά αποτελέσματα, ποσοστό ανάπτυξης, βαθμός διείσδυσης κ.ά.) της τελευταίες τριετίας, περίπου, κατά την διάρκεια της οποίας η κα Καμπουρίδου έχει τις τύχες της εταιρείας στα χέρια της, δίνοντάς στην ΔΙΑΣ ΑΕ την κατεύθυνση, στρατηγική, πνοή και δυναμική που της έλλειπε επί μακρόν κατά τη διάρκεια των (πολλών) προηγούμενων ετών. 

Μάλιστα, αρκεί να σημειωθεί πως μέχρι το 2021 δεν είχε σχεδιαστεί και υλοποιηθεί μια ξεκάθαρη στρατηγική ανάδειξης των υπηρεσιών IRIS, ενώ την ίδια στιγμή η έννοια του κοινού brand name προς χρήση των τραπεζών αποτελούσε άγνωστη έννοια. Στοιχεία, τα οποία αντελήφθη και διόρθωσε άμεσα η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΔΙΑΣ ΑΕ, ενώ παράλληλα η ομάδα της βελτίωσε αισθητά τη λειτουργικότητα, φιλικότητα και εν γένει εμπειρία χρήσης, εμπλουτίζοντας τις διαθέσιμες υπηρεσίες. Αποτέλεσμα; Οι υπηρεσίες IRIS να εγγράφουν συνεχή τριψήφια ποσοστά ανάπτυξης!

Για παράδειγμα, το 2020 οι χρήστες της υπηρεσίας IRIS P2P ήταν μόλις 525.000, ενώ σήμερα υπερβαίνουν τους 2 εκατομμύρια! Μέγεθος, βεβαίως, που έχει αρκετό δρόμο έως ότου καταφέρει να απευθυνθεί και να πείσει τους κάτι παραπάνω από 4 εκατομμύρια χρήστες m-banking στην χώρα μας, να αξιοποιήσουν το IRIS P2P, μέσω του οποίου οι χρήστες δύναται να 

Παράλληλα, η υπηρεσία IRIS Person to Person κατά το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, φέτος, έχει εμφανίσει εκρηκτική ανάπτυξη της τάξεως του 268% σε επίπεδο συναλλαγών σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2022, ενώ σε περίπτωση που η σύγκριση διευρυνθεί χρονικά και γίνει με τα δεδομένα που ίσχυαν το 2020, τότε η αύξηση των συναλλαγών υπερβαίνει το θηριώδες ποσοστό του 2.520%!!!

Μια ακόμη αξιοπρόσεκτη πτυχή αναφορικά με το IRIS P2P, έχει να κάνει με το γεγονός πως οι χρήστες του είναι ισομερώς κατανεμημένοι (50%) με βάση το φύλο των χρηστών (γυναίκες-άνδρες), ενώ σε επίπεδο ηλικιακής κατανομής, 7 στους 10 χρήστες του ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18-34 ετών.

Επιπροσθέτως, απαιτούνται κάτι λιγότερο από 2 δευτερόλεπτα προκειμένου μια συναλλαγή ή μεταφορά να ολοκληρωθεί μέσω του IRIS P2P, δίχως να απαιτείται η ύπαρξη ΙΒΑΝ, καθώς αρκεί ο αριθμός του κινητού τηλεφώνου, εντελώς δωρεάν και δίχως να υπάρχει η παραμικρή χρέωση!

Η οικογένεια υπηρεσιών IRIS, σήμερα, αποτελείται από τα IRIS Person to Person (P2P), IRIS Person to Business (P2B) και IRIS eCommerce. Η υπηρεσία IRIS P2P απευθύνεται σε όλους τους χρήστες mobile banking εφαρμογών και επιτρέπει την άμεση μεταφορά χρημάτων, έως €500, χωρίς χρέωση μεταξύ ιδιωτών. Η υπηρεσία IRIS Person to Business (P2B) επιτρέπει την άμεση μεταφορά χρημάτων από τον ιδιώτη στον επαγγελματία ή την μικρή επιχείρηση, ενώ η υπηρεσία IRIS e-commerce αφορά στην πληρωμή σε ηλεκτρονικό κατάστημα, επιτρέποντας την πραγματοποίηση e-αγορών με την πληρωμή να πραγματοποιείται είτε μέσω e/m-banking της τράπεζάς του ή μέσω mobile banking πάλι με τη σάρωση QR code

Τα 80 διαφορετικά (και outdated) πληροφοριακά συστήματα του e-ΕΦΚΑ!

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ με ποιο τρόπο γίνεται η καταβολή των συντάξεων στην χώρα μας; 

Με μια εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία, που εμπλέκει το «κατέβασμα» αρχείων ανά ασφαλιστικό φορέα, την αποστολή τους μέσω e-mail προκειμένου να μεταφερθούν τα εν λόγω αρχεία από έναν δίσκο στον άλλο και στο τέλος να εκδοθούν οι συντάξεις κάθε μήνα. Εάν, για παράδειγμα, θελήσει κάποιος υπηρεσιακός παράγοντας ή ακόμη και ο ίδιος ο υπουργός να δει όλους τους ασφαλισμένους σε μια κατάσταση, ένα αρχείο ή μια συγκεντρωτική εκτύπωση, είναι βέβαιο πως δεν θα το καταφέρει, καθώς δεν μπορεί να γίνει στην πράξη! Πόσο, μάλλον, να διαπιστώσει την ταυτότητα πληρωμής ή τα συνολικά χρέη ανά ασφαλισμένο.

Κι αυτό, καθώς το e-ΕΦΚΑ εργάζεται -ουσιαστικά- μέσω της συνένωσης ούτε λίγο-ούτε πολύ περί των 80 (!) διαφορετικών πληροφοριακών συστημάτων, που τον έχει οδηγήσει να αξιοποιεί αυτό του ΙΚΑ, το οποίο θεωρείτο ως το πλέον προηγμένο και είχε αναπτύξει κατά το παρελθόν η Intrasoft.

Αρκεί να αναλογιστείτε πως τα επιμέρους πληροφοριακά συστήματα των ασφαλιστικών οργανισμών είναι τόσο απαρχαιωμένα και ξεπερασμένης τεχνολογίας, σε σημείο τέτοιο ώστε να μην επικοινωνούν μεταξύ τους!

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΔΑΕ), από την άλλη πλευρά, έχει την πολυτέλεια να χρησιμοποιεί ένα και μόνο πληροφοριακό σύστημα το Taxis, το οποίο στη συνέχεια εκσυγχρονίστηκε, έγινε ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα και συνεχίζει την λειτουργία του ως ένα κοινό interface και backbone για όλες τις ΔΟΥ της χώρας.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εκτιμά πως εντός του πρώτου εξαμήνου του ερχόμενου έτους, η προβληματική πληροφοριακή υποδομή του e-ΕΦΚΑ θα αποτελεί παρελθόν, χάρη στην ανάπτυξη και εγκατάσταση ενός νέου ΙΤ συστήματος.

Η Active… πειραματίζεται!

Ένα ηλικιακό σκάφος για λογαριασμό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κατασκεύασε η Active, εκτείνοντας το σκοπό και τον πυρήνα της δραστηριοποίησής της, έχοντας την ίδια στιγμή το βλέμμα στραμμένο στην περαιτέρω εξέλιξη και την επίτευξη της καινοτομίας.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία πληροφορικής κατασκεύασε και παρέδωσε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ένα ερευνητικό σκάφος για τις ανάγκες του, το οποίο κινείται αποκλειστικά με ηλεκτροκίνηση από ενέργεια που συσσωρεύει μέσω των ηλιακών πάνελ που διαθέτει εγκατεστημένα. Η συνεργασία υλοποιήθηκε στα πλαίσια του έργου «Κέντρο Έρευνας, Ποιοτικής Ανάλυσης Υλικών Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Επικοινωνίας της Επιστήμης» που ανέλαβε η Active τον περασμένο Απρίλιο. Μάλιστα, το έργο εντάσσεται στη δράση «Ενίσχυση των Υποδομών Έρευνας και Καινοτομίας» και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Το εν λόγω ηλιακό σκάφος αναμένεται να εξυπηρετεί το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με κύρια πλοήγηση αυτού στην λίμνη των Ιωαννίνων για ερευνητικούς σκοπούς και την πραγματοποίηση περιβαλλοντικών μετρήσεων. Η κατασκευή βασίζεται σε σκάφος ελληνικού ναυπηγείου, ενώ ο εξοπλισμός ηλεκτροκίνησης και τα ηλιακά panel είναι της κορυφαίας εταιρίας Torqeedo. Το σκάφος διαθέτει αδιάβροχες μπαταρίες λιθίου IP67, ενώ χρησιμοποιεί μόνο μεμονωμένα συγκολλημένα στοιχεία που είναι εξοπλισμένα με πολλαπλούς μηχανισμούς ασφαλείας. Τέτοιου είδους σκάφη είναι φιλικά προς το περιβάλλον, καθώς δεν εκπέμπουν ρύπους κατά τη λειτουργία τους και εξαρτώνται από την ανανεώσιμη ηλιακή ενέργεια. Τα συστήματα ηλεκτροκίνησης δεν προκαλούν ρύπανση του νερού, σε αντίθεση με τους κινητήρες εσωτερικής καύσης, που εκκενώνουν καυσαέρια στο νερό, για αυτό και η λειτουργία των κινητήρων εσωτερικής καύσης περιορίζεται ή απαγορεύεται όλο και περισσότερο, ειδικά σε ευαίσθητα νερά. Τα όργανα μέτρησης των περιβαλλοντικών συνθηκών που εξοπλίζουν το σκάφος βασίζονται σε έξυπνους αισθητήρες όπως αυτοί που χρησιμοποιεί η Active στις υποδομές έργων για τις έξυπνες πόλεις (smart cities) και αποτελούνται ενδεικτικά, από ψηφιακό θερμό-υγρόμετρο, συσκευή μέτρησης CO2, θερμόμετρο αέρα και εδάφους, ψηφιακό βροχογράφο, μετεωρολογικό σταθμό, μετρητή pH νερού με αισθητήρα κ.ο.κ. 

Keywords
Αναζητήσεις
2-ekat-christes-iris-person-to-person-80-diaforetika-pliroforiaka-systimata-tou-e-efka-i-active-peiramatizetai.htm
Τυχαία Θέματα