"Θέλω παιδί":Τι εξετάσεις πρέπει να γίνουν

Η μητρότητα είναι από τις σημαντικότερες στιγμές στη ζωή μιας γυναίκας και η απόκτηση ενός παιδιού είναι αυτό που ολοκληρώνει την έννοια της οικογένειας.

Γι' αυτήν την τόσο σπουδαία στιγμή, λοιπόν, είναι χρήσιμο κάθε γυναίκα να γνωρίζει πώς θα γίνει μητέρα με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.

Του Δρ Δημήτρη Τρύφου, μαιευτήρα -γυναικολόγο, συνεργάτη Μαιευτηρίου ΛΗΤΩ, Διευθυντή Γυναικολογικής Κλινικής Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών

Η μητρότητα είναι σημαντική προτεραιότητα για κάθε γυναίκα και η γέννηση ενός παιδιού είναι ίσως η μεγαλύτερη χαρά στη ζωή μας. Για

να γίνει αυτό το όνειρο πραγματικότητα, χρήσιμο είναι κάθε γυναίκα να έχει ορισμένες πληροφορίες ώστε να γίνει μητέρα με ασφάλεια. Αρχικά κάθε ζευγάρι πρέπει να ξέρει ότι ο μέσος χρόνος που χρειάζεται να προσπαθήσει για να έχει μια εγκυμοσύνη είναι περίπου 6 μήνες. Μερικά ζευγάρια εμφανίζονται τυχερά να έχουν εγκυμοσύνη από τον πρώτο μήνα, ενώ άλλα δεν έχουν ούτε έπειτα από έναν χρόνο. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να απευθυνθούν σε έναν ειδικό για τον έλεγχο και τη θεραπεία υπογονιμότητας.

Προβλήματα υπογονιμότητας υπάρχουν σε ποσοστό 10%- 15% των ζευγαριών και στην εποχή μας θεραπεύονται στη συντριπτική πλειονότητά τους.

Η ηλικία και οι «καλές» συνήθειες

Η ιδανική ηλικία για να γίνει μια γυναίκα μητέρα είναι στα 25 - 30 χρόνια, αν και η φύση δίνει τη δυνατότητα της μητρότητας από τα 15 μέχρι περίπου τα 50 έτη. Στην εποχή μας, για διάφορους λόγους, όπως σπουδών και καριέρας, υπάρχει η τάση να αναβάλλεται η έναρξη προσπάθειας για εγκυμοσύνη σε μεγαλύτερη ηλικία της γυναίκας, περίπου 35 - 40 ετών, και σπάνια ακόμη μεγαλύτερη. Αν και μια γυναίκα μπορεί να γίνει μητέρα σε σχετικά μεγάλη ηλικία, καλό είναι να προσπαθήσει έγκαιρα ώστε να αποφύγει να εκτεθεί στα προβλήματα που σχετίζονται με την ηλικία όπως η υπογονιμότητα, οι γενετικές βλάβες του εμβρύου, η αποβολή ή ο πρόωρος τοκετός.

Πριν από την εγκυμοσύνη καλό είναι να βελτιώσει ορισμένες συνήθειες της ζωής της και να υποβληθεί σε έναν βασικό προγεννητικό έλεγχο. Αρχικά, πρέπει να ακολουθήσει υγιεινή διατροφή με τροφές πλούσιες σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία (σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο) και σε πρωτεΐνες. Η διατροφή της υποψήφιας μητέρας χρειάζεται να περιλαμβάνει άφθονα και καλά πλυμένα φρούτα και λαχανικά, φυσικούς χυμούς, μέλι, δημητριακά, γάλα και γιαούρτι, λευκό και κόκκινο κρέας (κοτόπουλο και μοσχάρι) και ψάρι. Χρήσιμο είναι να λαμβάνει και ένα συμπλήρωμα διατροφής, σχεδιασμένο για υποψήφιες μητέρες (1 χάπι/ημέρα), με βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυλλικό οξύ.

Επίσης, όπως είναι γνωστό, πρέπει να διακόψει ή να ελαττώσει σημαντικά το κάπνισμα και το αλκοόλ και αυτό να γίνει αμέσως όταν θα πάρει το θετικό τεστ κύησης, γιατί έχει διαπιστωθεί ότι είναι υπεύθυνα για σοβαρά προβλήματα όπως η υπογονιμότητα, οι γενετικές βλάβες του εμβρύου, η προωρότητα και το χαμηλό βάρος γέννησης.

Καλό είναι επίσης να βελτιώσει το σωματικό βάρος και γενικά τη φυσική κατάστασή της με ελαφρά δία

Keywords
Τυχαία Θέματα