Στοιχεία από τον γαλαξία της Ανδρομέδας!

Αν και η παρατήρηση του διαστήματος είναι συνεχής, τα πράγματα εκεί “έξω” συμβαίνουν με τόσο “αργό’ ρυθμό που θα πρέπει να σταθεί ιδιαίτερα τυχερός για να μπορέσει να δει κάτι το πραγματικά αξιοσημείωτο.

Όχι άδικα λοιπόν, οι επιστήμονες της NASA νιώθουν πως η “Θεά Τύχη” τους χαμογέλασε, αφού κατάφεραν να δουν εξαιρετικά φωτεινές δέσμες ακτίνων Χ εκπεμπόμενες από δεκάδες μαύρες τρύπες, οι οποίες ζουν στον γαλαξία της Ανδρομέδας.

Ο γαλαξίας της Ανδρομέδας βρίσκεται σε απόσταση 2,5 εκατομμυρίων ετών

φωτός από τον δικό μας γαλαξία, Milky Way, και, όπως εικάζουν οι ειδικοί, στον χώρο του βρίσκονται δεκάδες μαύρες τρύπες μέσου μεγέθους, δηλαδή μελανών οπών που σχηματίστηκαν από την κατάρρευση ενός άστρου με μάζα 10 με 15 φορές μεγαλύτερης από αυτής του δικού μας Ήλιου.

Το συναρπαστικό της όλης υπόθεσης είναι το γεγονός πως τα τηλεσκόπια-δέκτες ακτίνων Χ της NASA συνέλαβαν εκπομπή ακτίνων Χ από αυτές τις μαύρες τρύπες, η οποία δημιουργείται από την διαρκή “τροφοδοσία” τους από διαπλανητικό υλικό και ολόκληρα άστρα!

Πόσο τυχεροί μπορούν να νιώθουν τα μέλη αυτής της ανακάλυψης; Αρκεί να αναφέρουμε πως αντίστοιχο φαινόμενο αναμένουμε να καταγράψουμε μετά το πέρας αρκετών χρόνων, ίσως και δεκαετιών!

Σίγουρα η αναμονή αξίζει, αφού τέτοια φαινόμενα μας δίνουν ανεκτίμητες πληροφορίες για το πως λειτουργούν οι μαύρες τρύπες αυτού του είδους και κατ’επέκταση το όλο Σύμπαν! Μην ξεχνάτε κιόλας πως τέτοιες μαύρες τρύπες ζουν και στον δικό μας μικρό γαλαξία…

Keywords
Τυχαία Θέματα