Σχεδόν τέλεια σφαίρα ο Ήλιος! [new study]

Για περισσότερα από πενήντα χρόνια διάφοροι επιστήμονες προσπάθησαν να μελετήσουν την περιστροφή του Ήλιου και το τι αυτή συνεπάγεται για τον ίδιο.

Μια νέα μελέτη από τους Jeff Kuhn, Isabelle Scholl, Rock Bush και Marcelo Emilio δημοσιεύθηκε και φαίνεται πως ρίχνει “φως” στον ίδιο τον Ήλιο!

Σύμφωνα

με αυτή λοιπόν, ο Ήλιος αποτελεί ίσως το πιο στρογγυλό αντικείμενο που έχει ποτέ μετρηθεί, αφού, αν τον συρρικνώναμε σε μια μπάλα του βόλεϋ, η διαφορά ανατολής-δύσης και βορρά-νότου δεν θα ξεπερνούσε την διάμετρο μιας ανθρώπινης τρίχας!

Είναι γνωστό, επίσης, πως ο Ήλιος περιστρέφεται με συχνότητα 28 ημερών κάτι που λογικά θα επέβαλε αρκετά μεγαλύτερη διάμετρο ανατολής-δύσης σε σχέση με αυτήν του βορρά-νότου, εξαιτίας της φυγόκεντρου δύναμης. Οι πρόσφατες μετρήσεις, όμως, δεν έδειξαν κάτι τέτοιο, πράγμα που σημαίνει πως οι αρχικές θεωρήσεις για το τι συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια του Ήλιου πρέπει να αναθεωρηθούν!

Κατά τους επιστήμονες, η εξήγηση μάλλον βασίζεται στα έντονα μαγνητικά φαινόμενα του Ήλιου, τα οποία είναι τόσο ισχυρά ώστε να μπορούν να συγκρατήσουν σταθερό το σχήμα της επιφάνειας ανεξάρτητα με την δραστηριότητα του.

Εν κατακλείδι, στον εντεκαετή κύκλο δραστηριότητας του Ήλιου όλα αλλάζουν… όλα εκτός από το σχήμα!

Keywords
Τυχαία Θέματα