Όταν ο άνθρωπος απέκτησε… φτερά!

Ο πόθος του ανθρώπου να κατακτήσει τους αιθέρες “κρατάει” πολλά χρόνια, αν αναλογιστεί κανείς την μυθολογία των διαφόρων πολιτισμών της αρχαιότητας. Ίκαρος και Δαίδαλος το πλέον χαρακτηριστικό “παράδειγμα” που εμπερικλείει όλα τα τότε όνειρα του ανθρώπου να πετάξει.

Βασιζόμενος, σύμφωνα με πολλούς, στον μύθο αυτό, ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι μέσω μηχανιστικών μοντέλων κατάφερε να σχεδιάσει την μορφή “συσκευών” ή καλύτερα οχημάτων που καθιστούσαν δυνατή την υπερνίκηση της βαρύτητας. Το πρόβλημα όμως ήταν ποια κινητήρια δύναμη θα ήταν ικανή για την επίτευξη του στόχου, πρόβλημα που απλά παρακάμφθηκε

με κατασκευές που θα χρησιμοποιούσαν τελικά τον άνεμο για να πετάξουν. Αερόστατα, κυρίως, και στην συνέχεια ανεμόπτερα ικανοποίησαν, για λίγο όμως, την “αιώνια” ανάγκη μας.

Το μεγάλο άλμα όμως έγινε κατά την διάρκεια της βιομηχανικής επανάστασης και, πιο συγκεκριμένα, έπειτα από την εφεύρεση της μηχανής. Οι αδελφοί Ράιτ, στις 17 Δεκεμβρίου του 1903, επρόκειτο να μείνουν στην ιστορία ως οι πρώτοι που κατάφεραν να πετάξουν με αεροπλάνο, σηματοδοτώντας την απαρχή μιας εποχής του ανθρώπου, που από κυρίαρχος της ξηράς θα γινόταν τελικά κυρίαρχος και των αιθέρων!

Η συνέχεια λίγο πολύ γνωστή. Μέσα σε κάτι παραπάνω από έναν αιώνα, εξελίξαμε τις πτητικές μας μηχανές, κάναμε υπερατλαντικά ταξίδια, αυξήσαμε την ταχύτητα και τον χρόνο της πτήσης, κερδίσαμε (όσο οξύμωρο και αν ακούγεται) πολέμους, βγήκαμε στο απέραντο διάστημα…

Χιλιάδες χρόνια αναμονής για αυτό που θεωρούμε πια ως απλά φυσιολογικό… και όχι ως πόθο, ή καλύτερα, ως όνειρο!

Keywords
Τυχαία Θέματα