Λογοτεχνία για…έξυπνα μυαλά!

Goodbyte

Όλους μας κάποτε μας έχει συντροφεύσει ένα βιβλίο, καλό ή όχι, στις ώρες αργίες σκοτώνοντας την πλήξη μας ή βοηθώντας μας να “ξεφύγουμε”.

Μια νέα έρευνα, όμως, έρχεται να μας πει αλλά και να μας θυμίσει ότι ένα καλό βιβλίο μπορεί να είναι πολύ πιο χρήσιμο.Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ ανακάλυψαν μέσω απεικονιστικών εξετάσεων του εγκεφάλου εφαρμοσμένων σε εθελοντές ότι η ανάγνωση λογοτεχνίας και, μάλιστα, κλασικής κάνει το μυαλό πιο κοφτερό.

Συγκεκριμένα, ενώ οι εθελοντές διάβαζαν Σαίξπηρ,

Έλιοτ και άλλα κλασικά δημιουργήματα αυξανόταν η εγκεφαλική δραστηριότητα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό οφείλεται στον πλούσιο και εξωραϊσμένο ποιητικό λόγο των λογοτεχνικών αυτών κειμένων που τείνει να εξαλειφθεί από τη απλοϊκή σύγχρονη γλώσσα.

Επιπλέον, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα αναγνωρισμένα αριστουργήματα της κλασικής λογοτεχνίας έχουν και ψυχοθεραπευτικά οφέλη. Η παραδοχή αυτή αποδίδεται στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης από τους εθελοντές ενεργοποιούταν εκείνο το σημείο του εγκεφάλου που σχετίζεται με την αυτοβιογραφική μνήμη. Με απλά λόγια, οι αναγνώστες ανακαλούσαν προσωπικές μνήμες και εικόνες δημιουργώντας συνδέσμους ανάμεσα σε εικόνες και εμπειρίες.

Γι’αυτό λένε οι παλιοί (και σοφοί): “Αν δεν έχεις διαβάσει Αυτό, δεν έχεις διαβάσει τίποτα.”

Keywords
Τυχαία Θέματα