Έλληνας μηχανικός πέτυχε επιτάχυνση αλγορίθμου της ESA κατά 35 φορές

11:32 6/8/2013 - Πηγή: GoodByte

Goodbyte

Όταν διαβάζουμε μια τέτοια είδηση, οφείλουμε να την μεταφέρουμε και σε εσάς. Ο Θανάσης Τσιόδρας (ttsiod), μηχανικός λογισμικού, πέτυχε επιτάχυνση αλγορίθμου της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) κατά 35 φορές. Μετά από σχετικό αίτημα της ESA, η δημοσίευσή του στο development section του Reddit ανέβηκε στην πρώτη θέση του εν λόγω programming section.

Διαβάστε πως μας περιέγραψε ο ίδιος τον τρόπο που έφτασε σε αυτό το

αποτέλεσμα:

Ο δορυφόρος PROBA V εκτοξεύτηκε πρo τριών μηνών, στις 7 Μαΐου – και μεταξύ άλλων, συλλέγει εικόνες από την γη, από διαφορετικές περιοχές του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος. Δυστυχώς όμως οι εικόνες αυτές υφίστανται παραμορφώσεις που χαρακτηρίζονται με τον γενικό όρο “StrayLights”. Ουσιαστικά, το φως του ήλιου – και λέγοντας εδώ “φως” εννοούμε όλο το σχετικό ηλεκτρομαγνητικό φάσμα, όχι μόνο το ορατό – πέφτει πλαγίως πάνω στις κάμερες, και παραμορφώνει τα δεδομένα που συλλέγονται.

Οι επιστήμονες στην ESA λοιπόν σχεδίασαν έναν πολύπλοκο αλγόριθμο που “καθαρίζει” τα δεδομένα, αφαιρώντας την παραμόρφωση. Έκαναν μάλιστα και μια πρότυπη υλοποίηση – που θα τρέχει στο “ground segment”, δηλαδή στις εγκαταστάσεις της ESA που λαμβάνουν τα δεδομένα.

Το πρόβλημα που είχαν όμως, ήταν ότι η υλοποίηση έπρεπε να είναι αρκετά γρήγορη για να προλαβαίνει να επεξεργάζεται τα δεδομένα ΠΡΙΝ ολοκληρώσει ο δορυφόρος μια πλήρη περιστροφή γύρω από την γη. Και δεν ήταν.

Πριν 3 βδομάδες λοιπόν, στα πλαίσια του Task 2.2 του έργου “TASTE Maintenance and Evolutions” – P12001, PFL-PTE / JK / ats / 412.2012i” της ESA, υλοποίησα πλήρως τον αλγόριθμο, και κατάφερα να εκτελείται 35 φορές γρηγορότερα από ότι το πρωτότυπο της ESA.

Η δουλειά που έκανα εντυπωσίασε τόσο την ESA, που μου ζήτησε πέρα από την τεκμηρίωση στα πλαίσια του έργου, να την δημοσιεύσω επίσης αυτόνομα, παρουσιάζοντας τις τεχνικές επιτάχυνσης που χρησιμοποίησα.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών, ήταν ότι η δημοσίευση έφτασε 1η θέση παγκοσμίως στην ιστοσελίδα Reddit/programming, όπου δημοσιεύονται άρθρα για προγραμματιστές!

Αξίζει να διαβάσετε περισσότερα για την διαδικασία και τον αλγόριθμό εδώ.

Well done!

Keywords
Τυχαία Θέματα