Χρησιμοποίησαν το DNA για να αποθηκεύσουν πληροφορίες!

Στον κόσμο της πληροφορικής η αποθήκευση αρχείων αποτελεί ένα πρόβλημα προς επίλυση ως προς το να ελαχιστοποιηθεί ο χώρος που χρειάζεται για τον σκοπό αυτό.

Ο George Church και ο Sriram Kosuri, μαζί με την ομάδα τους, κατόρθωσαν να χρησιμοποιήσουν το ίδιο το DNA για να κωδικοποιήσουν και εν συνεχεία να αποθηκεύσουν ένα ολόκληρο βιβλίο 53.400 λέξεων!

Πως έγινε αυτό; Ως γνωστόν το DNA δομείται από 4 είδη νουκλεοτιδίων, τα A,C,G,T. Η κωδικοποίηση έγινε

ως εξής: τα A και C αντιπροσωπεύουν το 0 και τα G και Τ το 1. Έτσι ο υπολογιστής με κατάλληλο λογισμικό και DNA-microchip είναι πλέον σε θέση να τα “καταλάβει” ως μια μορφή bits και να τα αποκωδικοποιήσει!

Για πρακτικούς λόγους η ομάδα συνέταξε το βιβλίο σε εκατοντάδες αντίγραφα και μετά το πέρας της έρευνας το αποτέλεσμα ήταν το εξής: μόλις 10 λάθος bits σε μια “αλυσίδα” 5,27 megabits! Μάλιστα, η αποκωδικοποίηση του αρχείου DNA έγινε έπειτα από τρεις μήνες και αφού αυτό είχε διατηρηθεί σε σταθερή θερμοκρασία 4 βαθμών Κελσίου!

Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, με την χρήση τέτοιας τεχνολογίας μόλις σε τέσσερα γραμμάρια DNA θα μπορούσαν να καλύψουν τις ετήσιες ανάγκες αποθήκευσης παγκοσμίως! Επιπρόσθετα, με την χρήση DNA θα μπορούσαν να επιτευχθούν αποθηκεύσεις μακράς διάρκειας, αφού η αλλαγές στο DNA είναι χρονικά πάρα πολύ μικρές.

Δυστυχώς το κόστος της όλης διαδικασίας είναι για την ώρα απαγορευτικό ώστε καθιερωθεί σε παγκόσμια κλίμακα και να μπει για τα καλά στην καθημερινότητα μας. Υπομονή λοιπόν…

Keywords
Τυχαία Θέματα