Sony Xperia Z review, Το δοκιμάσαμε και σας το παρουσιάζουμε [hands-on video]

10:08 3/6/2013 - Πηγή: GoodByte

Goodbyte

Η αλήθεια είναι ότι το συγκεκριμένο review άργησε περισσότερο από όσο θα θέλαμε. Οι λόγοι πολλοί, αλλά καλύτερα να τους αφήσουμε στην άκρη και να μιλήσουμε για το καλύτερο Sony που φτιάχτηκε ποτέ. Το Xperia Z κατάφερε να βάλει τους Ιάπωνες σε τροχιά ανόδου και αυτό το καθιστά ήδη επιτυχημένο.

Εισαγωγή

Μετά την εξαγορά του 50% της Ericsson,

η Sony έχει δώσει σημαντική ώθηση με τις ενέργειες της στις πωλήσεις smartphones. Το Sony Xperia Z είναι το πρώτο flagship της νέας εποχής και σαν τέτοια οφείλουμε να το κρίνουμε επιεικώς.

Από την άλλη βέβαια, ο ανταγωνισμός δεν λειτουργεί σαν εμάς και έχει βάλει σκοπό να μην αφήσει τη Sony να αναπνεύσει στη μεγάλη κατηγορία, κυκλοφορώντας συσκευές όπως το HTC One και το Samsung Galaxy S 4.

Video Review

Εμφάνιση, Ποιότητα και Εργονομία

Οι απόψεις σχετικά με το Xperia Z διίστανται. Οι περισσότεροι το βρίσκουν όμορφο και στυλάτο, όμως υπάρχουν και εκείνοι που το θεωρούν κατώτερου του αναμενόμενου. Προσωπικά θεωρώ ότι βρίσκεται σε σωστό δρόμο στο κομμάτι του design και με μικρές διαφοροποιήσεις σε αυτό θα μπορούσε να κοιτάξει στα μάτια το HTC One.

Κρίνοντας το στο κομμάτι της ποιότητας, θεωρούμε ότι κάνει πολύ μεγάλο βήμα μπροστά με την κατασκευή και τα υλικά του, αν και το γυαλί στο πίσω μέρος μας βάζει σε “άσχημες” σκέψεις. Το πλαίσιο του αφήνει ωραία αίσθηση στο χέρι και το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε είχε να κάνει με το συγκεκριμένο μοντέλο που δοκιμάσαμε και είχε χαλασμένο το “καπάκι” για τη θύρα USB. Παρά το πολύ λεπτό προφίλ του, το άκρως τετραγωνισμένο σχήμα του μας δυσκόλεψε κατά τη χρήση και θα χρειαστεί κάποιες μέρες συνήθειας.

Φυσικά, στα αρνητικά πρέπει να συγκαταλέξουμε την έλλειψη Gorilla Glass προστατευτικού της οθόνης και την ύπαρξη μιας ειδικής μεμβράνης που μπορεί σύμφωνα με τη Sony να προσφέρει αρκετή προστασία, αλλά υστερεί σε αίσθηση στο χέρι και φυσικά επηρεάζει αρνητικά τις γωνίες θέασης και τα χρώματα της οθόνης.

Απόδοση, Λογισμικό και Αυτονομία

Στο κομμάτι της απόδοσης, το Xperia Z δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα στην καθημερινή χρήση και όχι μόνο. Τα 2GB μνήμης κάνουν την περιήγηση στο διαδίκτυο απλή υπόθεση και ο Snapdragon S4 Pro, μπορεί να μην είναι ότι καλύτερο κυκλοφορεί στην αγορά, αλλά δεν έχει κανένα πρόβλημα να “σηκώσει” ακόμα και απαιτητικά παιχνίδια.

Η Sony διαφήμισε το νέο φακό Exmor RS με τα 13 megapixels και το HDR video ως κάτι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, αλλά σε συνθήκες πραγματικής δοκιμής τα αποτελέσματα είναι απλά καλά. Ο ανταγωνισμός στο κομμάτι αυτό έχει γίνει πολύ ισχυρός (Nokia, Samsung) και αυτό φαίνεται να δυσκολεύει ακόμα και μια παραδοσιακή δύναμη του χώρου, όπως τη Sony.

Στο οπτικοακουστικό κομμάτι, τα πράγματα είναι αρκετά περίπλοκα. Τα ηχεία βρίσκονται για πρώτη φορά στο μπροστά μέρος, είναι στερεοφωνικά και πραγματικά εντυπωσιάζουν. Αντίθετα, η οθόνη ανάλυσης Full HD 1080p μας απογοήτευσε. Τα χρώματα αλλοιώνονται κάτω ακόμα και από μικρές γωνίες και αυτό είναι κάτι που χαλάει τη συνολική εμπειρία. Όπως αναφέραμε και πιο πριν, η ειδική επίστρωση πάνω στην οθόνη δημιουργεί το συγκεκριμένο πρόβλημα, που κάνει την ωραία Bravia οθόνη να θυμίζει κινέζικη απομίμηση.

Τέλος, η απόδοση κατά τις κλήσεις ήταν εξαιρετική, ενώ η μπαταρία ανώτερη του μετρίου. Από τη συσκευή δεν λείπει πραγματικά τίποτα, ενώ η Sony έχει δημιουργήσει ένα σύνολο από συσκευές που αλληλεπιδρούν με αυτό (όπως NFC ηχεία) που αυξάνουν την αξία χρήσης της.

Συμπεράσματα

Καταλήγοντας, το Sony Xperia Z θεωρήθηκε επάξια ως το καλύτερο smartphone της αγοράς τη στιγμή που κυκλοφόρησε. Από τότε ως σήμερα έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά περισσότερες high-end συσκευές, γεγονός που φέρνει το Z στην τρίτη θέση της δικής μας κατάταξης. Αν η Sony περίμενε λίγο περισσότερο την Qualcomm και τον Snapdragon 600, ίσως να άγγιζε την κορυφή με τα έξτρα χαρακτηριστικά του όπως το αδιάβροχο σώμα του.

Αναλυτική ΒαθμολογίαDesignΠοιότητα ΚατασκευήςΑπόδοσηΟθόνηΧαρακτηριστικάΚάμεραΜπαταρίαΛογισμικόΑπόδοση/ΤιμήΤελική Βαθμολογία Goodbyte7.1-
ΑρνητικάΟθόνη Επεξεργαστής Εργονομία+
ΘετικάΗχεία Πάχος ΧαρακτηριστικάΣημαντικά τεχνικά χαρακτηριστικάSony Xperia ZΣύνοψηΛειτουργικό ΣύστημαAndroid Jelly Bean 4.1.2Επεξεργαστής (CPU)Snapdragon S4 Pro @ 1.5 GHz Quad CoreΚάρτα Γραφικών (GPU)Adreno 320Μνήμη RAM2 GBAποθηκευτικός χώρος16 GBΔιαγώνιος5 ίντσεςΑνάλυσηFull HD 1920×1080 pixels ~441 PPIΑνάλυση Κάμερας13.1 MegapixelΔεύτερη Κάμερα2.2 Megapixel FHD 1920×1080 @ 30 FPSWi-FiΝΑΙ, b/g/nBluetoothΝΑΙ, 4.0GPSGPS + GLONASSNFCΝΑΙΚάρτες μνήμηςmicroSD μέχρι 32 GBΧωρητικότητα2330 mAhΠάχος7.9 χιλιοστάΒάρος146 γραμμάριαΤιμή~650 €Προχωρήστε στα Πλήρη Τεχνικά Χαρακτηριστικά →

Keywords
Τυχαία Θέματα