Ξεκίνησε τη γεώτρηση ο «Πορθητής» | Στην περιοχή το Γιαβούζ

13:18 18/6/2019 - Πηγή: iPop
ΞεκίνησεΠορθητής | τη γεώτρηση ο «Πορθητής» σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση απ’ τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ. Στην περιοχή φτάνει και το Γιαβούζ. Η επικοινωνία Τσίπρα-Τουσκ.

Ξεκίνησε τη γεώτρηση ο «Πορθητής» κάτι που επιβεβαίωσε επίσημα η τουρκική πλευρά. Σύμφωνα με τον «Πολίτη», ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, επισήμανε πως το τρυπάνι έφτασε σε βάθος 3.000 μέτρων, προσθέτοντας ότι η γεώτρηση θα ολοκληρωθεί τέλη Ιουλίου.

Την ίδια στιγμή, ενημέρωσε πως την Πέμπτη

θα ξεκινήσει τη διαδρομή του για την Ανατολική Μεσόγειο και γεωτρύπανο «Γιαβούζ», το οποίο όπως είπε θα προχωρήσει σε γεώτρηση σε περιοχή που η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» εξουσιοδότησε την ΤΡΑΟ.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, χωρίς ωστόσο να γίνει γνωστό το θέμα συζήτησης. Απ’ τη μεριά τους, Κύπρος και Ελλάδα αναμένουν τις κυρώσεις από την Ε.Ε. στην Τουρκία, κάτι που πιθανότατα δεν θα συμβεί, καθώς ίσως σταλεί απλώς μια προειδοποίηση.

Παράλληλα, ένα μήνυμα θα σταλεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προς την Άγκυρα στην ανακοίνωση που θα δημοσιοποιηθεί μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής (Πέμπτη και Παρασκευή).

Απ’ τη μεριά του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εμφανίστηκε αισιόδοξος πως τα ηχηρά μηνύματα που επιθυμούν θα σταλθούν από την Ε.Ε. στην Τουρκία, κάτι που είναι και ο στόχος Κύπρου και Ελλάδας.

«Είμαι αισιόδοξος ότι η ΕΕ θα στείλει πιο ηχηρά μηνύματα από αυτά που έχει σταλεί μέρι σήμερα και αυτός είναι ο στόχος μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Κύπρου μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Λευκωσία ενώ δεν απέκλεισε το σενάριο αν ασκήσει βέρο αν δεν υπάρξουν τα κατάλληλα μέτρα.

Επικοινωνία Τσίπρα με Τουσκ

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Γραφείο του Πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Όπως έγινε γνωστό, ο Πρωθυπουργός ζήτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα συνέλθει το διήμερο 20-21 Ιουνίου, να καταδικάσει απερίφραστα τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να εξετάσει συγκεκριμένα μέτρα κατά των εμπλεκόμενων στις παράνομες δραστηριότητες, εφόσον η Τουρκία επιμείνει στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Διαβάστε επίσης:

Τα τηλεφωνήματα του Τσίπρα για τις προκλήσεις της Τουρκίας | Η στάση της Ε.Ε.

Το άρθρο Ξεκίνησε τη γεώτρηση ο «Πορθητής» | Στην περιοχή το Γιαβούζ εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα