Βοηθώντας το παιδί να φτιάξει μόνο του το δωμάτιό του

20:17 25/9/2021 - Πηγή: iPop

Το υπνοδωμάτιό μας είναι ένας από τους σημαντικότερους χώρους του σπιτιού μας. Σε αυτό παραδινόμαστε στην αγκαλιά του Μορφέα, χαλαρώνουμε ύστερα από μία δύσκολη μέρα, διαβάζουμε, και ο καθένας περνάει σε αυτό από λίγες έως πολλές ώρες καθημερινά.

Το υπνοδωμάτιο για το παιδί μας είναι κάτι πολύ παραπάνω από όλα αυτά, καθώς μέσα σε αυτό έχει τα παιχνίδια του, και αποτελεί για εκείνο χώρο έκφρασης, απελευθέρωσης, απόλαυσης, δημιουργικότητας, ξεγνοιασιάς. Ειδικά στην προσχολική ηλικία που τα παιδιά δεν έχουν ακόμα την υποχρέωση του καθημερινού διαβάσματος για το σχολείο, ο χώρος του δωματίου

τους είναι ο μικρόκοσμός τους, στον οποίο μπορούν να εκφράσουν τα πιο τρελά τους όνειρα, να μάθουν νέα πράγματα, να πειραματιστούν και να στήσουν μέσα από το παιχνίδι τους τη δική τους κοσμοθεωρία.

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό για εκείνα ο χώρος τους να είναι λειτουργικός, να έχει προσωπικά στοιχεία και να αποτυπώνει τα γούστα, την αισθητική και τις προτιμήσεις τους. Όλα αυτά είναι εφικτά εφαρμόζοντας τις παρακάτω εύκολες και ευχάριστες ως προς την υλοποίηση ιδέες.

Ευνοώντας την αυτονομία του παιδιού

Το σημαντικότερο όλων είναι να δημιουργήσουμε έναν χώρο, στον οποίο το παιδί μας θα μπορεί να είναι όσο το δυνατόν πιο αυτόνομο. Αυτό θα το πετύχουμε προτιμώντας αποθηκευτικούς χώρους, όπως βιβλιοθήκες ή συρταριέρες, που είναι στο ύψος του παιδιού. Έτσι, θα μπορεί να παίρνει τα παιχνίδια του μόνο του, χωρίς να σας καλεί κάθε φορά που θέλει να φτάσει κάποιο αντικείμενο από τα ψηλά ράφια της βιβλιοθήκης του.

Επίσης, επιλέξτε κουτιά εύκολα στο άνοιγμα και στο κλείσιμο, που έχουν 2 οφέλη: Πρώτον, το παιδί τα ανοίγει μόνο του και δεύτερον, δεν κινδυνεύει να τραυματίσει τα δάχτυλά του στην προσπάθειά του να τα ανοίξει ή να τα κλείσει. Με αυτόν τον τρόπο, ευνοείτε την καλλιέργεια της αυτοπεποίθησής του, ενώ γίνεται και πιο ανεξάρτητο.

Δημιουργώντας παιδικές γωνιές μέσα στο δωμάτιο

Όπως στην τάξη του νηπιαγωγείου, έτσι και στο σπίτι, έχουν αποδειχθεί πολύ λειτουργικές οι θεματικές γωνιές μέσα στον χώρο που περνάνε την ημέρα τους τα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Ο χώρος τους έτσι, από ένα ενιαίο και πολλές φορές αχανές σύνολο, αποκτά δομή και έχει νόημα για εκείνα.

Φτιάξτε τις δικές σας γωνιές μέσα στο δωμάτιο, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του παιδιού σας. Εάν για παράδειγμα του αρέσει πολύ το κουκλοθέατρο και έχετε μία σκηνή και γαντόκουκλες, αυτά μπορούν όλα μαζί να έχουν τη δική τους θέση μέσα στο δωμάτιο, αποτελώντας τη γωνιά του κουκλοθέατρου. Εάν ζωγραφίζει για ώρες ατελείωτες, ένα τραπεζάκι και ένα καρεκλάκι κοντά σε κάποια μικρή ραφιέρα με τα σύνεργα της ζωγραφικής του (μπλοκ ακουαρέλας, τέμπερες, μαρκαδόροι) είναι ό,τι πρέπει για τη γωνιά της ζωγραφικής. Το παιδί ανάλογα με αυτό που θέλει να ασχοληθεί επιλέγει και την αντίστοιχη γωνιά.

5 διαφορετικοί τρόποι να φτιάξεις παρέα με το παιδί σου χειροποίητες κούκλες

Δίνοντας μια καλλιτεχνική παιδική πινελιά στο δωμάτιο

Αντί να αγοράσετε έτοιμα κάδρα και κορνίζες για τη διακόσμηση των τοίχων του παιδικού δωματίου, γιατί δε δοκιμάζετε να φτιάξετε τα δικά σας; Δώστε στο παιδί καμβάδες, πινέλα, χρώματα και ό,τι άλλο θέλει και φτιάξτε τα δικά σας έργα τέχνης που θα στολίσουν τους τοίχους του δωματίου του. Το παιδί σας σίγουρα θα είναι πολύ περήφανο κάθε φορά που θα παίζει και θα αντικρίζει τα δικά του έργα, και επιπλέον, θα έχει διαμορφώσει τον προσωπικό του χώρο σύμφωνα με το γούστο και την αισθητική του.

Σημεία αναφοράς

Μέσα στο δωμάτιο καλό είναι να υπάρχουν κάποια σημεία αναφοράς για το παιδί σας, στα οποία ανατρέχει σχεδόν καθημερινά και τα οποία σηματοδοτούν την έναρξη της ημέρας του. Για παράδειγμα, σε κάποιο σημείο μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας ημερολόγιο με τις μέρες, τους μήνες και τις εποχές ή τον καιρό, τα οποία θα αλλάζετε καθημερινά. Με αυτόν τον τρόπο, η κάθε μέρα που περνά είναι διαφορετική και το παιδί μαθαίνει να έχει τη ρουτίνα του σε κάτι που το ίδιο έχει δημιουργήσει.

Φροντίζοντας τον χώρο μου

Αφού έχετε διαμορφώσει το υπνοδωμάτιο για το παιδί ανάλογα με τα γούστα του, ήρθε η ώρα να συζητήσετε για τη σημασία της φροντίδας του. Πείτε στο παιδί σας πόσο σημαντικό είναι να τακτοποιεί τα αντικείμενα που απλώνει για να παίξει και να σιγυρίζει το δωμάτιό του, καθώς είναι το ίδιο υπεύθυνο για τον χώρο του, ειδικά όσο μεγαλώνει.

Μιλήστε για τη χρησιμότητα της ομαδοποίησης των αντικειμένων, έτσι ώστε να μη χάνονται. Κάθε παιχνίδι που βγαίνει από το κουτί του είναι σημαντικό να ξαναμπαίνει στη θέση του και όχι να μπερδεύεται με τα υπόλοιπα. Με αυτόν τον τρόπο το βοηθάτε να αναλαμβάνει τις ευθύνες του και να αυτονομείται. Από τη στιγμή μάλιστα που όλοι οι αποθηκευτικοί χώροι βρίσκονται στο ύψος του, είναι σε θέση να τακτοποιήσει το δωμάτιό του εξολοκλήρου εκείνο.

Ακούω- προτείνω – συζητώ

Η διαδικασία της διαμόρφωσης του παιδικού δωματίου μαζί με το παιδί σας μπορεί στην πράξη να μην αποδειχθεί τόσο απλή υπόθεση. Αν το παιδί προτείνει ιδέες που δεν είναι εύκολα υλοποιήσιμες ή πρακτικές, ακούστε το, προτείνετε εναλλακτικές και συζητήστε μαζί του. Είναι πολύ σημαντικό να εξηγούμε σε ένα παιδί τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να γίνει κάτι που το θέλει πολύ και να το ρωτάμε γιατί πιστεύει ότι η εκάστοτε ιδέα είναι καλή ή όχι. Αντιμετωπίστε το παιδί σας σαν ισάξιο συνομιλητή και θα δείτε ότι το αποτέλεσμα της διαδικασίας θα σας ανταμείψει!

Καλή επιτυχία και καλό παιχνίδι σε μικρούς και μεγάλους!

Μαρία Πρέβεζα
Νηπιαγωγός- Μουσειολόγος
Δημιουργική απασχόληση για παιδιά

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Βοηθώντας το παιδί να φτιάξει μόνο του το δωμάτιό του εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα