Βέμπερ: Δεν επιτρέπεται στην Τουρκία να παραβιάζει την κυριαρχία μέλους της Ε.Ε.

21:41 17/6/2019 - Πηγή: iPop
Αυστηρό ήταν το μήνυμα του Βέμπερ προς την Τουρκία, καθώς σε ανάρτησή του στο Twitter έγραψε ότι: «Δεν μπορεί να επιτρέπεται στην Τουρκία να παραβιάζει την κυριαρχία ενός κράτους μέλους της Ε.Ε.». Οι δηλώσεις του Κατρούγκαλου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

«Δεν μπορεί να επιτρέπεται στην Τουρκία να παραβιάζει την κυριαρχία ενός κράτους μέλους της ΕΕ», έγραψε σε ανάρτησή του το Twitter, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτική Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και επικεφαλής υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Ο ίδιος τόνισε ακόμη ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις προκλητικές δραστηριότητες, γράφοντας ότι: «Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου».

«Οι πολίτες της Κύπρου μπορούν να βασίζονται στην υποστήριξή μας και την αλληλεγγύη μας», καταλήγει ο επικεφαλής υποψήφιος του ΕΛΚ.

Turkey cannot be allowed to violate the sovereignty of an EU member state. #Turkey must stop any illegal activities within #Cyprus Exclusive Economic Zone. The people of #Cyprus can rely on our support and solidarity.

— Manfred Weber (@ManfredWeber) June 17, 2019

Κατρούγκαλος: Η στιγμή να δοθεί από Ε.Ε. ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία

Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωσή του υπουργείου Εξωτερικών, τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα στην ΑΟΖ της Κύπρου προέταξαν, σε μία συστηματική προσπάθεια επικοινωνίας των κοινών θέσεων των δύο χωρών, τόσο διμερώς προς τους κοινοτικούς εταίρους, όσο και μιλώντας στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Κύπριος ομόλογός του Νίκος Χριστοδουλίδης στο Λουξεμβούργο.

Ο κ. Κατρούγκαλος μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, τόνισε ακόμη ότι ήδη από τον Μάρτιο του 2018 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει καταδικάσει τις ενέργειες της Τουρκίας ως παράνομες, αντίθετες στο Διεθνές Δίκαιο, και έχει καλέσει την Τουρκία να απέχει από οποιαδήποτε παρόμοια πρόκληση.

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε επίσης ότι έχει έρθει η στιγμή να σταλεί στην πλευρά αυτή ένα σαφές, ξεκάθαρο και συγκεκριμένο μήνυμα αποτροπής.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Συμβούλιο, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε στην ομιλία του ότι αυτό δεν γίνεται μόνο για λόγους αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά για λόγους που αφορούν στη διεθνή νομιμότητα, το Διεθνές Δίκαιο αλλά και τα ίδια τα γενικότερα συμφέροντα της ΕΕ.

Όπως τα σύνορα κάθε κράτους-μέλους είναι σύνορα και της ΕΕ, εξίσου και η ΑΟΖ κάθε μίας χώρας είναι ΑΟΖ της Ένωσης, ενώ υπογράμμισε ότι η Κύπρος έχει εκπληρώσει κάθε υποχρέωση που απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, τη Σύμβαση του Montego Bay.

Ο ίδιος επισήμανε ακόμη ότι θα πρέπει από εδώ και πέρα, συνολικά η ΕΕ, να πάρει θέση απέναντι στις παράνομες και προκλητικές αυτές ενέργειες, ενώ ανέφερε ότι όλοι οι Έλληνες και όχι μόνο οι πολιτικές δυνάμεις, πρέπει με κλίμα ψυχραιμίας, εγρήγορσης αλλά και αποφασιστικότητας και ενότητας, να ξέρουν ότι έχουν τη μεγαλύτερη διεθνή υποστήριξη από ποτέ για τις θέσεις αυτές.

Αναφέρεται ακόμη ότι στο Συμβούλιο οι υπουργοί Εξωτερικών μίλησαν και για τα θέματα διεύρυνσης, τα οποία θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Πάνω σε αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε την ιδιαίτερη σημασία που έχει η προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, ενώ αναφέρθηκε και στο ότι η Υψηλή Εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι επαίνεσε σήμερα Δευτέρα και την επέτειο από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Οι υπουργοί Εξωτερικών είχαν έτσι την ευκαιρία να μιλήσουν κι αυτοί για τη Συμφωνία, αναφέροντας ότι αυτή αποτελεί μήνυμα σταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και για να τονίσουν ότι οι προοπτικές της Βόρειας Μακεδονίας για την Ε.Ε. θα πρέπει να στηριχθούν για να συνεχίσει η Ένωση να είναι αξιόπιστη στην περιοχή.

Αποστολάκης: Δεν είναι πιθανό το ενδεχόμενο «θερμού επεισοδίου»

Σε συνέντευξη που ο υπουργός Εθνικής Άμυνας παραχώρησε τη Δευτέρα στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 δήλωσε ότι δεν θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία.

Ειδικότερα, ο κ. Αποστολάκης σημείωσε ότι πιθανότητες να συμβεί κάτι με την Τουρκία πάντα υπάρχουν, συμπληρώνοντας ότι: «Η άποψη μου είναι όμως είναι ότι δεν είναι πιθανό, γιατί αυτά που έχουν να αντιμετωπίσουν τώρα οι Τούρκοι είναι πάρα πολλά και δεν θέλουν να προσθέσουν και κάτι άλλο».

Όσον αφορά τις ενέργειες που κάνει η Ελλάδα και η Κύπρος για να αντιμετωπίσει τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε ότι: «Έχουν γίνει ήδη πολλές ενέργειες μέχρι τώρα από τότε που ξεκίνησε το πρόβλημα με τις παράνομες γεωτρήσεις. Ήδη υπάρχει συντονισμός ενεργειών με την Κυπριακή Δημοκρατία και όλη αυτή η υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από άλλες χώρες προέκυψε από συντονισμένες ενέργειες», ενώ πρόσθεσε επίσης ότι:

Σε πρώτη φάση ήταν αυτά που μπορούσαν να γίνουν. Αν δεν σταματήσει η Τουρκία θα πάμε σε περαιτέρω ενέργειες και αυτή θα είναι η προσπάθεια αυτή την στιγμή, όπως συνεννοήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Αναστασιάδη, θα προσπαθήσουμε να επιβληθούν κυρώσεις

Ερωτηθείς για το πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα αν η Τουρκία προσπαθήσει να παραβιάσει την Ελληνική ΑΟΖ ο κ. Αποστολάκης διευκρίνισε ότι δεν θα την αφήσει να φτάσει σε αυτό το σημείο και ότι θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να μην γίνει κάτι τέτοιο:

Είναι παραβίαση κυριαρχικού δικαιώματος και δεν πρέπει να το ανεχθούμε. Υπάρχουν σχέδια, έχουν γίνει πολλές συζητήσεις για αυτό το ενδεχόμενο, υπάρχει ετοιμότητα για να γίνει αυτό που πρέπει

Τέλος, ο ίδιος τόνισε ότι «η ευχή είναι να μην προκύψει και όλες οι προσπάθειες που γίνονται είναι για να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Γιατί τότε τα πράγματα γίνονται πάρα πολύ δύσκολα».

Διαβάστε ακόμη:

Προειδοποίηση E.E. προς Τουρκία: «Πάγωμα» των διαπραγματεύσεων τελωνειακής ένωσης

Photo: Stephanie Lecocq/EPA-EFE

Το άρθρο Βέμπερ: Δεν επιτρέπεται στην Τουρκία να παραβιάζει την κυριαρχία μέλους της Ε.Ε. εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα