Βασικό «κόλλημα» μέτρα- αντίμετρα | «Αγκάθια» έφυγαν από την μέση

08:55 8/3/2017 - Πηγή: iPop
| Αγκάθια

Βασικό»κόλλημα» της διαπραγμάτευσης τα αντίμετρα και τα μέτρα, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος ο οποίος μετέχει της διαπραγμάτευσης. Συνεχίζονται και σήμερα, Τετάρτη, οι συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Θα παραμείνουν τρία ή τέσσερα πολιτικά θέματα προς επίλυση -ίσως αργότερα.

Με εντάσεις και διαφωνίες συνεχίζονται οι συζητήσεις ττου Ταμείου και της Ελληνικής Κυβέρνησης. Κυβερνητικός αξιωματούχος μιλώντας στους δημοσιογράφους δήλωσε πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν θέτοντας στο τραπέζι τα πρόσθετα μέτρα, τα αντισταθμιστικά μέτρα και το μηχανισμό

έγκαιρης πρόβλεψης που θα επιτρέπει την ταυτόχρονη ενεργοποίησή τους από το 2019. Ο ίδιος, όμως, υπογράμμισε πως το βασικό «κόλλημα» της διαπραγμάτευσης είναι τα αντίμετρα και τα μέτρα

Έχουμε μεγάλη σύγκλιση σε πολλά από αυτά που θέλουμε να κάνουμε για τα αντίμετρα. Και από τη μεριά των δαπανών αλλά και από τη μεριά των εσόδων. Εμείς θέλουμε κάποια πράγματα περισσότερα από τα έσοδα, να ελαφρύνουμε. Η αίσθησή μου είναι ότι όλοι τώρα έχουν εστιάσει στην 20η Μαρτίου για να έχουμε σημαντική πρόοδο. Δηλαδή ακόμα κι αν δεν τα έχουμε κλείσει όλα, να αισθανθεί ο κόσμος ότι έχει γίνει το βασικό βήμα.

Η ίδια πηγή, μάλιστα, υπογράμμισε ότι πλέον υπάρχει παραδοχή και από την πλευρά του ΔΝΤ πως δεν υπάρχει κανένα δημοσιονομικό κενό για το 2018 κλείνοντας οριστικά ένα από τα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης.

Για το μεγάλο αγκάθι των συζητήσεων, τα εργασιακά, η ίδια πηγή σχολίασε πως αποτελούσε μέρος της δεύτερης αξιολόγησης με τους όρους που έθεταν οι Ευρωπαίοι δανειστές ενώ τώρα που συμμετέχει ενεργά και το ΔΝΤ το οποίο επί του θέματος έχει διαφορετικές απαιτήσεις, είναι πιθανό να «αποκολληθεί» από την δεύτερη αξιολόγηση και να συζητηθεί αργότερα στην διμερή διαπραγμάτευση με το Ταμείο εκτός και αν το ΔΝΤ δεχθεί το ευρωπαϊκό «κεκτημένο» για την αγορά εργασίας.

Σχετικά με τα ζητήματα της Ενέργειας, δανειστές και υπουργείο περιβάλλοντος βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία. Ουσιαστικά θα πρέπει να μεσολαβήσει μια απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού η οποία θα επικυρώσει την λύση που θα προκριθεί για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού που θα έχουν ως άξονα τις δημοπρασίες ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που πρέπει να προχωρήσει η ΔΕΗ.

Και το ζήτημα του εξωδικαστικού μηχανισμού για τις οφειλές των επιχειρήσεων βρίσκεται ένα βήμα πριν την οριστική συμφωνία και την ψήφιση του σχετικού νόμου.

Ένταση πίσω από τις κλειστές πόρτες με το ΔΝΤ

Μπορεί οι επικεφαλής των ομάδων της ΕΕ, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και του EMS, με παρότρυνση και της Commission να αποφάσισαν να συνεχίσουν και σήμερα, Τετάρτη, τις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα οι εντάσεις όμως ανάμεσα σε Κυβέρνηση και ΔΝΤ είναι μεγάλες.

Διαξιφισμοί, εντάσεις και ολιγόλεπτες διακοπές ήταν το σκηνικό πίσω από τις κλειστές πόρτες της αίθουσας διαπραγμάτευσης μεταξύ Κυβέρνησης και ΔΝΤ.

Πιο συγκεκριμένα, στο ήδη τεταμένο κλίμα λόγω των κυβερνητικών διαρροών με αιχμηρές εκφράσεις για την στάση του Ταμείου αλλά και της στασιμότητας των συνομιλιών της πρώτης εβδομάδας ήρθε να προστεθούν μπιχτές από την πλευρά του ΔΤΝ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την διάρκεια της συνάντησης την Τρίτη, σε μια διαφωνία η κ. Delia Velculescu θύμισε με έντονο τρόπο στον υπουργό οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον αναπληρωτή κ. Γιώργο Χουλιαράκη και την υπουργό εργασίας κ. Εφη Αχτσιόγλου, ότι το Ταμείο βρίσκεται στην Αθήνα επειδή η Ελλάδα ανέλαβε συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Εκεί έγινε και το πρώτο διάλειμμα των συζητήσεων για να ηρεμήσουν τα πνεύματα .

Μέτρα, αντίμετρα και στο …πολυ βάθος συμφωνία

Αντί να λύνονται οι διαφορές μεταξύ δανειστών και κυβέρνησης όλο και αυξάνονται με το βάρος να ρίχνουν στα πρόσθετα μέτρα και τα αντίμετρα, τα οποία να θυμίσουμε πως δεν περιλαμβάνονται στην τεχνική συμφωνία καθώς αφορούν χρόνο μετά το τέλος του προγράμματος.

Με βάση με στελέχη του οικονομικού επιτελείου μέχρι στιγμής υπάρχει συμφωνία των θεσμών σε κάποια μέτρα αλλά και σε κάποια αντισταθμιστικά μέτρα που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά:

Υπάρχουν όπως 3-4 πολιτικά θέματα που θα πρέπει να συμφωνηθούν και να συμφωνήσουμε

Βεβαίως πηγές τόνιζαν ότι η συνολική συμφωνία που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της δόσης εκτός από την τεχνική συμφωνία θα πρέπει περιλαμβάνει , μέτρα αντίμετρα και στην συνέχεια αποφάσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα και το χρέος.

The post Βασικό «κόλλημα» μέτρα- αντίμετρα | «Αγκάθια» έφυγαν από την μέση appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα