Παυλόπουλος: Θα υπερασπιστούμε την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας - ΦΩΤΟ

01:37 8/3/2017 - Πηγή: Press-gr

Το ακριτικό φυλάκιο στην Ψέριμο επισκέφθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στο πλαίσιο εκδηλώσεων για την επέτειο Ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα.

Ο κ. Παυλόπουλος έστειλε μήνυμα στην Τουρκία, λέγοντας ότι θα υπερασπιστούμε την Ελλάδα εφαρμόζοντας το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, ενώ κάλεσε τη γειτονική χώρα να ακολουθήσει τον ευρωπαϊκό της δρόμο μέσω της Ελλάδας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Από την ακριτική Ψέριμο στέλνουμε ένα διπλό μήνυμα στην γείτονα Τουρκία: Στέλνουμε το μήνυμα της ειλικρινούς φιλίας, της καλής γειτονίας, της συμπόρευσης σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Και την καλούμε, μέσω της Ελλάδας, ν’ ακολουθήσει τον ευρωπαϊκό της δρόμο, όπως ταιριάζει στον Λαό της και όπως ταιριάζει στην Δημοκρατία της.

Ταυτοχρόνως όμως στέλνουμε το μήνυμα ότι είμαστε εδώ για να υπερασπισθούμε, σεβόμενοι και εφαρμόζοντας το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο σύνολό τους. Ιδίως δε την Συνθήκη της Λωζάννης, την κυριαρχία, τα σύνορα και, βεβαίως, την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας. Που είναι ταυτοχρόνως - αφού η Ελλάδα είναι Κράτος-Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης - σύνορα κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χρόνια Πολλά για την ημέρα και το τονίζω – για μιαν ακόμη φορά – σύμβολο της φιλίας μας είναι η ειλικρινής εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, όπως ταιριάζει σε δημοκρατικούς και ειρηνικούς Λαούς».

Ο κ. Παυλόπουλος επισκέφθηκε, επίσης, τον οικισμό της Ψερίμου, όπου ενημερώθηκε από τους κατοίκους του μικρού νησιού για τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε επισκεφθεί την Κάλυμνο, από όπου έστειλε διπλό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση αλλά κυρίως προς την Τουρκία, λέγοντας:

«Τιμώντας σήμερα εδώ, στην ακριτική Κάλυμνο, την ιστορική Επέτειο της Ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων στον Εθνικό μας Κορμό, στέλνουμε προς κάθε κατεύθυνση –ιδίως δε προς την γείτονα και φίλη Τουρκία- το εξής διπλό μήνυμα:

Πρώτον, η Ελλάδα επιδιώκει εμπράκτως –όπως το απέδειξε και προσφάτως με την στάση της υπέρ της νομίμως εκλεγμένης Τουρκικής Κυβέρνησης και εναντίον των αφρόνων πραξικοπηματιών- την ανάπτυξη στενών σχέσεων καλής γειτονίας και ειλικρινούς φιλίας με την Τουρκία και την ενεργό στήριξη της προσέγγισής της με την Ευρωπαϊκή Ένωση» σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε:

«Δεύτερον, η Ελλάδα είναι αποφασισμένη, με βάση το διεθνές δίκαιο στο σύνολό του –κυρίως δε με βάση την Συνθήκη της Λωζάνης, της οποίας κάθε αμφισβήτηση είναι αδιανόητη- καθώς και με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο να υπερασπισθεί, και μάλιστα στο ακέραιο, τα σύνορά της, την εδαφική της ακεραιότητα και την κυριαρχία της, συνακόλουθα δε τα σύνορα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Επίτιμος δημότης της Καλύμνου ο Παυλόπουλος

Παρουσία του υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριου Σαντορινιού, ο κ. Παυλόπουλος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Καλύμνου, με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ως ένδειξη τιμής για τη μακροχρόνια προσφορά στην πατρίδα και το ήθος του, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η σχετικά απόφαση.

Κατά τη διάρκεια της τελετής ανακήρυξής του ως επίτιμου δημότη Καλύμνου, έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία, τονίζοντας πως «Δεν διεκδικούμε τίποτα, αλλά και δεν παραχωρούμε τίποτα».

Όπως τόνισε στην ομιλία του ο κ. Παυλόπουλος, επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας με την Τουρκία, κάνουμε, όμως, σαφές ότι θα προασπίσουμε τα σύνορά μας και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας με κάθε τρόπο.

Επίσης, απαντώντας σε δηλώσεις παραγόντων της Τουρκίας για τα «σύνορα της καρδιάς», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «τέτοιες εκφράσεις θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως γραφικές, αφού τέτοια σύνορα δεν υπάρχουν με βάση το διεθνές δίκαιο».

Στην αντιφώνησή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε επί μακρόν στην ιστορία της Καλύμνου και τον πατριωτισμό που επέδειξαν και επιδεικνύουν οι κάτοικοι του νησιού, ενώ για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου παρέπεμψε στη Συνθήκη των Παρισίων, από την οποία είναι ξεκάθαρη η κυριαρχία της Ελλάδας στα Δωδεκάνησα και στις παρακείμενες νησίδες, ανεξαρτήτου μεγέθους και ανεξαρτήτως εάν είναι κατοικημένες ή όχι.

Όπως και στη Ρόδο, ο κ. Παυλόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της στρατιωτικοποίησης των νησιών, υπογραμμίζοντας ότι με βάση το άρθρο 51 του χάρτη του ΟΗΕ, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να φροντίζει για την αμυντική θωράκισή τους.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι ούτε στα Δωδεκάνησα, ούτε στο Αιγαίο υπάρχουν γκρίζες ζώνες, επισημαίνοντας ότι αυτό προκύπτει από το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες.

Keywords
Τυχαία Θέματα