Βαρύτατο το οικονομικό κόστος για την ΕΕ η ενδεχόμενη διάλυση της Σένγκεν

13:43 22/2/2016 - Πηγή: iPop

Βαρύτατες οικονομικές επιβαρύνσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα είχε το ενδεχόμενο διάλυσης της ζώνης Σένγκεν. Σχετική έρευνα υποστηρίζει πως, το οικονομικό κόστος ενός τέτοιου σεναρίου θα ζημίωνε την ΕΕ από 479 δισ. ως και 1,4 τρισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική έρευνα του γερμανικού ιδρύματος Bertelsmann, η διάλυση της ζώνης Σένγκεν θα κόστιζε, κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας στην Ευρωπαϊκη Ένωση από 470 δισ. ως και 1,4 τρισ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα βαρύτατες οικονομικές επιβαρύνσεις ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ, θα σημειώνονταν στις ΗΠΑ,

αλλά και την Κίνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εν λόγω έρευνας, το σενάριο το οποίο συζητείται ολοένα και πιο συχνά πια, για την επαναφορά συνοριακών ελέγχων στην Ευρώπη, ως μέτρο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, θα σηματοδοτούσε με σειρά αυξήσεων τόσο σε επίπεδο παραγωγής, όσο και σε επίπεδο διαμόρφωσης τιμών.

Το καλό σενάριο διαμορφώνει τις οικονομικές επιβαρύνσεις στα 77 δισ. ευρώ για τη Γερμανία και στα 80 δισ. ευρώ για τη Γαλλία, ενώ αντίστοιχα, το κακό σενάριο εκτοξεύει το κόστος παραγωγής στις δύο χώρες στα 235 και 244 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του γερμανικού ιδρύματος Bertelsmann, το κόστος παραγωγής στην ΕΕ, μπορεί να αυξηθεί μέσα στην επόμενη δεκαετία, στα 470 δισ. ευρώ, ενώ όπως σημειώνεται οι αυξήσεις αυτές θα είχαν βαρύτατες οικονομικές συνέπειες και εκτός Ευρώπης, εξαιτίας της αύξησης των τιμών.

Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα η οικονομική επιβάρυνση για τις ΗΠΑ θα διαμορφωνόταν στα 91 δισ. ευρώ, ενώ για την Κίνα στα 95 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό πως το ετήσιο ΑΕΠ της Ε.Ε διαμορφώνεται περίπου στα 15.000 δισ. ευρώ, ενώ ο σχετικά με τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας, ο Πρόεδρος του γερμανικού ιδρύματος Bertelsmann, σχολιάζει χαρακτηριστικά, πως η επαναφορά των συνοριακών ελέγχων στην Ευρώπη, θα αποδυναμώσει περαιτέρω μια ήδη αδύναμη Ευρώπη, με τους πολίτες εν τέλει, να πληρώνουν το ακριβότατο τίμημα.

The post Βαρύτατο το οικονομικό κόστος για την ΕΕ η ενδεχόμενη διάλυση της Σένγκεν appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα