Βαρύς ο πέλεκυς στο ΕΚΑΣ- Τι απαντά ο Κατρούγκαλος;

09:50 2/6/2016 - Πηγή: iPop

Πανικός έχει ξεσπάσει για το ΕΚΑΣ, καθώς όπως έχει γίνει γνωστό πλέον μπαίνει μαχαίρι με στόχο να μην ζητηθεί αναδρομικά η επιστροφή του. Και ενώ οι αντιδράσεις συνεχίζονται ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, κάνει δηλώσεις και ξεκαθαρίζει πως δεν θα υπάρξει αναδρομική επιστροφή του ΕΚΑΣ. Παράλληλα, ο αρμόδιος Υπουργός αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ρύθμισης η οποία θα λειτουργεί ως προσθήκη για το πώς θα επιστραφούν τα χρήματα στους συνταξιούχους.

Τι τόνισε για το ΕΚΑΣ ο Γιώργος Κατρούγκαλος;

Σε τηλεφωνική του επικοινωνία με πρωινή εκπομπή την Πέμπτη ο Υπουργός Εργασίας

ανέφερε:

Η κατάργηση του ΕΚΑΣ ήταν δεδομένη και ψηφισμένη από τον Ιούλιο

Να θυμίσουμε πως σύμφωνα με τροπολογία, η οποία έφτασε στη Βουλή το βράδυ της Τετάρτης, η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου και θα αφορά περίπου 90.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

Επίσης, ο Γιώργος Κατρούγκαλος χαρακτήρισε το μέτρο «αποτελεσματικότερο για την αντιμετώπιση της φτώχειας» και σημείωσε πως «η κατάργηση του επιδόματος αποφασίστηκε το καλοκαίρι με ψήφους και της Νέας Δημοκρατίας και του Ποταμιού».

Παράλληλα, ο Υπουργός έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως θα πραγματοποιηθεί αναδρομική επιστροφή του ΕΚΑΣ ενώ έδειξε πως αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο «να υπάρξει ρύθμιση σαν προσθήκη για το πώς θα επιστραφούν τα χρήματα στους συνταξιούχους».

Κάθε Γενάρη η λυπητερή…

Κάθε Γενάρη από εδώ και στο εξής θα κόβεται το ΕΚΑΣ προκειμένου να μην ζητηθεί αναδρομικά η επιστροφή του.

Το πρώτο μαχαίρι στο ΕΚΑΣ ισχύει ήδη από την 1/6/2016, με 90.000 συνταξιούχους να χάνουν το ΕΚΑΣ τους. Συνεπώς θα παρακρατηθεί αναδρομικά το ΕΚΑΣ μόνο ενός μήνα.

Τι αναφέρει η τροπολογία;

Τονίζει πως η εξοικονόμηση δαπάνης απ’ την κατάργηση του ΕΚΑΣ θα διαμορφωθεί ως εξής:

2016-2017: 570 εκατ. ευρώ.2016-2018 808 εκατ. ευρώ2016 – 2019 (οριστική κατάργηση) 853 εκατ. ευρώ.Σημειώνεται ότι βάσει των νέων εισοδηματικών κριτηρίων, απ’ το ΕΚΑΣ αποκλείονται αυτόματα οι συνταξιούχοι με μηνιαίες αποδοχές 664-766 ευρώ.

Στον αντίποδα, με την επίμαχη τροπολογία που κατατέθηκε, αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ των αυτοαπασχολούμενων και συγκεκριμένα η βάση υπολογισμού του μειώνεται από το 75% στο 60%.

Στην τροπολογία ξεκαθαρίζεται πως «το πρώτο 15νθήμερο κάθε έτους θα καθορίζεται από τον Πρόεδρο του ενιαίου επικουρικού ο μηχανισμός εξισορρόπησης του επικουρικού Ταμείου (τα ελλείμματα δεν πρέπει να υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο ποσοστό των εσόδων από εισφορές) ώστε να μην δημιουργούνται ελλείμματα στο μέλλον».

Στην πράξη αυτό συνεπάγεται με μείωση των επικουρικών εάν τα έσοδα δεν είναι ικανοποιητικά.

Εδώ μπορείτε να δείτε αναλυτικά την τροπολογία.

photo:Nikos Libertas / SOOC

The post Βαρύς ο πέλεκυς στο ΕΚΑΣ- Τι απαντά ο Κατρούγκαλος; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα