Τζανακόπουλος: «Δεν ισχυρίζεται κανείς ότι τα θεμελιώδη προβλήματα της ελληνικής οικονομίας έχουν επιλυθεί»

14:42 7/6/2017 - Πηγή: iPop

«Δεν ισχυρίζεται κανείς ότι τα θεμελιώδη προβλήματα της ελληνικής οικονομίας έχουν επιλυθεί» τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στην διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

«Δεν ισχυρίζεται κανείς ότι τα θεμελιώδη προβλήματα της ελληνικής οικονομίας έχουν επιλυθεί, ούτε ότι η κατάσταση δεν εξακολουθεί να είναι εύθραυστη» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ο Τζανακόπουλος τόνισε ότι «τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, που δόθηκαν λίγες μέρες πριν από την ΕΛΣΤΑΤ

και παρά τις γνωστές δυσκολίες, αποδεικνύουν ότι η κατάσταση πόρων απέχει από την εικόνα καταστροφής που εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο επιχειρείται να καλλιεργηθεί, τόσο από συστηματικά Μέσα Ενημέρωσης, όσο και από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας».

Ο Τζανακόπουλος διευκρίνισε ότι αυτό που πρέπει σε κάθε περίπτωση να τονιστεί είναι ότι διαφαίνεται πως οι δυνατότητες είναι πολύ μεγάλες ενώ παράλληλα αναφέρει ότι «πάρα πολλά εξαρτώνται, πλέον, από τις αποφάσεις που θα παρθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τόσο για την ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ελλάδα, όσο και για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, που αποτελεί τον κύριο παράγοντα αβεβαιότητας, τόσο για τις αγορές χρήματος, όσο και για τους υπόλοιπους επενδυτές».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως είναι χρέος της Ευρώπης, τόσο των δανειστών μας όσο και των θεσμών, να πάρουν τώρα τις αναγκαίες αποφάσεις οι οποίες θα εγγυώνται την αποκατάσταση της ευρωπαϊκής κανονικότητας στη χώρα μας ενώ τις αποκαλεί αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε μία σταθερή και δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την άμεση επιστροφή μας στις αγορές χρήματος.

Η εισαγωγική ενημέρωση από τον Δ. Τζανακόπουλο:

Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρινίζει πως αποδεικνύεται ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας απέχει από την εικόνα καταστροφής που καλλιεργούν συστηματικά τα ΜΜΕ και η ΝΔ εδώ και 1 χρόνο:

Τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ κάνουν λόγο για μεγέθυνση της οικονομίας κατά 0,4% κατά το πρώτο 3μηνο του 2017 ενώ και τα επιμέρους ποσοτικά στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία έχει όλες τις δυνατότητες να επιστρέψει στην ανάπτυξη με σταθερούς και βιώσιμους όρους:

Έχει σημειωθεί αύξηση στην ιδιωτική κατανάλωση, στο λιανικό εμπόριο, στις επενδύσεις, στις εξαγωγές, στη βιομηχανική παραγωγή.Συνολικά από το 2015 οι θέσεις εργασίας έχουν αυξηθεί κατά 220.000.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι δεν σημαίνει ότι τα θεμελιώδη προβλήματα της ελληνικής οικονομίας έχουν επιλυθεί αλλά ότι διαφαίνεται ότι οι δυνατότητες είναι πολύ μεγάλες.

Τονίζει επίσης ότι είναι χρέος της ΕΕ, των δανειστών και των θεσμών, να πάρουν τώρα τις αποφάσεις που θα εγγυώνται την αποκατάσταση της ευρ. κανονικότητας στη χώρα μας.

Ο Τζανακόπουλος ανέφερε επίσης ότι πρέπει να παρθούν οι αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε σταθερή & δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την άμεση επιστροφή μας στις αγορές χρήματος.

Ο ίδιος είπε ότι πλέον η αναπτυξιακή πορεία της χώρας εξαρτάται και από τις αποφάσεις αυτές ενώ πρόσθεσε ότι δεν υφίσταται κανένας λόγος για μια νέα μετάθεση του προβλήματος.

Ο Υπουργός επικρατείς σημείωσε ότι υπάρχουν σήμερα όλες οι δυνατότητες και προϋποθέσεις για να γυρίσουμε σελίδα. Αυτή η ευκαιρία οφείλει να αξιοποιηθεί για την Ελλάδα και την ΕΕ.

Η Ελλάδα έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθούν και τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα ώστε να κλείσει και τυπικά η αξιολόγηση

Παράλληλα διευκρινίζει ότι το προσεχές EG θα πρέπει να επικεντρωθεί αποκλειστικά στο ζήτημα του ελληνικού χρέους και τις αναγκαίες παρεμβάσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης ενώ σημειώνει ότι θα εξακολουθήσουν να εργάζονται για μια συνολική και καθαρή λύση η οποία θα πρέπει να τηρεί τρεις βασικές αρχές:

Να προσδιορίζει τέτοια μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ώστε οι χρηματοδοτικές ανάγκες να μην υπερβαίνουν μεσοπρόθεσμα το 15% του ΑΕΠ.Τα μέτρα αυτά να δίνουν τη δυνατότητα σε όλους τους θεσμούς (και την ΕΚΤ) να προχωρήσουν σε θετικές μελέτες βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.Να προσδιορίζει συγκεκριμένες παρεμβάσεις που θα ενισχύουν την ανάπτυξη πράγμα που όλοι οι θεσμοί και τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης αναγνωρίζουν ως αναγκαίο.

Ο ίδιος τόνισε ότι αυτό αποτελεί και το κλειδί για να συγκλίνουν οι προβλέψεις όλων των θεσμών και να γεφυρωθούν οι διαφορές που προέκυψαν στο EG της 22/5.

Δείτε το video:

The post Τζανακόπουλος: «Δεν ισχυρίζεται κανείς ότι τα θεμελιώδη προβλήματα της ελληνικής οικονομίας έχουν επιλυθεί» appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα