Η απομόνωση του Κατάρ από τις Αραβικές χώρες| Στο στόχαστρο η Μόσχα

10:38 7/6/2017 - Πηγή: iPop

Το Κατάρ απομονώνεται από τις ισχυρότερες χώρες του αραβικού κόσμου καθώς η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις μαζί του τη Δευτέρα, λέγοντας ότι υποστηρίζει ισλαμιστές μαχητές και το Ιράν. Παράλληλα η Μαυριτανία, διέκοψε την Τρίτη τις διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ εξαιτίας της φερόμενης υποστήριξης τρομοκρατών της χώρας, σύμφωνα με την κρατική υπηρεσία ειδήσεων.

Το υπουργείο Εξωτερικών σε δήλωσή του στην αραβική γλώσσα

την οποία εξέδωσε η Υπηρεσία Πληροφοριών της Μαυριτανίας δήλωσε ότι:

Το κράτος του Κατάρ έχει συνδέσει τις πολιτικές του (…) με την υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων και τη μετάδοση εξτρεμιστικών ιδεών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα βαριές απώλειες ανθρώπινης ζωής σ’ αυτές τις αραβικές χώρες, στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Απαγόρευση επιβίβασης προς το Ντουμπάι

Οι πολίτες του Κατάρ δεν θα επιτρέπεται να επιβιβαστούν στις πτήσεις της αεροπορικής εταιρίας Qantas προς το Ντουμπάι, διότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) έχουν απαγορεύσει την διέλευσή τους μέσω των αεροδρομίων τους, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Qantas.

Ταυτόχρονα τα ΗΑΕ έχουν απαγορεύσει την είσοδο σε πολίτες του Κατάρ, χωρίς να έχουν διευκρινιστεί οι πρακτικές επιπτώσεις της απαγόρευσης αυτής, στις αεροπορικές εταιρίες της περιοχής.

Ο Trump από την άλλη μίλησε τηλεφωνικά με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Salman χθες Τρίτη και επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει ενότητα μεταξύ των χωρών του Κόλπου, σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του Λευκού Οίκου, ύστερα από την απόφαση των αραβικών κρατών να διακόψουν διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ.

Ο αξιωματικός του Λευκού Οίκου τόνισε ότι:

Χρειαζόμαστε ενότητα στην περιοχή για να πολεμήσουμε την εξτρεμιστική ιδεολογία και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Είναι σημαντικό να είναι ενωμένος ο Κόλπος για την ειρήνη και ασφάλεια της περιοχής

Επικοινωνία Ουάσιγκτον – Ντόχα

O υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, James Mattis, είχε την Τρίτη επικοινωνία με τον Καταριανό ομόλογό του, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου στο πρακτορείο Reuters.

Το Πεντάγωνο την Τρίτη έκανε θετικά σχόλια για το Κατάρ, ιδιαίτερα για την φιλοξενία μιας σημαντικής αμερικανικής αεροπορικής βάσης και για την «αδιάκοπη δέσμευσή του στην περιφερειακή ασφάλεια, παρά τις επιδοκιμασίες του προέδρου Donald Trump, μέσω Twitter, για την απόφαση των αραβικών χωρών να διακόψουν τις σχέσεις τους με το Κατάρ».

Ο εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου, αρνήθηκε νωρίτερα χθες να απαντήσει μια ερώτηση για το αν το Κατάρ υποστηρίζει την τρομοκρατία, σύμφωνα με τις αραβικές χώρες, αναφέροντας ότι:

Δεν είμαι ο αρμόδιος γι’ αυτήν την ερώτηση. Τους θεωρώ κράτος υποδοχής μιας πολύ σημαντικής μας βάσης στο Αλ Ουντέιντ.

Οι Ρώσοι χάκερς πίσω από την κρίση των χωρών του Κόλπου;

Παράλληλα ειδικοί ερευνητές του FBI ερευνούν την πιθανότητα πίσω από την κρίση μεταξύ των χωρών του Κόλπου να κρύβονται οι διαβόητοι Ρώσοι χάκερς, τους οποίους κατηγορούν αρκετές μυστικές υπηρεσίες και για εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τρίτη, οι Financial Times δήλωσαν πως το Εμιράτο του Κατάρ είχε όντως δώσει χρήματα στους Τζιχαντιστές σε μια υπόθεση ομηρίας μελών της πριγκιπικής οικογένειας, που παραδόθηκαν τελικά σώα στις ιρακινές δυνάμεις.

The post Η απομόνωση του Κατάρ από τις Αραβικές χώρες| Στο στόχαστρο η Μόσχα appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα