Τσίπρας για την γραβάτα: Το θέμα είναι να μην φύγω με φέσι!

14:24 1/6/2017 - Πηγή: iPop

Το θέμα είναι να μην φύγω με φέσι, είπε ο Τσίπρας, όταν ρωτήθηκε για το εάν θα πάει ή θα φύγει με γραβάτα από τη Σύνοδο Κορυφής στις 22 Ιουνίου, με γραβάτα. «Ψάχνουμε δίκαιη λύση για τους συμβασιούχους Δημοσίου» τόνισε ο Πρωθυπουργός στο υπουργείο Εσωτερικών όπου βρέθηκε στο

πλαίσιο των επισκέψεων του στα υπουργεία ώστε να εποπτεύσει το κυβερνητικό έργο. Στη βάση ενός γενικότερου σχεδίου για τον θεσμικό εκσυγχρονισμό και την ανασυγκρότηση της κοινωνίας ο ρόλος του υπουργείου Εσωτερικών είναι καθοριστικός, ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για λύση να ανοίξουμε ένα καθαρό διάδρομο για το χρέος της χώρας, πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι» δήλωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας στην ερώτηση, σχετικά με το εάν θα πάει ή θα φύγει με γραβάτα από τη Σύνοδο Κορυφής στις 22 Ιουνίου.

Ο ίδιος απάντησε πως «το θέμα είναι να μην φύγω με φέσι» τονίζοντας ότι άλλοι φέσωσαν τη χώρα και έφυγαν.

Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Εσωτερικών, άφησε αιχμές για την αντιπολίτευση και το «όψιμο» ενδιαφέρον της σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους.

Όσον αφορά την συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους τόνισε ότι δεν είναι συζήτηση συγκυρίας, αφορά το μέλλον της χώρας και χρειάζονται συγκλίσεις και αν είναι δυνατόν και εθνική γραμμή.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό όλα αυτά τα χρόνια έχει δημιουργηθεί ένα θεσμικό πλαίσιο αντιπαραγωγικό, αδιαφανές και ευάλωτο σε κάθε είδους πελατειακές πρακτικές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού συμπίπτει με μια κορύφωση του διαλόγου για αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ο Πάνος Σκουρλέτης τόνισε κατά την εισήγησή του μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα ότι είναι αναγκαίες και ώριμες οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο θεσμικό πλαίσιο για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο Πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι είναι ουσιαστική η συζήτηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και συνέχισε περιγράφοντας ορισμένες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που έχουν προετοιμαστεί για την επόμενη περίοδο κάνοντας λόγο για 2 παρεμβάσεις ιδιαίτερης σημασίας όπου η μία είναι η θεσμική κατοχύρωση της ισότητας των φύλων και η άλλη σχετίζεται με την απόκτηση της ιθαγένειας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως παρά την πρόοδο που έχει γίνει στο ζήτημα της ισότητας των δύο φύλων και τις προσπάθειες εναρμόνισης με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία η απόσταση που πρέπει να διανύσουμε στην πράξη είναι μεγάλη. Ο ίδιος διευκρινίζει ότι η Ελλάδα σε τέτοια θέματα είναι καιρός αντί να τρέχει ασθμαίνοντας για να συγχρονιστεί με το ευρωπαϊκό δίκαιο θα πρέπει να πρωτοστατεί.

Η δεύτερη μεταρρύθμιση την οποία σημείωσε ο Αλέξης Τσίρπας αφορά την ιθαγένεια δηλώνοντας ότι εδώ πάμε να κάνουμε πράξη μία αρχή που είναι νομικά κατοχυρωμένη αλλά στην πραγματική ζωή έχει πολλές δυσκολίες.

Σήμερα έχουμε ένα απογοητευτικό πλαίσιο, πρέπει να δημιουργηθούν κανόνες που θα εξυπηρετούν αυτό το πλαίσιο με απόλυτη διαφάνεια και τη λιγότερο δυνατή γραφειοκρατία.

Έπειτα ο ίδιος κάνει λόγο για 2 πιο μακρόπνοες προσπάθειες:

Ο ίδιος αναφερόμενος στην αυτοδιοίκηση τονίζει ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο εκκίνησης και τυπικά της διαδικασίας της διαβούλευσης που θα μας οδηγήσει μέχρι τέλος καλοκαιριού να καταθέσουμε στη βουλή ένα νομοθετικό πλαίσιο για την μεταρρύθμιση του Καλλικράτη:

Αναπροσδιορισμό των αρμοδιοτήτων των δήμων και του κράτουςΡιζικός εκδημοκρατισμό των αυτοδιοικητικών μηχανισμών σύστημα εκλογής δημάρχων και περιφερειακών, σύστημα διοίκησης των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και θέσπιση κοινωνικής συμμετοχής και ελέγχου) Οικονομικά των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησηςΑναπτυξιακή πολιτική

Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται να αντιμετωπίσει πολύ σοβαρά προβλήματα με κυριότερη στόχευση να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που απαιτούνται για την δημιουργία ενός πυλώνα για την ανάπτυξη και την παραγωγική συγκρότηση.

Ο ίδιος ανέφερε ότι «συνολικά οι αλλαγές που σχεδιάζουμε και προωθούμε στην αυτοδιοίκηση πέρα από την συμμετοχή των πολιτών, της διαφάνειας και ελέγχου των διοικήσεων, της καλύτερης λειτουργίας ώστε να συμβάλουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση».

Ήρθε η ώρα να εισάγουμε μία νέα αρχή που είναι αναγκαία, ιδίως στις μέρες μετά την κρίση, την αρχή της συνεννόησης και της συνεργασίας, όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι μετά από 7 χρόνια κρίσης η επόμενη μέρα θα είναι διαφορετική

Σύμφωνα με τον Τσίπρα, περνάμε σε μία νέα εποχή και τίποτα δεν μπορεί να είναι όπως παλιά, «αυτό πρέπει να αποτυπωθεί και στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση και στους κανόνες λειτουργίας και εκλογής του κοινοβουλίου και στους κανόνες εκλογής της τοπικής αυτοδιοίκησης» συμείωσε ο ίδιος.

Ο Πρωθυπουργός μίλησε για μία προσπάθεια επίλυσης ενός χρονικού ζητήματος που αφορά τη δημόσια διοίκηση.

«Ένα θέμα που θα αναφερθώ όταν επισκεφτώ και το υπ. διοικητικής ανασυγκρότησης, είναι το θέμα των συμβασιούχων» λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος διευκρινίζοντας πως το ζήτημα των συμβασιούχων είναι μία από τις πιο βαριές αμαρτίες του παλιού πολιτικού κατεστημένου που στήθηκε ως πελατειακό εργαλείο με αποτέλεσμα την ομηρία και εργασιακή ανασφάλεια χιλιάδων εργαζόμενων.

Προχωράμε σε διερεύνηση του πόσοι από τους συμβασιούχους καλύπτουν στην πραγματικότητα πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δημοσίου. pic.twitter.com/FDVbj1kdOV

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) June 1, 2017

Ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι ερευνούμε μια οριστική λύση ξεκινώντας από ένα ξεσκαρτάρισμα για το ποιοι από αυτούς τους ανθρώπους καλύπτουν από την εργασία τους πάγιες και διαρκείς ανάγκες, καθώς το ζήτημα αυτό που έχει και διαστάσεις κοινωνικού προβλήματος να επιλυθεί με τρόπο δίκαιο στη βάση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Για εμάς προέχει η διερεύνηση του πραγματικού περιεχομένου της εργασιακής σχέσης αυτών των εργαζομένων και νομίζω πως αυτό πρέπει να γίνει από ανεξάρτητο φορέα και η διερεύνηση θα γίνει στη βάση οριζόντιων αντικειμενικών κριτηρίων. Για εμάς η έννοια μεταρρύθμιση, ο όρος εξυγχρονισμός που έχει τραυματιστεί στη χώρα την εποχή της ολυμπιάδας, της siemens των χρηματιστηρίων δεν είναι αφηρημένες έννοιες.

Ο ίδιος, κλείνοντας, τόνισε ότι το μεγάλο ζητούμενο σε κάθε μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία είναι το κοινωνικό της πρόσωπο, το ποιος πραγματικά ωφελείτε και ποιες αξίες προωθούνται!

The post Τσίπρας για την γραβάτα: Το θέμα είναι να μην φύγω με φέσι! appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα