Τσίπρας: Η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από την Ευρώπη είναι απογοητευτική (Video)

21:23 24/2/2016 - Πηγή: iPop

Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών πριν τη Σύνοδο Κορυφής προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί εντός και εκτός συνόρων εξαιτίας του προσφυγικού αλλά και το αγροτικό και την πρόταση που κατέθεσε στους αγρότες. Στο τέλος της ομιλίας, έκανε γνωστά νέα στοιχεία σχετικά με τη λίστα Μπόργιανς,

λέγοντας πως ο ίδιος ο Μπόργιανς -με επιστολή που του έστειλε- παραδέχτηκε πως είχε προσφέρει βοήθεια στη ΝΔ για την επεξεργασία στοιχείων που υπήρχαν σε CD.

Δρυμή κατηγορώ Τσίπρα προς τις ευρωπαίκές χώρες που δεν τηρούν τις συμφωνίες των Βρυξελλών για το Προσφυγικό από το βήμα του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Τόνισε ότι «κάποιοι δεν κατανοούν ότι οι κοινές μας συμφωνίες και κανόνες, είτε τηρούνται από όλους, είτε δεν υπάρχουν κανόνες και συμφωνίες».

Μίλησε για αδυναμία διαχείρισης από την πλευρά της Ε.Ε., ενώ γνωστοποίησε ότι θα ζητήσει σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών πριν την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – Τουρκίας στις 7 Μαρτίου, προκειμένου να υπάρξει μέγιστη δυνατή συναίνεση. Τόνισε ότι η χώρα μας θα απαιτήσει να υπάρξει απόφαση για υποχρεωτική αναλογική συμμετοχή στη μετεγκατάσταση των προσφύγων από όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα το καλοκαίρι «βρέθηκε στο απόσπασμα στο όνομα της αρχής ότι «οι συμφωνίες τηρούνται»» και σήμερα αποδεικνύεται ότι η πίεση για εφαρμογή των συμφωνηθέντων τελικά «αφορά ορισμένους».

Χαρακτήρισε επίσης ντροπή για την λειτουργία της Ε.Ε., να αποφασίζουν οι ηγέτες στις Συνόδους Κορυφής και οι συμφωνίες να ακυρώνονται από επικεφαλής της αστυνομίας ορισμένων κρατών, ακόμα και μη μελών της Ε.Ε.».

Χαρακτήρισε επίσης απαράδεκτο από την πλευρά της Αυστρίας να συγκαλεί «παρασυσκέψεις» για το προσφυγικό χωρίς τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων χωρών. Όπως τόνισε, απαιτείται μέγιστη δυνατή συνεννόηση και συνεργασία.

«Πρέπει να απαιτήσουμε να εφαρμοστούν όσα συμφωνήθηκαν» είπε και τόνισε ότι πρέπει όλοι να τηρούν τους κανόνες καθώς η Αθήνα δεν πρόκειται να ανεχτεί «να κάνει ο καθένας του κεφαλιού του» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε συμφωνίες, αν δεν κατοχυρωθεί ο αναλογικός επιμερισμός της ευθύνης, πρόσθεσε.

Ο Πρωθυπουργός επέμεινε στην ανάγκη να αποφευχθεί η επιστροφή της Ευρώπης σε σκοτεινές εποχές προερχόμενες από τον ευρωπαϊκό Βορρά.

Σε αυτό το κλίμα της γενικευμένης κρίσης έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την οικονομική κρίση, σημείωσε.

«Ενημερώθηκα για την κίνηση της εισαγγελέως Κοτζαμάνη αλλά οφείλουμε να είμαστε προσεχτικοί», είπε ο Τσίπρας αναφερόμενος στα μπλόκα.

Οι αγώνες που μπορεί να έχουν αποτέλεσμα είναι αυτοί που δε στρέφονται εναντίον του κοινωνικού συνόλου επισήμανε μεταξύ άλλων απευθύνοντας νέο κάλεσμα στη συνέχιση του διαλόγου προκειμένου να βρεθούν λύσεις.

Αύριο όπως γνωστοποίησε ο ίδιος θα συναντήσει τους αγρότες της Νίκαιας τονίζοντας ότι υπερασπίζεται το δικαίωμα όλων να διεκδικούν όχι όμως όπως στον Προμαχώνα που οι αγρότες κουνούν το δάχτυλο.

Προανήγγειλε εξάρθρωση της διαπλοκής αναφερόμενος στις συλλήψεις του εκδότη και των δύο δημοσιογράφων που εκβίαζαν ΔΕΚΟ για κρατικές διαφημίσεις.

Ολόκληρη η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας στην αρχή της ομιλίας του τόνισε οι Ευρωπαίοι πρέπει να παραδεχθούν ότι μέχρι στιγμής η διαχείριση της κρίσης από την Ευρώπη είναι απογοητευτική.

«Σήμερα φαίνεται καθαρά ότι κάποιοι δεν κατανοούν ότι οι κοινοί κανόνες είτε ισχύουν για όλους, είτε δεν υπάρχουν κανόνες», πρόσθεσε.

«Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε, κανείς στην Ευρώπη και την Ελλάδα, ότι η Ελλάδα το καλοκαίρι βρέθηκε στο απόσπασμα στο όνομα των κοινών κανόνων, και ξαφνικά σήμερα αποδεικνύεται ότι πίεση για την εφαρμογή των κανόνων αφορά ορισμένους, όχι όλους», συμπλήρωση στην συνέχεια ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Για την μη τήρηση των συμφωνιών

«Κατά την άποψη μου έχει συμβεί κάτι ακόμα χειρότερο και είναι ντροπή για τη λειτουργία της Ευρώπης, να αποφασίζουν οι ηγέτες στη Σύνοδο και αργότερα αυτές οι αποφάσεις να ακυρώνονται από αποφάσεις κάποιων παρασυνάξιων. Δεν μπορώ παρά να αναφερθώ στο ότι είναι απαράδεκτο από την πλευρά μιας χώρας με μεγάλη ιστορία στην ένωση, της Αυστρίας, να συγκαλεί παρασυσκέψεις για το προσφυγικό χωρίς την συμμετοχή των άμεσα εμπλεκόμενων».

Οι απαιτήσεις της Ελλάδας από την Ευρώπη

«Θέλω να μιλήσω με γλώσσα όχι σκληρή αλλά υπεύθυνη όπως θα έκανε κάθε Ευρωπαίος αρχηγός που σέβεται την δημοκρατική διαδικασία αλλά και τα συμφέροντα της χώρας του.

Η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον πέρα από το να απαιτήσει από την Ευρώπη να συμπεριφέρεται υπεύθυνα. Πρέπει να απαιτήσουμε να εφαρμοστούν άμεσα χωρίς παρατριβές όσα συμφωνήθηκαν. Από εδώ και πέρα δύο μέτρα και 2 σταθμά δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτά. Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να είμαστε σε μια ένωση όπου ο καθένας κάνει του κεφαλιού του. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει σε συμφωνίες αν δεν κατοχυρωθεί ο υποχρεωτικός επιμερισμός των βαρών της ευθύνης στα κράτη μέλη.

Εμείς κάναμε και κάνουμε ό, τι περνάει από το χέρι μας να δώσουμε βοήθεια σε κυνηγημένους ανθρώπους. Είμαστε οι πρώτοι που υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας τόσο απέναντι στους πρόσφυγες όσο και τους εταίρους. Αυτό που δεν θα κάνουμε είναι να αποδεχθούμε την μετατροπή της χώρα μας σε μια αποθήκη ψυχών.

Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε πως μια σειρά από χώρες όχι μόνο θα χτίζουν τείχη και σύρματα στα σύνορα αλλά δεν θα δέχονται ούτε έναν πρόσφυγα».

Για το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών

«Πριν φύγω για την Σύνοδο κορυφής θα ζητήσω την σύγκληση των πολιτικών αρχηγών όπως έκαναν και άλλοι αρχηγοί προκειμένου να υπάρξει η μέγιστη σύγκληση στην θέση της χώρας στη σύνοδο και σ’ αυτή τη συνάντηση πρόκειται να ζητήσω να αποφασίσουμε από κοινού η Ελλάδα στην σύνοδο να απαιτήσει».

Για τους φράχτες και το κλείσιμο των συνόρων

«Αν κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να σηκώνουν φράχτες και να ρίχνουν το βάρος σε μια χώρα που η γεωργική της θέση την έχει θέσει σε κατάσταση αδυναμίας, να ξέρουν ότι η Ελλάδα θα αντιδράσει.

Βρίσκοντας συμμαχίες γιατί η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη έχει μία σειρά από χώρες και κυβερνήσεις που συμπαραστέκονται σε αυτό το δυσάρεστο αποτέλεσμα.

Η ξενοφοβία, ο ρατσισμός, οι φράκτες, η άνοδος των νεοναζί και της λαϊκιστικής ακραίας δεξιάς προαναγγέλλει εξελίξεις δυσάρεστες για το μέλλον και δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι αυτός ο σκοταδισμός έρχεται από τον βορρά και τον κέντρο και στην χώρα μας».

Για το περιστατικό με το κομμένο κεφάλι γουρουνιού στο Σχιστό

«Δεν μπορώ να μην αναφερθώ σ ένα ανατριχιαστικό γεγονός που έκαναν την αθλιότητα των πράξεων στο Σχιστό και μάλιστα στο όνομα χριστιανικών ιδεωδών και βάλανε δίπλα ε αυτό το φρικιαστικό σύμβολο του κομμένου κεφαλιού γουρουνιού τον σταυρό. Είναι μιμητές της Κου Κλουξ Κλαν.

Ανόητοι και θλιβεροί υπάνθρωποι επικαλούνται την θρησκεία και την πατρίδα και σας καλούμε να τους καταδικάσουμε.

Διότι ο πυρήνας του χριστιανισμού είναι η αγάπη προς τον συνάνθρωπο και η πατρίδα έχει υποφέρει από προσφυγιά και ξέρει από ξεριζωμό και δεν θα το επιτρέψουμε.

Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το επόμενο διάστημα, και όπως δήλωσα το προηγούμενο Σάββατο είμαι στη διάθεση των πολιτικών αρχηγών για διαρκή ενημέρωση. Θέλω όμως να πω ότι σ αυτό το κλίμα της γενικευμένης πανευρωπαϊκής κρίσης και της απειλής για συνοριακούς ελέγχους και για πήχη στα σύνορα της Ε.Ε. η χώρα έχει να αντιμετωπίσει και τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Θέλω να καταστήσω σαφές ότι σέβομαι απόλυτα και υπερασπίζομαι το δικαίωμα όλων των πολιτών να υπερασπίζονται και να διεκδικούν δικαιώματα».

Για το αγροτικό

«Σήμερα ενημερώθηκα για παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου -την σέβομαι απόλυτα γιατί προφανώς τα κίνητρα ήταν η τήρηση της νομιμότητας- ωστόσο όταν έχουμε να κάνουμε για κινητοποιήσεις μία κοινωνικής ομάδας πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.

Δεν μπορώ να μην σχολιάσω το γεγονός ότι όταν κάποιοι μας απειλούν ότι θα περιορίσουν τις ροές των προσφύγων δημιουργώντας συνωστισμό στα σύνορα μας δεν μπορούμε αυτό να το διαπράττουμε μόνοι μας και αναφέρομαστε κλείσιμο των συνόρων του Προμαχώνα.

Πιστέυω ότι οι αγώνες που έχουν αποτέλεσμα είναι αυτοί που δεν στρέφονται στα δικαιώματα του κοινωνικού συνόλου, συνεπώς δεν μπορώ παρά να απευθύνω κάλεσμα στη συνέχιση του διαλόγου ώστε να βρεθούν λύσεις.

Επί της ουσίας για την συνέχιση διαλόγου:

Η συζήτηση με ένα μέρος των αγροτών διεξήχθη μία ουσιαστική συζήτηση
και μέλημα μας πρέπει να είναι να βρεθεί λύση και όχι να παιχτούν πολιτικά παιχνίδια. Τους είπα ότι έχουν δίκαιους λόγους να διεκδικούν και να αγωνιούν και αυτή την αγωνία την μοιράζομαι μαζί τους.

Πιστεύω ότι αγροτικός τομέας είναι και πρέπει να είναι προτεραιότητα.

Δεν είναι μόνο η κινητοποίηση της παραγωγής όμως προτεραιότητα, πρέπει να γίνει δίκαιη κατανομή των βαρών.

Θέλω να σας καλέσω να δούμε μαζί τους πίνακες που αφορούν τα δηλωτέα εισοδήματα από τις δηλώσεις των αγροτών βάση των οποίων φορολογούνται και εκεί θα διαπιστώσουμε κάτι δυσάρεστο, ότι η πλειοψηφία εκείνων που δηλώνουν εισοδήματα από αγροτικές ασχολίες είναι πολύ μικρά.

Κατέθεσα στους αγρότες μία πρόταση, μία σειρά προτάσεων, 25 στον αριθμό. Μία σειρά που αφορούν την ουσία που είναι η επανεκκίνηση της παραγωγής και η αρωγή που χρειάζονται αλλά και ως αυτό που τους κάνει να βγαίνουν στους δρόμους, τη συρρίκνωση του εισοδήματος.

Τους κατέθεσα μία πρόταση ώστε να αντιμετωπιστεί η δεδομένη οικονομική στενότητα και συνδυασμός ασφαλιστικού και φορολογικού να ελαφρύνει την μεγάλη πλειονότητα των αγροτών, εκείνων με εισοδήματα κάτω των 20.000 ευρώ.

Τους ρώτησα αν τους ικανοποιεί αυτή η πρόταση, αν την βλέπουν θετικά, μία πρόταση που παραδειγματικά να σας πω για τους μισούς αγρότες με 5.000 ευρώ εισόδημα τους δίνει τα μισά βάρη από αυτά που είχαν μέχρι σήμερα, οι μισοί απάντησαν θετικά οι άλλοι μισοί δεν ευχαριστήθηκαν. Ρώτησα τυχαία έναν αγρότη από αυτούς που δεν ευχαριστήθηκαν τι εισόδημα δηλώνει και είπε 50.000 ευρώ.

Δεν μπορούμε να προστατεύσουμε το 5%. Πρέπει να μάθετε την αλήθεια, για ποιους παλεύουμε και ποιους αγωνιζόμαστε και όταν ζητήσανε διάλειμμα για να φέρουν την εναλλακτική πρόταση ζήτησαν 24.000 ευρώ αφορολόγητο (12 χιλιάδες εισόδημα και 12 χιλιάδες από επειδοτήσεις).

Δεν μπορούμε να μιλάμε για τέτοια ποσά.
Εγώ τους καλώ εκ νέου, ακόμα και τους αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας, που γνωρίζω ότι έγνοια τους είναι οι μικρομεσαίοι και ελπίζω επί τούτου να βρούμε λύση γιατί στα υπόλοιπα ζητήματα έχουμε μεγάλες διαφωνίες και είναι γνωστό.

Δεν θέλω να αφήσω ασχολίαστο ότι η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών αντιδρά με δίκαια αιτήματα, μία μικρή μειοψηφία καλεί τις κάμερες και στήνει σκηνικά με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Θέλω να τους πω ότι δεν είναι ανταποδοτικό γιατί οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνονται απειλές και εκβιασμούς, δεν είναι καριερίστες, βγήκαν μέσα από τον λαό και αγωνιούν γι αυτόν».

Για το κύκλωμα εκβιασμών των τριών δημοσιογράφων

«Να αναφερθώ και στο γεγονός ότι κάτι έχει αρχίσει και κινείται στο σάπιο σύστημα και πολλοί έχουν αρχίσει και φοβούνται, θέλω να δώσω συγχαρητήρια στην ΕΛ.ΑΣ. για την εξάρθρωση του κυκλώματος εκβιαστών.

Το σύστημα της διαφθοράς και των εκβιαστών θα εξαρθρωθεί κλωστή κλωστή από αυτή την Κυβέρνηση».

Για το νομοσχέδιο για την Δημόσια Διοίκηση

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει εξαντληθεί η συζήτηση σε επιτροπές και Ολομέλεια, γνωρίζεται ότι η δημόσια διοίκηση έχει ειπωθεί ως ο μεγάλος ασθενής, οι δυσλειτουργίες βαραίνουν αυτό το πολιτικό κατεστημένο που τις δημιούργησε αλλά και αφορούν όλες μας. Μιλώ για γραφειοκρατία, πελατειακές σχέσεις δαιδαλώδεις διαδικασίες που δημιούργησαν εικόνα διάλυσης.

Εμείς σήμερα ξεκινάμε τη διοικητική μεταρρύθμιση μ’ ένα νομοσχέδιο τομή για αν σταθεί το κράτος στα πόδια του».

Για την απουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Είχα συνηθίσει να απουσιάζουν οι Πρωθυπουργοί από τις Ολομέλειες για να μην τους ασκηθεί κριτική αλλά τώρα απουσιάζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εδώ έχουμε τα επίσημα στοιχεία περί μετακλητών υπαλλήλων, που κάναμε τομή για την αξιολόγηση των υπαλλήλων ώστε να έχουμε λειτουργούς δημόσιους υπαλλήλους, μιλάτε για τους μετακλητούς.

Είναι προφανές ότι η ηγεσία της ΝΔ προτιμά να σιωπήσει σ ένα κρίσιμο θέμα που αφορά όχι μόνο το παρελθόν αλλά και το μέλλον».

Για τη λίστα Μπόργιανς- Η επιστολή που έλαβε από τον ίδιο

Πριν από λίγη ώρα έλαβα μι επιστολή από τον Γενικό Γραμματέα του Πρωθυπουργού μια επιστολή.

Βγήκε ο κ. Μητσοτάκης προχθές αλλά και η ΝΔ και μας είπε ότι η εκκλήσεις του Μπόργιανς στον Έλληνα πρόξενο και οι συνακόλουθες του προξένου στο γραφείο του Μπούρα δεν αφορούσαν κάποιο cd αλλά now how.

Πριν λίγη ώρα, στις 19:15 παίρνω γράμμα από τον Μπόργιανς στο Μαξίμου που λέει ότι όχι μόνο συνάντησε τον κ.Πλεξίδα αρκετές φορές αλλά με σαφήνεια δεν του πρόσφερε μόνο τεχνική αλλά και βοήθεια στην επεξεργασία των στοιχείων που ήταν αποθηκευμένα σε CD.

Μην αγωνιάτε θα σας δοθούν και γραπτά και προφορικά και θα κληθείτε να απολογηθείτε.

Είναι αρκετά σαφές και για εσάς το τι σημαίνει αυτό και για εμάς και γι αυτό δεσμευόμαστε ότι δεν θα αφήσουμε να κλείσει αυτή η υπόθεση έτσι απλά, τα ψέματα τελείωσαν

Και αν κάποιοι συνεχίζουν αυτές τις μέρες να μας απειλούν λέγοντας ότι δεν είστε μόνιμοι.. Αλίμονο κανένας μας δεν είνα μόνιμος στην δημοκρατία μας κρίνει ο λαός. Πρέπει να μάθετε εσείς αυτό που νομίζατε ότι είναι μόνιμο, η ασυλία σας. Τελείωσε άπαξ και διαπαντός».

The post Τσίπρας: Η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από την Ευρώπη είναι απογοητευτική (Video) appeared first on iPop.

Keywords
τσιπρας, video, ευρωπη, αλέξης τσίπρας, βουλη, νέα, νεα δημοκρατια, συμμετοχή, ελλαδα, καλοκαιρι, αθηνα, συλληψεις, ΔΕΚΟ, πήχη, λύση, συριζα, σημαίνει, ipop, κινηση στους δρομους, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, μπλοκα αγροτων, αξιολογηση, αλέξης τσίπρας, βουλευτες, ipop, τι σημαινει, βγαινουν, οικονομικη κριση, χωρες, αφορολογητο, βημα, δημοκρατια, ηγεσια, θεμα, παιχνιδια, πιεση, ρατσισμος, το βημα, ψεματα, ωρα, αγαπη, αγωνες, αγωνια, αδυναμια, ανοδος, απλα, αρωγη, βοηθεια, γεγονος, γινει, γινονται, γλωσσα, γραμμα, δαχτυλο, διαστημα, δηλωσεις, διοικηση, ευκαιρια, ευρω, ειπε, υπαρχει, ειπωθει, ενημερωση, εποχες, ερχεται, ετσι απλα, υπηρχαν, υποθεση, θρησκεια, εικονα, ομιλια, καμερες, κινηση, κλιμα, λειτουργια, λύση, μαξιμου, μητσοτακης, μπλοκο, ντροπη, ονομα, ουσια, πινακες, ροες, σαββατο, συζητηση, συζητησουμε, συνεχεια, σειρα, συγχαρητηρια, συμμετοχή, σχιστο, τειχη, τομη, χερι, δικαιωμα, δικαιωματα, εφαρμογη, εκβιαστων, ενωση, ηγετες, χωρα, κλωστη, κυριακου, πήχη, ποδια, σημαίνει, σκηνικα, θελω να, θετικα
Τυχαία Θέματα