Τσίπρας: Η Άγκυρα να μην σκεφτεί καν να κάνει γεώτρηση στο Καστελόριζο

17:16 23/6/2019 - Πηγή: iPop

Nα μην σκεφτεί καν να κάνει γεώτρηση στο Καστελόριζο, είναι το προειδοποιητικό μήνυμα που στέλνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην Άγκυρα.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε ο κ. Τσίπρας στην ΕΡΤ3 και πρόκειται να προβληθεί το βράδυ της Κυριακής, ο ίδιος ανέφερε ότι η Άγκυρα να μην σκέφτεται καν να κάνει γεώτρηση στο Καστελόριζο, αλλά και ότι η Ελλάδα

έχει σχέδιο και θα αποτρέψει οποιαδήποτε γεώτρηση στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ακόμη κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης «απόλυτα δικαιωμένος» για την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε ακόμη ότι η επίλυση του Μακεδονικού αναβάθμισε τη διεθνή αξιοπιστία και το κύρος της χώρας και ήταν αυτό που συνέβαλε στο να υπάρξει η μεταστροφή του διεθνούς παράγοντα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέρ των εθνικών μας θέσεων.

Με αποτέλεσμα την ξεκάθαρη, σαφή και αυστηρή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, «που είναι μια μεγάλη εθνική διπλωματική νίκη της Ελλάδας και της Κύπρου».

Ο κ. Τσίπρας δεν δίστασε ακόμη να ασκήσει έντονη κριτική στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποία μάλιστα τον κατηγορεί μαζί με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για «ανεύθυνη και υποκριτική στάση» απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους.

«Το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη είναι ένας Αρμαγεδώνας», δήλωσε ο πρωθυπουργός για να τονίσει επίσης ότι αυτό είναι που θέλει να κρύψει ο πρόεδρος της ΝΔ αποφεύγοντας το τηλεοπτικό debate μαζί του.

Αναφορικά με πρόγραμμα της ΝΔ, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι όχι μόνο φοροελαφρύνσεις δεν θα φέρει, αλλά θα φέρει απολύσεις, περικοπές επιδομάτων, διάλυση του κοινωνικού κράτους, θα επαναφέρει πολιτικές της κυβέρνησης Σαμαρά.

Χαρακτηρίζει «παράλογο» να δηλώνει ο κ. Μητσοτάκης ότι με ένα «κύμα μεταρρυθμίσεων» θα δελεάσει τους εταίρους για να αποδεχθούν τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, όταν, σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το έχει πετύχει αυτό, δηλαδή μείωση κατά μία μονάδα, βάζοντας στην άκρη το ποσό των 5,5 δισ. ευρώ.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας κατά την ίδια συνέντευξη έκανε λόγο για «συστημική επιλογή» του κ. Βαρουφάκη προκειμένου να ανακόψει την ανατροπή και τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Ο ίδιος μίλησε ακόμη για τη ρύθμιση των 120 δόσεων, τα μέτρα για την ανακούφιση της μεσαίας τάξης, ενώ δηλώνει σίγουρος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει στις εκλογές.

Μητσοτάκης: «Debate γίνεται πάντα με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς»

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα πλαίσια της περιοδείας του στην Κρήτη, στο Κρήτη TV και θα προβληθεί στις 10 το βράδυ της Κυριακής, επανέλαβε τη θέση της Νέας Δημοκρατίας για το debate.

Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι: «Debate γίνεται πάντα με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Δεν είμαστε μια Προεδρική Δημοκρατία στην οποία δύο υποψήφιοι διαγκωνίζονται για το ποιος θα γίνει Πρόεδρος. Είμαστε μια Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και ο σεβασμός στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες προϋποθέτει ένα debate με όλους τους Κοινοβουλευτικούς Αρχηγούς».

«Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να οργανωθεί αυτό το debate. Καταλαβαίνω ότι υπήρχαν κάποιες δυσκολίες που έχουν όντως να κάνουν με εξωγενείς παράγοντες, έχουμε δώσει ημερομηνίες που είμαστε διαθέσιμοι», ανέφερε ακόμη ο ίδιος για να τονίσει ότι προσβλέπει σε αυτό το debate και πιστεύει ότι τελικά θα γίνει, αλλά έχει κάνει ήδη με τον κ. Τσίπρα 42 κοινοβουλευτικές αναμετρήσεις:

Ο κόσμος γνωρίζει και εμένα, γνωρίζει και τον κ. Τσίπρα. Η διαφορά μας είναι ότι ο κ. Τσίπρας έχει δοκιμαστεί 4 χρόνια και πρέπει να απολογηθεί για την πολιτική του, για την κατάσταση στην οποία είναι η χώρα. Εγώ πρέπει να εξηγήσω και να πείσω τους πολίτες γιατί το σχέδιό μας είναι το σωστό σχέδιο για την Ελλάδα της επόμενης μέρας

«Και βέβαια να τους πείσω ότι διαθέτω τις δυνάμεις και τα στελέχη, αλλά και την ειλικρίνεια και την αξιοπιστία αυτό το σχέδιο να το εφαρμόσω», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης για να καταλήξει λέγοντας ότι: «Καλό είναι να γίνει και το debate. Χρήσιμο είναι αλλά δεν είναι καθοριστικό».

Ερωτηθείς για τα σχόλια πολλών απ’ τα στελέχη της ΝΔ που λένε ότι «πάμε καροτσάκι για την εξουσία», θεωρώντας ότι έχει κλειδώσει η αυτοδυναμία, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι: «Τα στελέχη τα οποία τα λένε αυτά καταγράφονται με αρνητικό πρόσημο στο προσωπικό μου καρνέ αξιολόγησης στελεχών», σημειώνοντας ακόμη ότι: «Κανένα αποτέλεσμα δεν είναι κλειδωμένο. Και θα αγωνιζόμαστε μέχρι τελευταία στιγμή να μας εμπιστευτούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες. Προφανώς ούτε η αυτοδυναμία είναι κλειδωμένη. Πώς μπορεί να λέει κανείς κάτι τέτοιο όταν δεν γνωρίζουμε πόσα κόμματα θα είναι στη Βουλή. Είναι πολλές παράμετροι που ακόμα είναι μεταβλητές. Κατά συνέπεια, δεν πρόκειται να δεχτώ καμία αλαζονεία. Και αυτό δείχνει αλαζονεία, ξέρετε. Το να βγαίνεις και να λες σήμερα στον ελληνικό λαό: «Πάμε καροτσάκι», «Έχουμε τελειώσει», «Κερδίζουμε με δέκα μονάδες διαφορά», «Είμαστε ήδη αυτοδύναμοι» και ράβουμε, κατά συνέπεια, τα υπουργικά μας κουστούμια, είναι μια συμπεριφορά αλαζονική. Δεν πρόκειται να τη δεχτώ ούτε τώρα και σίγουρα δεν θα τη δεχτώ μετά τις εκλογές, εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός».

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ο στόχος είναι μία ισχυρή εντολή και αυτοδυναμία, δεν είναι όμως ο σκοπός: «Ο στόχος είναι μία ισχυρή εντολή. Ο στόχος είναι η αυτοδυναμία. Η αυτοδυναμία, όχι όμως ως σκοπός, διότι έχω πει ότι και αυτοδύναμος να είμαι, θέλω να κάνω ευρύτερες συγκλίσεις».

Photo: EUROKINISSI

Το άρθρο Τσίπρας: Η Άγκυρα να μην σκεφτεί καν να κάνει γεώτρηση στο Καστελόριζο εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα