Τσίπρας: Αυτοί που υποτιμούν την άποψη των πολιτών κάτι φοβούνται| Video

13:54 7/3/2017 - Πηγή: iPop

Λίγα λεπτά μετά τη μια το μεσημέρι της Τρίτης ξεκίνησε η συνεδρίαση της Επιτροπής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση με τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει την εισήγηση. Ο Πρωθυπουργός εστίασε στην έννοια της Δημοκρατίας και υπογράμμισε, πως η συμμετοχή των πολιτών στην Αναθεώρηση του Συντάγματος είναι αναγκαία και τόνισε αναφερόμενος στην Επιτροπή, πως είναι κρίκος ανάμεσα στους πολίτες και τη θεσμική διαδικασία». Παράλληλα, έστρεψε τα πυρά του κατά

όσων υποτιμούν την άποψη των πολιτών λέγοντας, πως «κάτι φοβούνται».

Θυμίζουμε, πως η Επιτροπή συγκροτήθηκε με την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού και έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Ανοίγοντας την εισήγησή του ο Πρωθυπουργός, ανάφερε ότι ξεκινούν μια νέα προσπάθεια, στην οποία χρειάζονται την στήριξη των πολιτών και είπε: «Σήμερα ξεκινάμε ένα νέο εγχείρημα και ζητάμε τη βοήθεια των πολιτών».

Όπως επισημαίνει ο Αλέξης Τσίπρας: «Η Επιτροπή είναι κρίκος ανάμεσα στους πολίτες και τη θεσμική διαδικασία».

Κατά τη διάρκεια της εισήγησης του ο Πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση τους πολίτες να συμμετέχουν στην προσπάθεια της Κυβέρνησης, έχοντας ενεργό ρόλο λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι πολίτες θα πρέπει να δείξουν διάθεση ώστε να πετύχει η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Οι πολίτες θα μπορούν να παρέμβουν στη συζήτηση για να την κάνουν πιο ενδιαφέρουσα».

Όπως, τόνισε ο Πρωθυπουργός ο ρόλος της κοινωνίας στην διαδικασία είναι πολύ σημαντικός και θα πρέπει να συμμετέχει ενεργά.

Οφείλουμε να εμπλέξουμε στη συζήτηση και την ίδια την κοινωνία. Επιλέξαμε αυτή τη διαδικασία εξετάζοντας και την εμπειρία των προηγούμενων συνταγματικών αναθεωρήσεων

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην έννοια της Δημοκρατίας και τη μεγάλη σημασία που αυτή έχει.

Η Δημοκρατία δεν μπορεί να θεωρείται όρος κενού περιεχομένου. Η συζήτηση για το Σύνταγμα είναι η πιο καθαρή συζήτηση για τη Δημοκρατία και το περιεχόμενό της. Η Δημοκρατία συνδέεται με άλλα τρία σημαντικά «Δ», τα δικαιώματα, τη διαφάνεια, τη Δικαιοσύνη

Τον πρώτο λόγο σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, θα πρέπει να έχουν οι πολίτες, καθώς, όπως σημείωσε: «Ο πολίτες είναι οι πρώτοι που πρέπει να έχουν λόγο, αλλά όχι για να δεσμεύσουν τις αποφάσεις των βουλευτών».

Είναι σημαντικό, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα να υπάρξει μια ισορροπία. «Πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία. Αυτοί που υποτιμούν την άποψη των πολιτών κάτι φοβούνται».

Τι είπε ο Πρωθυπουργός για την Δημοκρατία;

Την άποψη ότι η Δημοκρατία δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από τους πολίτες, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός στην εισήγησή του. «Η Δημοκρατία δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τους πολίτες. Η Δημοκρατία αντλεί τη δύναμη της από τους πολίτες» είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε ότι «μια ανοιχτή διαδικασία θα μπορούσε να έχει καλύτερα αποτελέσματα».

Μια ευρεία και ανοιχτή διαδικασία, οργανωμένη με υπεύθυνο τρόπο, μπορεί να είναι εξαιρετικά παραγωγική. Είναι η στιγμή να ανοίξει νέος κύκλος και να βάλουμε ερωτήματα για την επαναθεμελίωση της Δημοκρατίας

Παράλληλα, Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην εδραίωση της Δημοκρατίας εκτιμώντας, πως δεν είναι μια εύκολη υπόθεση και λέγοντας: «Η Δημοκρατία στον τόπο μας έχει περάσει πολλά στάδια – Η εδραίωση της δεν ήταν εύκολη».

H χώρα μας θα πρέπει να μπορεί να χαρακτηριστεί από τα τρία Δ, για τα οποία μίλησε ο Πρωθυπουργός, εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας:

Η Ελλάδα θα είναι μια χώρα στην οποία τα τρία Δ πρέπει να είναι κατοχυρωμένα

Αισιοδοξία για τη έξοδο από την κρίση:

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα βγει από την κρίση εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας. «Είμαστε στη φάση της μετάβασης, της εξόδου από την κρίση. Η διεξαγωγή ενός πραγματικά ανοικτού, δημοκρατικού διαλόγου είναι μια μεγάλη πρόκληση» δήλωσε και πρόσθεσε:

Πιστεύω πως ο διάλογος πρέπει να οργανωθεί ακόμα και σε επίπεδο Δήμων

Η συζήτηση γύρω από την Συνταγματική αναθεώρηση δεν είναι ένα απλό chat σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό.

Κλείνοντας ο Πρωθυπουργός ανάφερε ότι είναι βέβαιος ότι ο προγραμματισμός θα ανταποκριθεί στις ανάγκες για ένα καλό αποτέλεσμα και επισήμανε το εγχείρημα να βάλουμε τους πολίτες να απαντήσουν στο ποια Ελλάδα θέλουν θα δικαιωθεί από τη συμμετοχή των πολιτών.

Διαβάστε επίσης:

Συνταγματική Αναθεώρηση: Οι 53 ερωτήσεις προς τους πολίτες

photo: Nikos Libertas / SOOC

The post Τσίπρας: Αυτοί που υποτιμούν την άποψη των πολιτών κάτι φοβούνται| Video appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα