Τρίτος γύρος συζητήσεων με τους Θεσμούς και το χάσμα παραμένει

13:14 4/3/2017 - Πηγή: iPop

Το μπρα-ντε-φέρ του ελληνικού επιτελείου με τους Θεσμούς συνεχίζεται και σήμερα, Σάββατο. Οι εκπρόσωποι των Θεσμών εμμένουν στις σκληρές τους θέσεις και συγκεκριμένα στη μείωση του αφορολόγητου ορίου από τα 8.636 ευρώ στα 5.900 ευρώ εφάπαξ από το 2019, ενώ παράλληλα ζητούν την εφάπαξ κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις το αργότερο έως το 2020. Επί τάπητος στο σημερινό τετ-α-τετ τίθεται το «καυτό» θέμα των μέτρων της τριετίας 2018– 2020 με την Κυβέρνηση να καταβάλει προσπάθειες για να γεφυρωθεί το χάσμα.

Οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης συναντιούνται

με τους επικεφαλής των Θεσμών για να κριθεί εάν τελικά σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος στα τεχνικά κλιμάκια κυβέρνησης και δανειστών.

Ποιες είναι οι διαφωνίες οι οποίες υπάρχουν;

Αυτές καταγράφονται κυρίως στο ύψος των πρόσθετων μέτρων και των αντιμέτρων και είναι πολύ έντονες.

Κυρίως από την πλευρά της Κυβέρνησης, όπως αναφέρουν στελέχη της καταβάλλονται προσπάθειες έτσι ώστε να ξεπεραστούν οι διαφωνίες και να καταστεί εφικτή μια πρώτη συμφωνία, σε τεχνικό επίπεδο, μέχρι το Eurogroup της 20ης Μαρτίου.

Τι συνέβη στις προηγούμενες συζητήσεις;

Αν και η Κυβέρνηση τονίζει, πως στις συναντήσεις της προηγούμενης εβδομάδας καταγράφηκε πρόοδος αυτή δεν έχει γίνει ακόμα εμφανής έτσι ώστε να επιτρέπει την έκφραση αισιοδοξία για κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης εντός Μαρτίου.

Η ουσία της συζήτησης μεταξύ Αθήνας- δανειστών είναι μία, το ύψος των μέτρων που θα απαιτηθεί να ψηφίσει η Ελλάδα, για το 2019 ή και νωρίτερα αν χρειαστεί.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ στόχος είναι τα θετικά μέτρα να αφορούν σε μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή, των ανώτατων συντελεστών της φορολογικής κλίμακας και την ενίσχυση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Βέβαια, η Κυβέρνηση από την πλευρά της εμμένει πως πρέπει να επιτευχθεί μείωση του ΕΝΦΙΑ και του συντελεστή ΦΠΑ για τα φάρμακα και το ηλεκτρικό ρεύμα.

Μέτρα και αντίμετρα:

Στόχος των Θεσμών είναι τα αντίμετρα να ενεργοποιούνται μόνο στις περιπτώσεις υπέρβασης των στόχων, ενώ η Κυβέρνηση θέλει μέτρα και αντίμετρα λιτότητας να εφαρμόζονται ταυτόχρονα και σταδιακά.

Καταλυτικό ρόλο για τις τελικές αποφάσεις, αναμένεται, πως σαφώς θα διαδραματίσει και η αποδοχή ή όχι από το ΔΝΤ των δημοσιονομικών στοιχείων σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2016 και ειδικότερα για το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους άνω του 2% του ΑΕΠ.

Διαβάστε επίσης:

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης οι διαφωνίες

photo:AP

The post Τρίτος γύρος συζητήσεων με τους Θεσμούς και το χάσμα παραμένει appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα