Το τοπίο ξεκαθαρίζει – Τι λέει το ΥΠΟΙΚ για τις αποδείξεις;

18:50 8/1/2016 - Πηγή: iPop

Το ΥΠΟΙΚ προχώρησε στην έκδοση σχετικής ανακοίνωσης, με την οποία γνωστοποιεί τι θα ισχύσει με τις αποδείξεις και με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στην κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων.

Στην ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ, διασαφηνίζει πως η έκδοση της εν λόγω ανακοίνωσης, γίνεται προκειμένου οι φορολογούμενοι να έχουν σαφή εικόνα για το θέμα των αποδείξεων

που θα πρέπει να συγκεντρώνονται.

Έπειτα κι από τις πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, ο οποίος από το βήμα της Βουλής υποστήριξε πως οι φορολογούμενοι θα πρέπει να κρατούν όλες τις αποδείξεις, το τοπίο ξεκαθαρίζει πια, με την σχετική ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.

Οι φορολογούμενοι έτσι καλούνται να κρατούν τα να κρατούν όλες τις αποδείξεις από το 2010 έως το 2015, με τις αποδείξεις του 2010 να φυλάσσονται ως τις 31/12/ 2016, ενώ με βάση την ίδια λογική πρέπει να κρατηθούν τα δικαιολογητικά και τις επόμενες χρονιές.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως: “σε περιπτώσεις τροποποιητικών δηλώσεων, προσφυγών σε διοικητικά δικαστήρια, φορολογικών ελέγχων κλπ (δηλαδή ειδικές περιπτώσεις που δεν αφορούν τη συντριπτική πλειοψηφία) η πενταετής παραγραφή τροποποιείται ανάλογα με την ισχύουσα νομοθεσία».

Ακόμα το ΥΠΟΙΚ διευκρινίζει πως:

Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, οι φορολογούμενοι πρέπει να κρατούν τα δικαιολογητικά των φορολογικών δηλώσεων (αποδείξεις κλπ), γιατί υπάρχει πιθανότητα να κληθούν για έλεγχο, διασταυρώσεις κλπ.Η σχετική νομοθεσία για την πενταετή παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου για επιβολή φόρου είναι πολύ παλιά (Ν.2238/1994), ισχύει πλέον με το Ν.4174/2013 και δεν είναι πρόσφατη.

The post Το τοπίο ξεκαθαρίζει – Τι λέει το ΥΠΟΙΚ για τις αποδείξεις; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα