Το «μυστήριο» της φαγούρας και του ξυσίματος λύθηκε(;)

07:02 15/11/2014 - Πηγή: iPop

Μέχρι στιγμής γνωρίζαμε ότι όταν νιώθουμε φαγούρα πρέπει να ξύσουμε το μέρος που μας ενοχλεί. Το μόνο που καταφέρνουμε όμως είναι να έχουμε πιο έντονη την αίσθηση φαγούρας και ενδεχομένως να τραυματίσουμε και το δέρμα μας. Γιατί συμβαίνει αυτό και μπορούμε να κάνουμε για να απαλλαγούμε από αυτό; Όταν νιώθουμε φαγούρα, είναι τόσο ενοχλητικό που δεν μπορούμε απλά να το αγνοήσουμε.

Απάντηση δίνουν οι επιστήμονες σε πρόσφατη έρευνα. Όταν ξυνόμαστε ο εγκέφαλος εκκρίνει σεροτίνη που εντείνει την αίσθηση της φαγούρας. Οι επιστήμονες επίσης λένε ότι η διαδικασία του ξυσίματος δημιουργεί μια ήπια

ποσότητα πόνου του δέρματος.Και τότε ξεκινάει το περίεργο της υπόθεσης! Ο εγκέφαλος για να καταπολεμήσει τον πόνο στέλνει σεροτίνη. Η σεροτίνη για φτάσει στο σημείο του «πόνου» περνάει από νευρικά κύτταρα, τα οποία διεγείρει και έτσι έχουμε την αίσθηση της φαγούρας. Αυτό μπορούμε να το παρατηρήσουμε επίσης όταν έχουμε μια πληγή που μετά από το πρώτο «σοκ» νιώθουμε φαγούρα στην πληγή.

Άρα για μην ξυνόμαστε τότε πρέπει να εμποδίσουμε την λειτουργία της σεροτίνης. Σύμφωνα με τον δόκτορ Zhou-Feng Chen, επικεφαλή στην έρευνα στο πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, αυτό θα ήταν καταστροφικό για τον άνθρωπο. Η σεροτίνη είναι πολύ σημαντική καθώς εκείνη μπορεί να ελέγχει τον πόνο.

Ο δόκτορ Chen προσπαθώντας να δώσει λύση προσπάθησε να παρέμβει στην επικοινωνία σεροτίνης και νευρικών κυττάρων. Σε πειράματα που έκανε σε ποντίκια προσπάθησε να απομονώσει τα κύτταρα που ευθύνονται για τη διάδοση της φαγούρας, τους νευρώνες GRPR. Κάνοντας διάφορα πειράματα και τεχνικές κατέληξε: «Τα νέα ευρήματα μας δείχνουν ότι η φαγούρα γίνεται χειρότερη αν παρέμβουμε στους νευρώνες GRPR.»

Οπότε είμαστε καταδικασμένοι να ξυνόμαστε! Μην χάνουμε όμως την ελπίδα μας όσο μεγαλώνουμε μαθαίνουμε!

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Επιστροφή στην κατηγορία

The post Το «μυστήριο» της φαγούρας και του ξυσίματος λύθηκε(;) appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα