«Το ΔΝΤ δεν θα συνδράμει οικονομικά σε μια χώρα με μη βιώσιμο χρέος»

21:54 23/2/2017 - Πηγή: iPop

Ξεκάθαρο έκανε για ακόμα μια φορά το ΔΝΤ ότι δεν πρόκειται να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα εάν δεν είναι βιώσιμο το χρέος. Σε άρθρο τους στο blog του Ταμείου, τα στελέχη του ΔΝΤ Poul Thomsen, Sean Hagan και Maurice Obstfeld, εξηγούν τη μεθοδολογία μέσω της οποίας το Ταμείο ελέγχει εάν ένα χρέος είναι βιώσιμο.

Στο άρθρο

αναφέρεται ότι δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα μιας χώρας για το χρέος με υπραισιόδοξες προβλέψεις αναφορικά με την πορεία του ΑΕΠ ή των πρωτογενών πλεονασμάτων, ούτε με υπερβολικό «σφίξιμο του ζωναριού»

Οποιαδήποτε εκτίμηση σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, θα πρέπει να στηρίζεται σε ρεαλιστικές και όχι ηρωϊκές προβλέψεις

Το ΔΝΤ κάνει ξεκάθαρο το άρθρο του την θέση ότι δεν μπορεί να συνδράμει οικονομικά σε μια χώρα με μη βιώσιμο χρέος εκτός και αν το πρόγραμμα της συγκεκριμένης χώρας περιλαμβάνει μέτρα για τη διευθέτηση του χρέους.

Σε ειδική αναφορά του στην Ελλάδα, το Ταμείο αναφέρεται ότι οι δανειστές της χώρας μας «έχουν επιλέξει ένα πλέγμα μέτρων το οποίο θα εξασφαλίσει τη διευθέτηση του χρέους μέσα από τη μείωση των επιτοκίων και την επιμήκυνση στη διάρκεια αποπληρωμής των δανείων».

Οι μέθοδοι για την εξέταση της βιωσιμότητας ενός χρέους:Στην πρώτη μέθοδο εξετάζεται αν (μέχρι το τέλος του προγράμματος και εφόσον εξυπηρετείται το χρέος βάσει των αρχικών του όρων) οι δείκτες χρέους προς ΑΕΠ μίας χώρας είναι αρκετά χαμηλοί ή σε πτωτική πορεία, ευνοώντας ενδεχόμενη επιστροφή στις αγορές.Στην δεύτερη μέθοδο, η οποία θεωρείται σημαντική όταν το δάνειο μίας χώρας έχει μακρά περίοδο ωρίμανσης και χαμηλά επιτόκια, εξετάζεται αν οι ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες για την κάλυψη του κεφαλαίου και των τόκων του δανείου, μπορούν να ικανοποιηθούν από τις αγορές.

Οι οικονομολόγοι του Ταμείου επισημαίνουν ότι στις προβλέψεις για τις αποπληρωμές είναι ανάγκη για καθορισμό με ρεαλισμό των επιπέδων των πρωτογενών πλεονασμάτων για να βελτιώνεται η βιωσιμότητα του χρέους με την πάροδο του χρόνου και να μην διαταράσσεται η οικονομία, τα φορολογικά έσοδα και οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Για να κριθεί η βιωσιμότητα ενός χρέους, λαμβάνονται υπ’ όψιν οι ιδιαίτερες συνθήκες κάθε χώρας, οι οικονομικές προβλέψεις και οι κίνδυνοι για την εφαρμογή ενός προγράμματος

Διαβάστε ακόμα:

Επιμένει το ΔΝΤ: Εξειδίκευση μέτρων για το χρέος για συμμετοχή στο πρόγραμμα

The post «Το ΔΝΤ δεν θα συνδράμει οικονομικά σε μια χώρα με μη βιώσιμο χρέος» appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα