Τσίπρας: Ο πολιτισμός δεν μπορεί να είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη για ελπίδα

18:47 23/2/2017 - Πηγή: iPop

Το απόγευμα της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της παράδοσης του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Δημόσιο.

Η κεντρική εκδήλωση της παράδοσης του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχος φιλοξενήθηκε στην αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Ο Πρωθυπουργός απηύθυνε χαιρετισμό στην τελετή, κατά την οποία εξέφρασε την χαρά του για την παράδοση του ΚΠΙΣΝ στο ελληνικό Δημόσιο και τους πολίτες της Αθήνας.

Κατά τον

Πρωθυπουργό, «η χαρά αυτή είναι κοινή γι όλους μας, όπως φαίνεται και από τον αντίκτυπο της εκδήλωσης. Σήμερα ολοκληρώνεται ένας μεγάλος, 10ετής κύκλος και ανοίγει ένας καινούριος».

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την υποχρέωσή του να αναφερθεί στην οικονομική αξία αυτής της δωρεάς. «Τα 617 εκατ. που το Ίδρυμα δαπάνησε είναι μια ανιδιοτελής προσφορά που αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως η παράδοση του ΚΠΙΣΝ έγινε σε συνθήκες αντικειμενικών δυσκολιών για την χώρα, σε συνθήκες που οι δημόσιες δαπάνες για δωρεές ήταν πολύ μικρές.

Σ’ αυτές τις συνθήκες το ΙΣΤ αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τους πόρους του για ένα κέντρο πολιτισμού που αποδίδει την διαχείριση του στο ελληνικό δημόσιο, με τις ανησυχίες τις οποίες ελπίζουμε να διαψεύσουμε

Συγχαίροντας τους υπεύθυνους του Ιδρύματος, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως επέλεξαν να επενδύσουν στον πολιτισμό και ανέλαβαν να στηρίξουν οικονομικά το κέντρο και για τα επόμενα 5 χρόνια.

Το ΙΣΤ ήρθε να προσφέρει στον τόπο, στον πολιτισμό, στη νέα γενιά, σε μία εποχή που οι περισσότεροι ήρθαν για να πάρουν και όχι να προσφέρουν. Οι Έλληνες πολίτες εκτιμούν τη τεράστια σημασία αυτής της πρωτοβουλίας

Το Κέντρο Πολιτισμού, κατά τον Αλέξη Τσίπρα, δίνει τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με πολιτιστικές δράσεις και πρωτοβουλίες, να συνδέσει πιο στενά τον πολιτισμό με την καθημερινή ζωή, να καλλιεργήσει την αισθητική και την σκέψη του.

«Μην ξεχνάμε ότι ζούμε σε εποχές που ο πολιτισμός και η ευαισθησία ενδεχομένως να αποτελούν την καλύτερη απάντηση σε θέματα που μας απασχολούν», πρόσθεσε ο Α. Τσίπρας.

Μιλώντας για την αξία του πολιτισμού ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν θα πρέπει να είναι πολυτέλεια, αλλά πολύ μεγάλη ανάγκη για την ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο.

Για την Εθνική Λυρική Σκηνή:

Για την Εθνική Λυρική Σκηνή, έρχεται στο καινούριο της σπίτι παίρνοντας μαζί της μία εξαιρετική προίκα. Μέσα από 10ετιας δουλειές έχει καταστεί μια από τις πιο αγαπημένες μορφές διασκέδασης, ακόμα και σε πολύ νέους ανθρώπους. Η μετεγκατάστασή της ανοίγει νέους ορίζοντες και δυνατότητες

Για τις ανησυχίες ότι το Ίδρυμα θα παρακμάσει:

Οι ανησυχίες είναι αληθινές, παραδέχθηκε ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στα όσα ακούστηκαν αναφορικά με τις σκέψεις ορισμένων ότι το Ίδρυμα θα παρακμάσει καθώς περνάει στο Δημόσιο.

Τα email που μας διάβασε είναι αληθινά και ενδεχομένως να είναι πολλά. Οφείλεται αυτή η ανησυχία στο γεγονός ότι πράγματι, πολλές εκ των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, για τις οποίες ο ελληνικός λαός ξόδεψε εκατοντάδες εκατομμύρια παραμένουν αναξιοποίητες, ερείπια σχεδόν. Όμως θα ήθελα να πω πως δεν είναι σωστό να δημιουργούμε την εντύπωση ότι το Δημόσιο, η ελληνική Πολιτεία, οι πολίτες που πρέπει να απαιτούν από την Πολιτεία και τις κυβερνήσεις τους, δεν είναι σε θέση να κρατήσουν ένα στολίδι σας και αυτό, να το αξιοποιήσουν και γιατί όχι ακόμα και να το κάνουν και καλύτερο. Διότι δεν είναι μονόδρομος, δεν είναι αν θέλετε ευθύγραμμη πορεία

Ο Πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι μπορεί να δώσει και αντίστροφα παραδείγματα στο παρελθόν. Δηλαδή όχι μονάχα παραδείγματα δημόσιων χώρων που εγκαταλείφθηκαν, αλλά και χώρων που η ιδιωτική πρωτοβουλία «αξιοποιώντας τον Δημόσιο χώρο, το Δημόσιο χρήμα, προκειμένου όμως να υλοποιήσει ιδιοτελή σχέδια, τα λειτούργησε, τα αξιοποίησε –και ιδιαίτερα στον χώρο του Πολιτισμού- και όταν τα φέσωσε με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, τα παρέδωσε ξανά στο Δημόσιο για να μπορέσουν να λειτουργήσουν».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα ήθελε να διαβεβαιώσει την τεράστια η ευθύνη, και υποχρέωση για την σημερινή αλλά και για τις επόμενες Κυβερνήσεις, για την ελληνική Πολιτεία στο σύνολό της, τεράστια η υποχρέωση και η πρόκληση να μπορέσει να λειτουργήσει και να κρατήσει την αίγλη και να την πολλαπλασιάσει «αυτού του σημαντικού δημόσιου χώρου, αυτού του σημαντικού χώρου Πολιτισμού».

Αναφερόμενος στην αξία του Ιδρύματος, ο Α. Τσίπρας σημείωσε πως «αν η οικονομική αξία του έργου είναι σημαντική, η πολιτιστική του αξία είναι ακόμη μεγαλύτερη».

Ο Πρωθυπουργός, κλείνοντας την τοποθέτησή του, ευχήθηκε καλή επιτυχία στο νέο εγχείρημα το οποίο ξεκινάει με την παράδοση του Ιδρύματος στο Δημόσιο.

Το Ίδρυμα Νιάρχος είναι υπερτοπικός πόλος έλξης μοναδικός συνδυασμός του δημόσιου χώρου με τα δρώμενα του πολιτισμού. Πρόκειται για ένα έργο για τους πολλούς και όχι για την ελίτ, ένα έργο για όλους και όχι για τον καθένα ξεχωριστά

Ο Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν την έναρξη της ομιλίας του στην τελετή, τουίταρε πως «με την δωρεά του ΚΠΙΣΝ στο Δημόσιο ξεκινάει μια νέα εποχή για την Εθν. Βιβλιοθήκη & την Εθν. Λυρική Σκηνή».

Με την δωρεά του Κέντρου Πολιτισμού Σ.Νιάρχος στο Ελλ. Δημόσιο ξεκινάει μια νέα εποχή για την Εθν. Βιβλιοθήκη & την Εθν. Λυρική Σκηνή 1/2

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) February 23, 2017

Η πρωτεύουσα αποκτά ένα νέο σημαντικό πόλο πολιτισμού. Παρακολουθήστε το χαιρετισμό μου στην τελετή παράδοσης. 2/2 https://t.co/DWmgdVJ6al

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) February 23, 2017

Η ομιλία του Προκόπη Παυλόπουλου:

Ο Προκόπης Παυλόπουλος κατά την τοποθέτησή του στην εκδήλωση τόνισε πως νιώθει μεγάλη τύχη αλλά και χρέος για την παράδοση του του Κέντρου Πολιτισμού του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος» στο Ελληνικό Δημόσιο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε πως «με την ανεκτίμητης αξίας, υλικής και κυρίως πολιτισμικής, προσφορά του Κέντρου Πολιτισμού, το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» συνεχίζει, επαξίως, την εμβληματική παράδοση των Μεγάλων Ευεργετών του Έθνους μας».

Ο ίδιος χαρακτήρισε την εν λόγω προσφορά σημαντική για την Ελλάδα, ενώ πρόσθεσε πως επιτρέπει σ’ αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, «κατά την οποία χειμάζονται δεινώς ο Τόπος και ο Λαός μας, ν’ αποδείξει την εξής, ιστορικώς τεκμηριωμένη υπό όρους αδιατάρακτης διαχρονίας, πραγματικότητα: Η Ελλάδα πορεύεται μέσα στους αιώνες, δίνοντας τα φώτα της σ’ όλη την Ανθρωπότητα, ανεξαρτήτως από τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που βιώνει. Γιατί η Ελλάδα είναι και θα είναι, πριν απ’ όλα, Πνεύμα και Πολιτισμός. Κι αυτό την καθιστά κοιτίδα και λίκνο του σύγχρονου Δυτικού Πολιτισμού».

Ο Προκόπης Παυλόπουλος σημείωσε πως χωρίς την έμπνευση και τους συμβολισμούς της Ελλάδας,« αυτός ο Πολιτισμός θα αλλοιωθεί, με όλες τις εντεύθεν, κυριολεκτικώς ανεπανόρθωτες για την Ανθρωπότητα, συνέπειες. Πλην όμως η προαναφερόμενη μεγάλη εθνική κληρονομιά μας προκαθορίζει και τις διαστάσεις του χρέους μας ως προς την εφεξής διαχείριση του Κέντρου Πολιτισμού του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος».

Το χρέος τούτο, συνέχισε ο Προκόπης Παυλόπουλος, συνίσταται στο ότι το Ελληνικό Δημόσιο, ακριβώς λόγω της μεγάλης πολιτισμικής ακτινοβολίας του Κέντρου αυτού, οφείλει να αναδειχθεί αντάξιο και αξιόπιστο ως προς την πλήρη αξιοποίηση της προσφοράς του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος» κατά τον προορισμό της.

Κάθε παράλειψη εκπλήρωσης του ως άνω χρέους συνιστά αθέτηση χρέους όχι μόνον έναντι των Δωρητών, αλλά και έναντι του Πολιτισμού γενικότερα. Καταλήγω δίνοντάς σας την, οπωσδήποτε αυτονόητη, διαβεβαίωση: Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου δεσμεύομαι να πράξω ό,τι μου αναλογεί προς αυτή την κατεύθυνση

Photo: Γ.Τ. Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti

The post Τσίπρας: Ο πολιτισμός δεν μπορεί να είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη για ελπίδα appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα