Το δέρμα σου έχει μνήμη. Τι σημαίνει, όμως, αυτό;

15:35 14/11/2019 - Πηγή: iPop

Το δέρμα σου έχει μνήμη. Αυτές οι πέντε λέξεις μπορούν να αλλάξουν εντελώς τον τρόπο που σκέφτεσαι για το μεγαλύτερο όργανο του σώματός σου. Νέες έρευνες δείχνουν ότι τα βλαστοκύτταρά μας (μη προσδιορισμένα κύτταρα στο σώμα που έχουν την ικανότητα να διαιρούνται και να αναπτύσσονται σε πολλούς διαφορετικούς τύπους κυττάρων) παρακολουθούν την αντίδραση στις πληγές, όπως φλεγμονή, για καλύτερη προστασία από επερχόμενες επιθέσεις και ουσιαστικά βελτιστοποιούν την άμυνά μας για μελλοντικές περιπτώσεις φλεγμονής . Παράλληλα, μια ξεχωριστή

μελέτη σε ζώα διαπίστωσε ακόμη ότι μια πληγή στο δέρμα ενός ποντικιού επουλώθηκε 2,5 φορές γρηγορότερα όταν το σημείο τραυματίστηκε ξανά. 

Το γεγονός ότι το δέρμα σου έχει μνήμη μπορεί να σε βοηθήσει να καταλάβεις την ανταπόκρισή του σε πολλές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα το γιατί η δεύτερη και τρίτη θεραπεία με λέιζερ απαιτούν μικρότερο χρονικό διάστημα μεταξύ τους απ’ ό,τι η πρώτη με τη δεύτερη.

Το δέρμα σου έχει μνήμη, η οποία μάλιστα είναι αρκετά καλή!

Δεν είναι στην πραγματικότητα τα κύτταρα του δέρματος που δίνουν στο δέρμα αυτή τη λεγόμενη μνήμη, αλλά μάλλον τα βλαστοκύτταρα, τα οποία είναι υπεύθυνα για την ανανέωση και την επιδιόρθωση του δέρματος.

Για παράδειγμα, κάθε φορά που καίγεσαι απ’ τον ήλιο, το DNA των κυττάρων της επιδερμίδας σου μεταβάλλεται μόνιμα, πράγμα που σημαίνει ότι απ’ αυτή τη στιγμή και μετά οι φυσικοί μηχανισμοί του δέρματός σου εξασθενούν. Αυτό λειτουργεί βέβαια και αντίστροφα, καθώς το δέρμα μαθαίνει να αντιμετωπίζει ορισμένους τύπους παραγωγικής φλεγμονής (όπως το λέιζερ).

Πώς αλλάζει το πρόσωπό σου στα 20, 30 και στα 40 σου.

Ο τρόπος που λειτουργεί το δέρμα σου εξηγεί και γιατί χρειάζεται κάποιος καιρός για να ξεκινήσεις να βλέπεις τα αποτελέσματα κάποιου προϊόντος που δοκιμάζεις για πρώτη φορά. Το δέρμα σου χρειάζεται διαλείμματα. Χρειάζεται χρόνο για να ανταποκριθεί σε κάτι.

Επειδή το δέρμα παίρνει καιρό για να συνηθίσει κι όταν συνηθίσει μπορεί να μην ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένες θεραπείες ή ουσίες, οι ειδικοί προτείνουν να αλλάζουμε τα προϊόντα φροντίδας του δέρματός μας 2 φορές τον χρόνο, δηλαδή ανά 6 μήνες. Κάθε φορά που θα επιστρέφεις σε κάποιον προϊόν που είχες χρησιμοποιήσει στο παρελθόν, το δέρμα σου θα το θυμηθεί και θα σε ευχαριστήσει γι’ αυτό, αλλά δεν θα πρέπει να συνεχίσεις να χρησιμοποιείς το ίδιο προϊόν για πάνω από μερικούς μήνες, γιατί ίσως σταματήσεις να βλέπεις αποτέλεσμα!

Δες ακόμα:

Οι 4 λέξεις από έναν δερματολόγο που θα σου σώσουν τη ζωή!

Photo: Pixabay

Το άρθρο Το δέρμα σου έχει μνήμη. Τι σημαίνει, όμως, αυτό; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα