Το χαρακτηριστικό που είχες μικρός… σε ακολουθεί μέχρι και σήμερα!

14:48 5/2/2020 - Πηγή: iPop

Η ανθρώπινη φύση και συμπεριφορά είναι πραγματικά περίπλοκη και γι΄αυτό δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Οι περισσότεροι από εμάς, όμως, θέλουμε κι επιλέγουμε να σκεφτόμαστε πως οι άνθρωποι είναι καλοί. Αν πιστεύεις κι εσύ στην καλή και ποιοτική φύση του ανθρώπου, τότε αυτό μπορεί να οφείλεται στην πολύ παιδική σου ηλικία. Τα χαρακτηριστικά που είχες ως μωρό, μπορεί να σε ακολουθούν μέχρι και σήμερα.

Σύμφωνα με μια έρευνα, τα χαρακτηριστικά που είχες ως μωρό, σε ακολουθούν μέχρι την ενήλικη ζωή σου. Ειδικά ένα

συγκεκριμένο χαρακτηριστικό: ο αλτρουισμός.

Οι ερευνητές εξέτασαν περίπου 100 μωρά μέχρι και 19 μηνών και ανακάλυψαν πως τα μωρά γρήγορα μοιράστηκαν το φαγητό τους με τους ερευνητές ενώ πεινούσαν!

Οι συγγραφείς της μελέτης, μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Washington’s Learning & Brain Sciences division (I-LABS), υποστηρίζουν πως τα ευρήματά τους αποδεικνύουν ότι η αλτρουιστική συμπεριφορά ξεκινά από την παιδική ηλικία. Επιπλέον, πιστεύουν ότι το έργο τους υποδηλώνει ότι οι κοινωνικές εμπειρίες πολύ νωρίς στη ζωή κάποιου μπορούν να διαμορφώσουν τη συμπεριφορά του προς τους άλλους αργότερα στην εφηβεία και την ενηλικίωση.

Πιστεύουμε ότι ο αλτρουισμός είναι σημαντικός για τη μελέτη γιατί είναι μία από τις πιο ξεχωριστές πτυχές της ύπαρξης του ανθρώπου. Είναι ένα σημαντικό μέρος του ηθικού ιστού της κοινωνίας … Εμείς οι ενήλικες βοηθούμε ο ένας τον άλλον όταν βλέπουμε που το έχει ανάγκη και το κάνουμε ακόμη κι αν δεν έχουμε κανένα κέρδος

Η καλοσύνη προς τους άλλους είναι μοναδικό ανθρώπινο χαρακτηριστικό. Είναι κάτι που μας ξεχωρίζει και μας διακρίνει απ’το… ζωικό βασίλειο.

Πώς πραγματοποιήθηκε η έρευνα;

Για τη συγκεκριμένη έρευνα, χρησιμοποιήθηκαν φρούτα (βατόμουρα, μπανάνες και σταφύλια) και κάθε μωράκι τοποθετήθηκε σε ένα δωμάτιο με έναν ενήλικα ερευνητή που δεν είχε συναντήσει ποτέ προηγουμένως και κάθισαν στο ίδιο τραπέζι.

Τα μωρά διαχωρίστηκαν σε διαφορετικές ομάδες ελέγχου και πειράματος. Στις ομάδες ελέγχου, ένας ερευνητής έριξε ένα κομμάτι απ’ το φρούτο στο πάτωμα σε μακρινή απόσταση από τον ίδιο, αλλά κοντά στο μωράκι. Μετά από αυτήν την κίνηση, ο ερευνητής δεν αντέδρασε καθόλου, ούτε προσπάθησε να πιάσει το φρούτο.

Στο πειραματικό περιβάλλον, ο ερευνητής προσποιήθηκε ότι κατά λάθος έριχνε τα φρούτα και στη συνέχεια έκανε αποτυχημένες προσπάθειες για να τα φτάσει. Αυτό το σενάριο επαναλήφθηκε με κάθε βρέφος πολλές φορές, χρησιμοποιώντας διαφορετικό φρούτο κάθε φορά.

Η προφανής προσπάθεια και επιθυμία για να πάρει ο κάθε ερευνητής το φρούτο από το πάτωμα, προκάλεσε μια αντίδραση στα μωρά.Περισσότερα από τα μισά βρέφη της πειραματικής ομάδας έφτασαν στο έδαφος και έδωσαν πίσω το φρούτο στον ερευνητή, ενώ μόνο το 4% στην ομάδα ελέγχου το επέστρεψε στον ερευνητή, εφόσον δεν είδε καμία προσπάθεια και θέληση (από τον ερευνητή) να φτάσει το φρούτο.

“Θετικά” στοιχεία του χαρακτήρα που σε κανένα δεν αρέσουν!

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε και ένα δεύτερο πείραμα με διαφορετικές ομάδες από μωρά. Αυτή τη φορά, ζητήθηκε απ΄τους γονείς να φέρουν τα μωρά πριν την ώρα του φαγητού, ώστε να είναι πεινασμένα. Παρά τη συγκεκριμένη αλλαγή, η ομάδα των ερευνητών δεν είδε καμία αλλαγή στο ίδιο πείραμα, το οποίο και επαναλήφθηκε. Συνολικά, το 37% των μωρών της πειραματικής ομάδας προσέφερε το φρούτο στον ερευνητή ενώ κανένα μωρό από την ομάδα ελέγχου δεν επέδειξε τον ίδιο αλτρουισμό.

Αυτό που επίσης αναφέρθηκε από τους ερευνητές ήταν ότι τα μωρά με αδέρφια ή συγκεκριμένο πολιτισμικό υπόβαθρό, προσέφεραν το φρούτο τους στον ερευνητή πιο συχνά.

Τον αλτρουισμό τον έχεις από την παιδική σου ηλικία κι αν τον χάνεις κάπου στη συνέχεια, αυτό θα πρέπει να σε προβληματίσει!

Δες κι αυτό:

Πατέρας διδάσκει στον γιο του για την ενσυναίσθηση μέσα από κόμικς!

Photo: Pexels

Το άρθρο Το χαρακτηριστικό που είχες μικρός… σε ακολουθεί μέχρι και σήμερα! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα