Τι πραγματικά σημαίνουν οι πιο περίεργες συνήθειες του παιδιού σου;

10:46 8/6/2020 - Πηγή: iPop

Ορισμένες φορές τα παιδιά φέρονται πραγματικά περίεργα που δεν μπορούμε να καταλάβουμε! Βάζουν το χέρι στη μύτη, κρατούν την ανάσα τους και βγάζουν τα ρούχα τους σε δημόσιο χώρο…Τι πραγματικά σημαίνουν οι περίεργες συνήθειες των παιδιών;

Για ό,τι κάνει το παιδί σου υπάρχει μια εξήγηση. Όσο περίεργο κι αν σου φαίνεται… κι απρόβλεπτο, έτσι είναι τα παιδιά! Μερικά άλλωστε μπορεί να τα έκανες κι εσύ όταν ήσουν μικρός. Κι αν αγχώνεσαι πως κάτι δεν πηγαίνει καλά με το δικό σου παιδί, οι ειδικοί αναφέρουν πως

για τα παρακάτω δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Τι σημαίνουν οι περίεργες συνήθειες των παιδιών;Κρατούν την αναπνοή τους

Όταν το παιδί κρατά την αναπνοή του, μπορεί να φωνάξει και στη συνέχεια να σταματήσει να αναπνέει για έως και 1 λεπτό, να αλλάξει χρώμα το πρόσωπό του, ακόμη και να λιποθυμήσει!

Αυτά τα επεισόδια μπορεί να προκύψουν επειδή το παιδί σου είναι θυμωμένο, αναστατωμένο, φοβισμένο, σοκ ή πόνο. Παρόλο που μπορεί να φαίνεται τρομακτικό, είναι συνήθως αβλαβές και τα επεισόδια αυτά σταματούν να εμφανίζονται μέχρι την ηλικία των 4 ή 5 ετών.

Βγάζουν διαρκώς τα ρούχα τους

Τα παιδιά δεν νιώθουν ντροπή όταν είναι γυμνά. Δεν έχουν πρόβλημα να βγάλουν τα ρούχα τους οπουδήποτε, ακόμη και σε δημόσιους χώρους.

Μπορεί να το κάνουν επειδή τα ρούχα δεν είναι άνετα ή επειδή ζεσταίνονται. Ένας άλλος λόγος είναι επειδή έχουν μάθει να το κάνουν μόνα τους και νιώθουν περισσότερο ανεξάρτητα.

Πίνουν το νερό από το μπάνιο

Τα παιδιά μπορεί να μην καταλαβαίνουν πως το νερό στο μπάνιο είναι διαφορετικό από το πόσιμο. Και όταν κάνουν μπάνιο, μπορεί να το θεωρούν διασκεδαστικό και πίνουν νερό.

Βέβαια, αυτό θέλει τεράστια προσοχή καθώς μπορεί να πιουν και σαμπουάν!

Χτυπάνε το κεφάλι τους

Ορισμένα παιδιά χτυπάνε το κεφάλι τους στο μαξιλάρι, στο στρώμα ή στην κούνια όταν κοιμούνται ή κατά τη διάρκεια της νύχτας. Περίπου το 15% των παιδιών το κάνει.

Και ενώ μερικοί θεωρούν ότι είναι μια διαταραχή, άλλοι πιστεύουν ότι αυτό είναι ένα είδος αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς. Σε κάθε περίπτωση, είναι συνήθως αβλαβές και σταματά από μόνο του, έτσι δεν χρειάζεται θεραπεία.

Tips γιατρών για τις πιο δύσκολες στιγμές με τα παιδιά!

Βάζουν πράγματα στη μύτη, στο στόμα και τα αυτιά

Στα παιδιά αρέσει να ανακαλύπτουν τον κόσμο. Έτσι, θέλουν να βάζουν μικρά πραγματάκια στα αυτιά, στη μύτη και τα μάτια τους και να πειραματίζονται με διάφορα αντικείμενα.

Ή απλά θέλουν να δουν πώς λειτουργούν και τι θα τους συμβεί αν το κάνουν!

Τραβάνε τα μαλλιά τους

Τα παιδιά κάτω των 2 ετών μπορεί να τραβάνε τα μαλλιά τους για να ηρεμήσουν. Μπορεί επίσης, να το κάνουν επειδή βαριούνται. Μέχρι την ηλικία των 3 ετών, μαθαίνουν να αντιλαμβάνονται πως οι γονείς αντιδρούν σε αυτό και μπορεί να γίνει μέρος μιας συμπεριφοράς που αναζητά την προσοχή. Στα μεγαλύτερα παιδιά, το τράβηγμα μαλλιών μπορεί επίσης να αποτελεί σημάδι ΔΕΠΥ.

Θέλουν το ίδιο παραμύθι ξανά και ξανά

Ακούγοντας μια ιστορία που ήδη γνωρίζουν μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αισθάνονται ότι έχουν τον έλεγχο. Και αυτός ο έλεγχος τους δίνει μια αίσθηση άνεσης. Γνωρίζουν ότι ο γονιός τους θα διαβάσει ένα βιβλίο πριν πάνε για ύπνο και ξέρουν πώς πηγαίνει η ιστορία, ώστε να μπορούν να χαλαρώσουν και να κοιμηθούν.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Διαβάστε επίσης:

Οι 4 φράσεις που λέμε στα παιδιά και δεν θα έπρεπε!

Photo: unsplash/Kelly Sikkema

Το άρθρο Τι πραγματικά σημαίνουν οι πιο περίεργες συνήθειες του παιδιού σου; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα