Τι είναι η θαλασσαιμία και ποια τα συμπτώματά της;

19:25 8/5/2020 - Πηγή: iPop

Τι είναι η θαλασσαιμία, τι πρέπει να ξέρεις γι’ αυτή και ποια τα συμπτώματά της; Σου έχουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις γι’ αυτό το είδος αναιμίας. 

Τι είναι η θαλασσαιμία λοιπόν; Η θαλασσαιμία ή μεσογειακή αναιμία, είναι μια κληρονομική διαταραχή του αίματος που χαρακτηρίζεται από λιγότερη αιμοσφαιρίνη και λιγότερα ερυθρά αιμοσφαίρια στο σώμα. Πρόκειται μάλιστα για μια αιματολογική διαταραχή που κληρονομείται στις οικογένειες. Η θαλασσαιμία μεταβιβάζεται από τους γονείς στα παιδιά μέσω μεταλλαγμένων γονιδίων αιμοσφαιρίνης. Η συγκεκριμένη πάθηση έχει ως συνέπεια την καταστροφή πολλών ερυθρών

αιμοσφαιρίων, κάτι που οδηγεί σε αναιμία, ενώ δεν υπάρχει τρόπος πρόληψης.

Μην την υποτιμάς: Τι προκαλεί η έλλειψη βιταμίνης D και πώς θα την προσλαμβάνεις περισσότερο; 

Ποια τα συμπτώματα της θαλασσαιμίας; 

Μερικά από τα συμπτώματα της μεσογειακής αυτής αναιμίας είναι η κούραση, η αδυναμία και η εξάντληση, η χλωμή εμφάνιση, το κοιλιακό πρήξιμο, η δύσπνοια, ο κίτρινος αποχρωματισμός του δέρματος (ίκτερος), οι παραμορφώσεις των οστών του προσώπου, τα σκούρα ούρα και η αργή ανάπτυξη.

Φυσικά και δεν είναι απαραίτητα όλα αυτά τα συμπτώματα, αφού εξαρτώνται από το είδος και τη σοβαρότητα της θαλασσαιμίας.

Μερικοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν από τη νεαρή τους ηλικία ότι έχουν μεσογειακή αναιμία, αφού μπορεί να έχουν μόνο ένα γονίδιο που επηρεάζει την αιμοσφαιρίνη κι έτσι ίσως να μην παρουσιάζουν κανένα από τα παραπάνω συμπτώματα σε έντονη μορφή.

Επιπλέον, η μεσογειακή αναιμία κατηγοριοποιείται σε δύο βασικούς τύπους, την α-θαλασσαιμία και τη β-θαλασσαιμία που έχουν διάφορες υποκατηγορίες. Μία απ’ αυτές στη β-θαλασσαιμία είναι η μεσογειακή αναιμία ή νόσος του Cooley, που αποτελεί τον πιο συχνό τύπο μεσογειακής αναιμίας στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές χώρες της Μεσογείου.

Παγκόσμια Ημέρα της θαλασσαιμίας έχει οριστεί η 8η Μαΐου.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Διάβασε ακόμα:

Τα σημάδια της αναιμίας που ποτέ δεν δίνεις σημασία!

Photo: Pexels

Το άρθρο Τι είναι η θαλασσαιμία και ποια τα συμπτώματά της; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα