Τι είναι η οιστριονική διαταραχή προσωπικότητας; – Οι αιτίες και τα χαρακτηριστικά της

15:44 4/5/2022 - Πηγή: iPop

Από την έναρξη της δίκης του Johnny Depp για συκοφαντική δυσφήμιση κατά της Amber Heard – η οποία σε ένα άρθρο του 2018 που έγραψε υποστηρίζει πως είναι επιζήσασα σεξουαλικής βίας – το κοινό έχει παρακολουθήσει τις σχετικές μαρτυρίες και καταθέσεις και των δύο πλευρών, ενώ πρόσφατα τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν στους ισχυρισμούς για κατάχρηση ουσιών και τις διαταραχές προσωπικότητας της Amber.

Μία ψυχολόγος που προσλήφθηκε από την ομάδα του Depp κατέθεσε ότι ο Heard έχει διαταραχή οιστριονικής προσωπικότητας (HPD) όσο και οριακή διαταραχή προσωπικότητας (BPD). Αν και η Heard είχε αποκαλύψει στο δικαστήριο μια διάγνωση PTSD που έγινε από διαφορετικό ψυχολόγο, η ψυχολόγος της ομάδας του Depp, Shannon Curry, υποστήριξε ότι η Heard «υπερέβαλε» σχετικά με τα συμπτώματά της PTSD. Η Curry υποστήριξε ότι ως αποτέλεσμα του συνδυασμού HPD και BPD, η Heard ήταν επιρρεπής στο να είναι «αντιδραστική», καθώς και «δραματική, ασταθής και απρόβλεπτη».

Ο δικηγόρος της Heard προσπάθησε αργότερα να αμφισβητήσει αυτές τις διαγνώσεις, δηλώνοντας ότι η Curry δεν έχει πιστοποίηση board. Ενώ η BPD είναι μια ευρέως αποδεκτή διάγνωση, η HPD είναι κάπως πιο αμφιλεγόμενη. Η Heard δεν έχει ακόμη καταθέσει ούτε έχει σχολιάσει δημόσια τις διαγνώσεις της Curry.

Τι είναι η διαταραχή προσωπικότητας;

Ενώ οι διαταραχές της διάθεσης όπως η κατάθλιψη ή η διπολική διαταραχή ορίζονται από χαρακτηριστικά και συμπτώματα που τείνουν να εναλλάσσονται, οι διαταραχές προσωπικότητας είναι «περισσότερο κατάσταση παρά χαρακτηριστικό», αναφέρει η Thea Gallagher, κλινική ψυχολόγος στο NYU Langone Health. Ενώ ένα άτομο που βιώνει κατάθλιψη ή άγχος μπορεί τυπικά να αναγνωρίσει τα συμπτώματά του και να διαφοροποιήσει τον «κανονικό» εαυτό του από τον καταθλιπτικό/ανήσυχο εαυτό του, ένα άτομο με διαταραχή προσωπικότητας γνωρίζει τη ζωή μόνο μέσω του φακού αυτής της διαταραχής. «Ο τρόπος τους να βλέπουν τον εαυτό τους, να βλέπουν τον κόσμο να λειτουργεί, είναι πολύ άκαμπτος και ακραίος σε σημείο που τους προκαλεί μεγάλο πρόβλημα σε πολλούς τομείς της ζωής», εξηγεί ο Francis Mondimore, διευθυντής του Mood και συγγραφέας του Borderline Personality Disorder: New Reasons for Hope.

Οι περισσότερες διαταραχές προσωπικότητας δεν αντιμετωπίζονται με φάρμακα, καθώς δεν υπάρχουν εγκεκριμένα από τον FDA φάρμακα για τη χρήση τους. Συνήθως, η συνιστώμενη θεραπεία για άτομα με διαταραχές προσωπικότητας είναι η ψυχοθεραπεία. Οι διαταραχές προσωπικότητας Cluster B — οι οποίες περιλαμβάνουν BPD και HPD — πιστεύεται ότι επηρεάζουν από 1 έως 6% του γενικού πληθυσμού. Το τι προκαλεί διαταραχές προσωπικότητας είναι αντικείμενο συνεχιζόμενης έρευνας, αλλά έχει θεωρηθεί ότι τα γονίδια, το παιδικό τραύμα ή κακοποίηση και η υψηλή αντιδραστικότητα (ευαισθησία σε ερεθίσματα) μπορεί να είναι σημαντικοί παράγοντες.

Απλές καθημερινές συνήθειες αποκαλύπτουν “κρυμμένες” πτυχές του εαυτού σου!

Τι είναι η οιστριονική διαταραχή προσωπικότητας;

Η οιστριονική διαταραχή προσωπικότητας χαρακτηρίζεται από μια ακραία ανάγκη ο άνθρωπος να είναι το κέντρο της προσοχής καθώς και από ένα δραματικό συναίσθημα.

Όπως η οριακή διαταραχή προσωπικότητας, η οιστριονική διαταραχή προσωπικότητας εμπίπτει σε μια ομπρέλα γνωστή ως διαταραχές προσωπικότητας «Cluster B», οι οποίες περιλαμβάνουν επίσης την αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας και τη ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας. Συνολικά, οι διαταραχές προσωπικότητας Cluster B χαρακτηρίζονται από «έντονα, ασταθή συναισθήματα, διαστρεβλωμένη εικόνα του εαυτού μας και δυσκολία στις σχέσεις».

Αντίθετα, το Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM) ορίζει τις διαταραχές προσωπικότητας Cluster A ως χαρακτηριζόμενες από «περίεργη, εκκεντρική σκέψη ή συμπεριφορά». Περιλαμβάνουν, επίσης, παρανοϊκή διαταραχή προσωπικότητας, σχιζοειδή διαταραχή προσωπικότητας και σχιζοτυπική διαταραχή προσωπικότητας.

Ενώ τρεις από τις τέσσερις προσωπικότητες του Cluster B (αντικοινωνικές, ναρκισσιστικές και οριακές) μοιράζονται ένα κοινό νήμα – μια «κάπως κατεστραμμένη αίσθηση του εαυτού» – η οιστριονική διαταραχή προσωπικότητας δεν ταιριάζει τόσο καλά σε αυτή την κατηγορία. Επιπλέον, ενώ οι διαταραχές του Cluster B είναι πιο εύκολα κατανοητές, έχουν σαφή και ανατρεπτικό αντίκτυπο στη ζωή των ανθρώπων, ήταν πιο δύσκολο για τους ψυχολόγους να συμφωνήσουν εάν και πώς η HPD διαταράσσει μοναδικά τη ζωή των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με τη συγκεκριμένη διαταραχή.

Pexels Πώς γίνεται η διάγνωση της HPD;

Οι ψυχολόγοι μπορούν να διαγνώσουν ασθενείς με διαταραχή προσωπικότητας μέσω μιας σειράς κλινικών συνεντεύξεων και ερωτηματολογίων. Συνήθως, αυτά τα ερωτηματολόγια έχουν σχεδιαστεί για να αξιολογήσουν εάν κάποιος «υποστηρίζει» ή συμφωνεί με την άποψη μιας δεδομένης διαταραχής προσωπικότητας.

Από την πλευρά του, ο Mondimore είναι επιφυλακτικός με τις διαγνώσεις που γίνονται μέσω του DSM. «Το DSM αναπτύχθηκε ως εργαλείο έρευνας», λέει — τα κριτήρια για δεδομένες διαγνώσεις είναι χρήσιμα σε ερευνητές και επαγγελματίες που θέλουν να μελετήσουν μια δεδομένη διαταραχή. «Το DSM δεν προορίζεται πραγματικά ως κλινικό εργαλείο για να βοηθήσει τον γιατρό να κάνει μια διάγνωση και να αναπτύξει ένα σχέδιο θεραπείας», προσθέτει. «Αν μια συγκεκριμένη διάγνωση δεν σας οδηγεί σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση όσον αφορά τη θεραπεία, δεν είναι χρήσιμη».

Η HPD είναι ένα τέτοιο παράδειγμα, λέει. Αν και η ψυχοθεραπεία είναι το πρωταρχικό μοντέλο θεραπείας για τις διαταραχές προσωπικότητας Cluster B, η HPD είναι ελάχιστα κατανοητή, πράγμα που σημαίνει ότι δεν συνιστώνται απαραίτητα συγκεκριμένοι τύποι θεραπείας. Αντίθετα, λέει ο Mondimore, «για την οριακή διαταραχή προσωπικότητας, υπάρχει στην πραγματικότητα πολύ περισσότερη έρευνα και έχει αναπτυχθεί ένας συγκεκριμένος τύπος ψυχοθεραπείας για τη θεραπεία αυτού». Ένα άλλο ζήτημα με τη διάγνωση διαταραχών προσωπικότητας είναι ότι, σύμφωνα με το DSM, αρκετές από αυτές έχουν επικαλυπτόμενα κριτήρια.

Είναι θέματα ψυχικής υγείας ή στοιχεία του χαρακτήρα; Η λεπτή διαχωριστική γραμμή

Γιατί η HPD είναι αμφιλεγόμενη;

«Ο παλαιότερος όρος για την οιστριονική διαταραχή προσωπικότητας ήταν η υστερική διαταραχή προσωπικότητας και αυτό είχε μεγάλη σχέση με πολύ ξεπερασμένες και μισογυνιστικές συμπεριφορές απέναντι στις γυναίκες», λέει ο Mondimore. Αν και η διαταραχή έλαβε νέο όνομα σε μια προσπάθεια να απομακρυνθεί από αυτές τις συνδηλώσεις, ο Mondimore λέει ότι οι σεξιστικές ρίζες της διάγνωσης εξακολουθούν να είναι ορατές – κυρίως επειδή είναι μια διάγνωση που δίνεται κυρίως σε γυναίκες.

«Αυτοί οι άνθρωποι λέγεται ότι έχουν ρηχά συναισθήματα, ότι συχνά ερωτοτροπούν», λέει. «Και πάλι, υπάρχει ένα είδος σεξιστικής κρίσης εκεί». Τα συμπτώματα που συνήθως συνδέονται με την HPD «εγείρουν το ερώτημα εάν υπάρχει μια έμφυλη ερμηνεία ορισμένων συμπεριφορών», λέει ο Gallagher. Τούτου λεχθέντος, προσθέτει, υπάρχουν διαφορές μεταξύ των φύλων και σε άλλες διαταραχές – οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν με άγχος και οι άνδρες είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας, για παράδειγμα.

Ο Mondimore λέει ότι η HPD είναι μια διάγνωση που έχει ξεφύγει από τη μόδα και για άλλους λόγους. «Τα πράγματα που λέγεται ότι χαρακτηρίζουν τη διαταραχή είναι πολύ ασαφή», εξηγεί. «Περιλαμβάνουν μια τεράστια κρίση. Είναι απλώς μια διάγνωση από την οποία οι άνθρωποι απέφευγαν, οπότε εκπλήσσομαι λίγο που εμφανίζεται τώρα».

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Τι είναι η οιστριονική διαταραχή προσωπικότητας; – Οι αιτίες και τα χαρακτηριστικά της εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα