«Τι έχεις;»- «Τίποτα». Όταν η γκρίνια δηλητηριάζει την σχέση. Τελικά ποιος μου φταίει;

20:42 27/10/2021 - Πηγή: iPop

Η γκρίνια είναι γένους θηλυκού, αν και δεν γκρινιάζουν μόνο οι γυναίκες όπως μας κατηγορούν. Συχνά γκρινιάζουν και οι άντρες. Η γκρίνια στη σχέση δημιουργεί κούραση, τη δηλητηριάζει τη σχέση και τον έρωτα.

Γιατί γκρινιάζω;

Αν ρωτήσεις τον σύζυγό μου φυσικά θα πει ότι γκρινιάζω. Εγώ από την άλλη θεωρώ ότι κατά γενική ομολογία είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που έχω πια γκρίνια στη σχέση. Νεότερη φυσικά είχα και έβλεπα πόσο πολύ δηλητηριάζει τη σχέση μας. Γκρίνια γιατί θα πάει για ποδόσφαιρο, γιατί θα βγει για μπύρα, γιατί θα δει τους φίλους του, γιατί μου έφταιγε κάτι στο σπίτι, γιατί ήθελα

να πάμε σε άλλο εστιατόριο και εκείνος σε άλλο. Με τη σειρά του γκρίνιαζε και εκείνος γιατί καταπατούσα τα προσωπικά του όρια.

Μέχρι που μια μέρα αποφάσισα ότι θα το αλλάξω αυτό το τροπάριο. Βαρέθηκα να είμαι αυτή που έχει απαιτήσεις και άρχισα να συζητάω. Και κάπως σταμάτησε η γκρίνια και από εκείνον. Έκανα ένα τεστ μιας εβδομάδας (χωρίς καθόλου γκρίνια) και δούλεψε.

Η συζήτηση ως τρόπος επικοινωνίας

Ποιες είναι οι ανάγκες που έχουμε; Έχω κάποιες ανάγκες, όπως όλοι, που ίσως δεν ικανοποιούνται και σαν αντίδραση είχα τη γκρίνια. Όταν λοιπόν είδα τις επιλογές μου και κατόπιν συνεργασίας κανόνισα να έχω και εγώ χρόνο και δικά μου ενδιαφέροντα και πώς θα διαθέσω τον προσωπικό μου χρόνο, αμέσως δεν με πείραζε τόσο το γεγονός ότι ο σύντροφός μου θα έβλεπε μπάλα ή θα πήγαινε στο γήπεδο ή να δει φίλους του.

Δεν είμαστε κολλημένοι. Είμαστε δύο με διαφορετικές ανάγκες, διαφορετικά γούστα και με μια ζωή που ζούσαμε και πριν γίνουμε ζευγάρι. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν με ενδιαφέρει ο άνθρωπός μου. Δεν είναι αδιαφορία αυτό και δεν θα ήθελα να θεωρηθεί έτσι. Αν έχεις μια υγιή και όχι εξαρτημένη σχέση καταλαβαίνεις τι εννοώ.

Τι μπορεί να κάνει η γκρίνια

Μια μελέτη του 2016 από το Stanford διαπίστωσε ότι η γκρίνια συρρικνώνει τον ιππόκαμπο, που είναι το μέρος του εγκεφάλου που είναι κρίσιμο για την επίλυση προβλημάτων. Είναι επίσης μια από τις κεντρικές περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Κατά την διάρκεια της γκρίνιας απελευθερώνεται κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, η οποία αυξάνει την αρτηριακή πίεση και το σάκχαρό. Η συχνή γκρίνια στη σχέση μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις και διαβήτη σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών.

Όλα όσα δε σου λένε οι παντρεμένοι φίλοι σου για το γάμο

Η γκρίνια φέρνει περισσότερη γκρίνια

Η γκρίνια είναι μεταδοτική όπως και τα συναισθήματα. Αν στο περιβάλλον σου επικρατούν θετικά και ευχάριστα συναισθήματα, ευχάριστη ατμόσφαιρα θα κυριαρχεί. Αν ξεκινήσει η γκρίνια ξεκινά ένας φαύλος κύκλος που μοιάζει να μην έχει τελειωμό.

Επειδή είμαστε άνθρωποι και η καθημερινότητα έχει προκλήσεις, φυσικά κάποτε θα έχουμε διαφωνίες. Δεν ζούμε σε ένα ροζ συννεφάκι και αυτό δεν είναι ένα ρεαλιστικό πλάνο για τη ζωή. Η ζωή δεν είναι ρόδινη, όμως το πόσο εύκολα βγαίνουμε από δυσάρεστες καταστάσεις είναι ένα εξαιρετικό δείγμα ωριμότητας.

Το να εκφράσουμε με όμορφο τρόπο τη δυσαρέσκιά μας, ή το θυμό μας, μας δίνει μια γραμμή για τον τρόπο που θέλουμε να επικοινωνούμε με τους ανθρώπους γύρω μας και πόσο μάλλον με τον σύντροφό μας. Ακόμα και αν βρεθούμε αντιμέτωποι με περιστατικά γκρίνιας, αν ρίξουμε εμείς τους τόνους με την ηρεμία μας, μπορεί να γίνει μια συζήτηση πιο πολιτισμένη και με τον τρόπο που μας αρέσει και μας αξίζει να επικοινωνούμε.

Τι έχεις; -Τίποτα!

Πόσες φορές δεν έχεις πει και εσύ αυτό το τίποτα που κρύβει μέσα τα πάντα. Το χειρότερο σε αυτό είναι ότι ο σύντροφός σου πείθεται ότι δεν έχεις τίποτα και σε αφήνει στην ησυχία σου. Αν δοκιμάσουμε να πούμε ακριβώς ό,τι συμβαίνει και μας ενοχλεί, αν το ονομάσουμε και το συζητήσουμε, εφόσον ηρεμήσουμε, τότε δεν θα ξαναχρειαστεί να πούμε αυτό το τίποτα.

Δεν φταίνε πάντα οι άλλοι στις σχέσεις. Αν βγούμε λίγο έξω από την κάθε κατάσταση και κοιτάξουμε αντικειμενικά σαν μια κάμερα, απαλλαγμένοι από συναισθήματα, τότε θα ξεκαθαρίσουν όλα, οι ανάγκες, γιατί το κάνουμε αυτό στη σχέση μας και τι περιμένουμε να κερδίσουμε. Τις απαντήσεις αυτές τις έχουμε μόνο εμείς οι ίδιοι!

Λίγες σκέψεις για τα μικρά μας κοριτσάκια

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο «Τι έχεις;»- «Τίποτα». Όταν η γκρίνια δηλητηριάζει την σχέση. Τελικά ποιος μου φταίει; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα