Τι αποκαλύπτουν οι εντυπωσιακές εικόνες που κατέγραψε το τηλεσκόπιο James Webb;

19:57 13/9/2022 - Πηγή: iPop

Όταν η NASA πριν από λίγο καιρό δημοσίευσε τη φωτογραφία του σύμπαντος που κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, όλοι μιλούσαν για το πόσο σημαντικό ήταν για το μέλλον της αστρονομίας. Τώρα, ήρθαν στην δημοσιότητα νέες φωτογραφίες που κατέγραψε το James Webb, αυτή τη φορά από το νεφέλωμα του Ωρίωνα και αποκαλύπτουν περίπλοκες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς σχηματίζονται τα αστέρια και τα πλανητικά συστήματα.

Πώς θα βοηθήσουν
οι εικόνες τους επιστήμονες;

Οι εικόνες που κυκλοφόρησαν, ρίχνουν φως σε ένα περιβάλλον παρόμοιο με το δικό μας ηλιακό σύστημα όταν σχηματίστηκε πριν από περισσότερα από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Οι φωτογραφίες από το νεφέλωμα του Ωρίωνα θα βοηθήσει τους ερευνητές του διαστήματος να κατανοήσουν καλύτερα τι συνέβη κατά τα πρώτα εκατομμύρια χρόνια της πλανητικής εξέλιξης του Γαλαξία μας.

Σύμφωνα με τον αστροφυσικό του Πανεπιστημίου του Δυτικού Οντάριο στον Καναδά, Ελς Πίτερς, αυτές οι νέες παρατηρήσεις επιτρέπουν στους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα πώς τα τεράστια αστέρια μεταμορφώνουν το νέφος αερίου και σκόνης μέσα στο οποίο γεννιούνται.

NASA/ESA/CSA/PDRS4all

Τα νεφελώματα, καλύπτονται από μεγάλες ποσότητες σκόνης, καθιστώντας αδύνατη τη μελέτη του τι συμβαίνει μέσα με όργανα όπως το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, τα οποία βασίζονται κυρίως στο ορατό φως. Ωστόσο, το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, διαθέτει τον εξοπλισμό για να ανιχνεύσει το υπέρυθρο φως του σύμπαντος, το οποίο επιτρέπει στους παρατηρητές να δουν μέσα από αυτά τα στρώματα σκόνης, αποκαλύπτοντας τη δράση που συμβαίνει βαθιά μέσα στο νεφέλωμα του Ωρίωνα. Οι εικόνες είναι οι πιο λεπτομερείς και ευκρινείς που έχουν ληφθεί από το νεφέλωμα, το οποίο βρίσκεται στον αστερισμό του Ωρίωνα 1.350 έτη φωτός μακριά από τη Γη.

Explained: Τι έδειξε η φωτογραφία από το τηλεσκόπιο της NASA και τι σημαίνει αυτό για το μέλλον της αστρονομίας;

Τι αποκαλύπτουν οι φωτογραφίες;

Οι νέες εικόνες αποκαλύπτουν πολυάριθμες δομές μέσα στο νεφέλωμα, συμπεριλαμβανομένου ενός κεντρικού πρωτοαστέρα που περιβάλλεται από έναν δίσκο σκόνης και αερίου στον οποίο σχηματίζονται πλανήτες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι εικόνες που κατέγραψε το James Webb είναι πολύ σημαντικές, διότι δεν είχαν ποτέ την δυνατότητα να δουν τις περίπλοκες λεπτομέρειες για το πώς είναι δομημένη η διαστρική ύλη σε αυτά τα περιβάλλοντα και να καταλάβουν πώς μπορούν να σχηματιστούν πλανητικά συστήματα παρουσία αυτής της σκληρής ακτινοβολίας. Αυτές οι εικόνες αποκαλύπτουν την κληρονομιά του διαστρικού μέσου σε πλανητικά συστήματα.

Επίσης, μέσω των εικόνων από το νεφέλωμα του Ωρίωνα έγινε ορατό ότι στον πυρήνα του βρίσκεται το τραπεζοειδές σμήνος νεαρών αστεριών που διαμορφώνουν το σύννεφο σκόνης και αερίου με την έντονη υπεριώδη ακτινοβολία τους. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αυτή η ακτινοβολία επηρεάζει το περιβάλλον του σμήνος είναι το κλειδί για την κατανόηση του σχηματισμού των αστρικών συστημάτων.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές οι εικόνες θα μελετηθούν από μια διεθνή συνεργασία περισσότερων από 100 επιστημόνων από 18 χώρες του κόσμου.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Τι αποκαλύπτουν οι εντυπωσιακές εικόνες που κατέγραψε το τηλεσκόπιο James Webb; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα