Θετική στάση Ευρωπαίων απέναντι στην Ελλάδα για το προσφυγικό. Τριμερής Τσίπρα- Μέρκελ- Ολάντ

07:52 19/2/2016 - Πηγή: iPop

Γενικά θετική φαίνεται πως ήταν η στάση των Ευρωπαίων απέναντι στην Ελλάδα σχετικά με το προσφυγικό κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, σε αντίθεση με την Τουρκία, η οποία προκαλεί ανησυχίες στην Ευρώπη καθώς δεν φαίνεται να βοηθά στην ουσιαστική μείωση των προσφυγικών ροών, παρά την δέσμευσή της.

Οι Ευρωπαίοι φάνηκαν ικανοποιημένοι σχετικά με την πρόοδο της Ελλάδας

για την δημιουργία hot spots.

Η Ε.Ε. σχεδιάζει να κάνει έκτακτη συνάντηση με την Τουρκία στις αρχές Μαρτίου με κεντρικό ζήτημα εκείνο του προσφυγικού. Μια πρώτη ημερομηνία που ορίστηκε είναι η 6η Μαρτίου.

Τι αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων;

«Οι ροές που φτάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία παραμένουν ακόμα πολύ υψηλές. Πρέπει να δούμε μια σημαντική και σταθερή μείωση των αριθμών των παράνομων εισόδων από την Τουρκία στην Ε.Ε.

Στόχος μας πρέπει να είναι να μειωθούν άμεσα οι ροές, η προστασία των εξωτερικών συνόρων, η μείωση της παράνομης μετανάστευσης και η διαφύλαξη της ακεραιότητας της ζώνης Σένγκεν.

Πρέπει να επιστρέψουμε σε μια κατάσταση στην οποία όλα τα κράτη μέλη της ζώνης Σένγκεν θα εφαρμόζουν πλήρως τους κανόνες και θα αρνούνται την είσοδο στα εξωτερικά σύνορα των υπηκόων τρίτων χωρών που δεν ανταποκρίνονται στα κριτήρια εισόδου στην Ε.Ε. ή που δεν έχουν καταθέσει αίτηση για χορήγηση ασύλου παρά το γεγονός ότι είχαν αυτή την ευκαιρία».

Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας;

«Από τις 66.000 θέσεις μετεγκατάστασης που αναλογούν στην Ελλάδα, ως τώρα έχουν μετεγκατασταθεί λιγότεροι από 250 πρόσφυγες. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για το πόσες θέσεις έχουν καλυφθεί από τις 50.000 θέσεις που είχαν συμφωνηθεί για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Από τον Νοέμβριο που έγινε η αξιολόγηση της Ελλάδας ως προς το αν τηρεί τις δεσμεύσεις της, η Ελλάδα είχε λάβει λιγότερο από το 1/4 από τα στελέχη και τον εξοπλισμό που είχε ζητήσει ήδη από τον Ιούλιο για τη φύλαξη των συνόρων.

Η Ελλάδα έχει τονίσει από το καλοκαίρι την ανάγκη να υπάρχει πίεση στις χώρες προέλευσης μεταναστών, για επιστροφές (Μαρόκο, Πακιστάν Αλγερία) και δεν έχει γίνει ούτε μία επιστροφή».

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβασή του στην Σύνοδο Κορυφής καταδίκασε τις μονομερείς ενέργειες και τόνισε πως «αν κάθε χώρα βάζει στο τραπέζι αυτό που εξυπηρετεί τα συμφέροντά της, τότε η συζήτηση δεν θα γίνει στην βάση των αξιών και η Ευρώπη θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο».

Τι είπε η Α. Μέρκελ για την Τουρκία;

«Η σημαντικότερη ανακοίνωση για μένα σήμερα είναι ότι δεν έχουμε μόνο επιβεβαιώσει το σχέδιο δράσης Ε.Ε.-Τουρκίας, αλλά έχουμε πει ότι είναι και η προτεραιότητά μας. Το σχέδιο υποστηρίζει και η Αυστρία παρά την μονομερή απόφασή της να θέσει ένα ανώτατο όριο στον αριθμό των μεταναστών που θα επιτρέψει να εισέλθουν στο έδαφός της. Στην Ευρώπη είμαστε πάντα εταίροι».

Σημειώνεται πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός πριν ξεκινήσουν οι εργασίες της Παρασκευής θα έχει τριμερή συνάντηση με την Α. Μέρκελ και τον Φ. Ολάντ.

The post Θετική στάση Ευρωπαίων απέναντι στην Ελλάδα για το προσφυγικό. Τριμερής Τσίπρα- Μέρκελ- Ολάντ appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα