Θέμα στις σχέσεις Άγκυρας- Ε.Ε. μετά τις συλλήψεις των Τούρκων βουλευτών βλέπει ο Σουλτς

16:44 4/11/2016 - Πηγή: iPop

Την εκτίμηση του, πως οι συλλήψεις των Τούρκων βουλευτών αναμένεται να προκαλέσουν θέμα στις σχέσεις Άγκυρας- Ε.Ε., διατύπωσε ο Μάρτιν Σουλτς την Παρασκευή. Την ίδια στιγμή έχει γνωστό, πως οι βουλευτές της γειτονικής χώρας οι οποίοι κρατούνταν από τις αρχές προφυλακίσθηκαν.

Σε σχετική του ανακοίνωση ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, επισήμανε πως «οι ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης εγείρουν ερωτήματα για τη βάση

πάνω στην οποία υπάρχει μία βιώσιμη σχέση ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Άγκυρα, αλλά και για τις ίδιες τις ευρωπαϊκές βλέψεις της Τουρκίας, η οποία αυτή τη στιγμή είναι υποψήφια για ένταξη στην ενωμένη Ευρώπη και μέλος της τελωνειακής ένωσης».

Ο Μάρτιν Σουλτς εξήγησε:

Οι τουρκικές Αρχές δεν σπρώχνουν απλώς την Τουρκία μακριά από τη Δημοκρατία, αλλά γυρνάνε τις πλάτες τους στις αξίες, τις αρχές, τις νόρμες και τους κανόνες που υποστηρίζουν τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας

Παράλληλα, χαρακτήρισε ως «ψυχρολουσία τις κρατήσεις των φιλοκούρδων βουλευτών» και σημείωσε ότι αυτές «στέλνουν ένα σήμα για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο πολιτικός πλουραλισμός στη γείτονα χώρα».

Νωρίτερα, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε μέσω ανάρτησης της στο twitter ότι «η Ε.Ε. είναι εξαιρετικά ανήσυχη λόγω των συλλήψεων και σε συνεχή επαφή με τις τουρκικές Αρχές».

Επίσης, η Γερμανία αποφάσισε να καλέσει τον Τούρκο πρέσβη έτσι ώστε να του ζητήσει εξηγήσεις και για να του πει ότι «η Άγκυρα έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζει την τρομοκρατία αυτό δεν μπορεί να λειτουργεί ως δικαιολογία για τη φίμωση της αντιπολίτευσης ή τη φυλάκισή της».

Προφυλακίσθηκαν οι βουλευτές:

Οι τουρκικές αρχές το απόγευμα της Παρασκευής διέταξαν την προφυλάκιση των συμπροέδρων του φιλοκουρδικού αντιπολιτευόμενου Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) μέχρι να διεξαχθεί η δίκη τους.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο του Ντιγιάρμπκιρ αποφάσισε την προφυλάκιση του Σελαχατίν Ντεμιρτάς και της Φιγκέν Γιουκσεντάγ, συμπροέδρων του HDP, αλλά και ακόμα τριών άλλων βουλευτών του σχηματισμού αυτού, που είχαν τεθεί υπό κράτηση λίγες ώρες νωρίτερα.

The post Θέμα στις σχέσεις Άγκυρας- Ε.Ε. μετά τις συλλήψεις των Τούρκων βουλευτών βλέπει ο Σουλτς appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα