Τα σκυλάκια δεν προσφέρουν μόνο συντροφιά και το Athens Therapy Dogs μας δείχνει τις δυνατότητες τους

16:45 24/1/2017 - Πηγή: iPop

Η επαφή με τους τετράποδους φίλους μας μπορεί να αποβεί ευεργετική για όλους μας κι αυτό το γνωρίζει καλά η ομάδα του Athens Therapy Dogs. Προωθώντας την επαφή με τους σκύλους ως εναλλακτική θεραπευτική προσέγγιση, τα μέλη της ομάδας διοργανώνουν εθελοντικά συνεδρίες με άτομα που μπορούν να επωφεληθούν απ’ αυτή την προσέγγιση.

Ο Βασίλης Σούκος απ’ το Athens Therapy Dogs

εξηγεί στο iPop.gr όσα θέλεις να ξέρεις για το pet therapy.

Πότε και πώς δημιουργήθηκε το Athens Therapy Dogs;Η ιδέα προέκυψε ένα απόγευμα τον προηγούμενο Σεπτέμβριο στο Πάρκο Ελευθερίας όπου βγάζουμε τα σκυλιά μας βόλτα οι κάτοικοι της περιοχής του Λυκαβηττού. Ένα απόγευμα έπεσε η ιδέα για το Athens Therapy Dogs. Με το που έπεσε η ιδέα, κινηθήκαμε όλοι μας να βρούμε τα σωστά άτομα. Αφού συγκροτήσαμε την ομάδα μας, ξεκινήσαμε και τυπικά τη λειτουργία μας τον Φεβρουάριο του 2016.

Μπορεί κάθε σκυλάκι να γίνει σκύλος θεραπείας;Ναι, εν δυνάμει μπορούν όλα τα σκυλάκια να γίνουν σκύλοι θεραπείας. Σαφώς έχουν τεθεί πολύ αυστηρά κριτήρια, τα οποία αναγράφουμε στο site μας. Εκεί αναγράφονται όλες οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί ένα σκυλάκι, είτε είναι ράτσα, είτε ημίαιμο. Τα κριτήρια που θα δείτε είναι με βάση τα κριτήρια των παγκόσμιων οργανισμών που ασχολούνται με το animal system therapy και με βάση αυτά κινούμαστε κι εμείς για να βρούμε τους υποψήφιους σκύλους θεραπευτές μας.Ποια είναι η διαδικασία μιας συνεδρίας;Να ξεκινήσουμε απ’ το ότι παρόντες σε μια συνεδρία πρέπει να είναι ο συνοδός σκύλου μαζί με τον σκύλο του, το παιδί ή η ομάδα παιδιών και η ειδική παιδαγωγός. Από εκεί και πέρα τα σκυλιά είναι εκπαιδευμένα στο να μην έχουν αντιδράσεις σε ερεθίσματα που θα δεχθούν κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας, δηλαδή κάποια απότομη κίνηση ενός παιδιού, κάποιο «άτσαλο» χάδι. Τα σκυλάκια δεν πρέπει να αντιδρούν σε τέτοιου είδους συμπεριφορές σε καμία περίπτωση. Επιπλέον, τα σκυλιά θεραπείας πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά ορισμένες βασικές εντολές, όπως είναι το «έλα», «κάτσε», «σήκω», «φέρε το μπαλάκι».

Η διαδικασία της συνεδρίας έχει ως εξής: Ο παιδαγωγός κάνει κανονικά το πρόγραμμά του με την ομάδα με την οποία δουλεύει. Εμβόλιμα μπαίνει το σκυλάκι, όπου βλέπουμε κατά πόσο η φυσική του παρουσία και η ενασχόληση μ’αυτό έχει θετική επίδραση στα άτομα της ομάδας.Ποιες ομάδες ανθρώπων μπορούν να επωφεληθούν απ’ την θεραπευτική επαφή με σκύλους;Όλες οι ομάδες! Ένας απ’ τους σκοπούς μας άλλωστε είναι η προβολή και η ενίσχυση της αξίας της επαφής ανθρώπου και σκύλου.

Μπορείτε να μας περιγράψετε κάποια περίπτωση ατόμου που έχει επωφεληθεί απ’ την επαφή του με σκύλο θεραπείας;Ένα παιδάκι που ανήκει στο φάσμα του αυτισμού και εμφανίζει πρόβλημα τόσο στον λόγο του όσο και την αφή του, μετά από μια σειρά κατ’ οίκον συνεδριών έχει καταφέρει να ταΐζει το σκυλάκι στο στόμα, να το χτενίζει όπως πρέπει χωρίς βίαιες κινήσεις αλλά και να λέει ορισμένες συλλαβές, κάτι το οποίο αποτελεί τεράστια πρόοδο.Τι σχόλια ακούτε από ανθρώπους του περιβάλλοντος ατόμων που έχουν κάνει συνεδρίες;Ακούμε πολύ θετικά σχόλια και τους ευχαριστούμε όλους. Γενικά η ανταπόκριση είναι πολύ μεγάλη κι εμείς προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε καθώς όλη η δράση μας βασίζεται στον εθελοντισμό, δεν υπάρχει καμία χρέωση για κανέναν. Μακάρι να είχαμε παραπάνω σκυλιά και να κάναμε περισσότερες συνεδρίες.Πόσα σκυλάκια θεραπείας έχετε αυτή τη στιγμή;Προς το παρόν είναι τρία τα σκυλάκια θεραπείας που κάνουν συνεδρίες. Έχουμε ακόμα δύο, τα οποία θα ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους μέσα στον Γενάρη κι ακόμα τρία που περιμένουμε να τα ελέγξουν οι εκπαιδευτές μας και να μπουν σε διαδικασία εκπαίδευσης στην περίπτωση που καταλήξουμε στο ότι πληρούν τις προϋποθέσεις.

To dog therapy είναι πολύ διαδεδομένο στο εξωτερικό. Πώς είναι η κατάσταση στην Ελλάδα;Σαφώς είναι μια εξελιγμένη η συγκεκριμένη μέθοδος θεραπείας στο εξωτερικό, όμως, και στην Ελλάδα οι παιδαγωγοί το έχουν στο μυαλό τους, το ψάχνουν και μας ρωτάνε κι εμάς λεπτομέρειες.Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να αλλάξει στην Ελλάδα προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο σας;Μέχρι στιγμής δεν έχουμε αντιμετωπίσει κάποια σοβαρή δυσκολία. Σαφώς θα θέλαμε κάποια στιγμή να επιτρέπονται τα σκυλιά θεραπείας στα δημόσια νοσοκομεία και ιδρύματα, όμως, είμαι αισιόδοξος ότι κάποια στιγμή θα γίνει κι αυτό.Γενικά ο μεγάλος μας στόχος είναι να γίνουμε ένας οργανισμός που θα «ταράξει» με την θετική έννοια τα νερά. Φυσικά είναι μακρύς ο δρόμος, αλλά έχουμε υπομονή κι επιμονή πάνω σ’ αυτό που κάνουμε.

The post Τα σκυλάκια δεν προσφέρουν μόνο συντροφιά και το Athens Therapy Dogs μας δείχνει τις δυνατότητες τους appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα