Τα προληπτικά μέτρα οδήγησαν σε «ναυάγιο» τη διαπραγμάτευση- Σύνοδο Κορυφής ζητά ο Τσίπρας από τον Τουσκ

10:27 27/4/2016 - Πηγή: iPop

Υπεύθυνους το ΔΝΤ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θεωρεί το Μαξίμου σχετικά με την αναβολή του Eurogroup και τη διακοπή της διαπραγμάτευσης. Τα προληπτικά μέτρα ευθύνονται για όλα υπογραμμίζουν πηγές. Ενώ, την ίδια στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας αναζητά λύση σε πολιτικό επίπεδο και φέρεται πως σε τηλεφωνική του επικοινωνία τη Μεγάλη Τετάρτη με τον Ντόναλντ Τουσκ, θα ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

Τι αναφέρει το Μαξίμου;

«Η ελληνική πρόταση για τη δημιουργία μηχανισμού εξισορρόπησης αντί για τη θέσπιση προληπτικών μέτρων είναι αξιόπιστη και αντικατοπτρίζει τη βεβαιότητα της ελληνικής πλευράς, ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους» επισημαίνουν Κυβερνητικές πηγές και προσθέτους:

Εδώ και τρεις μήνες το ΔΝΤ έχει υιοθετήσει τακτική συνεχούς κωλυσιεργίας, τακτική που επιβεβαιώθηκε και από τις διαρροές των Wikileaks

Επιπλέον, κατηγορούν το Σόιμπλε ότι επιμένει για παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα για λόγους εσωτερικής πολιτικής σκοπιμότητας.

«Οι αντιστάσεις του ΔΝΤ αποδεικνύουν ότι το Ταμείο δεν επιθυμεί επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, αλλά εφαρμογή άλλου προγράμματος» εξηγούν από το Μαξίμου.

Για την στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης:

Όπως σημειώνουν πηγές από το Μαξίμου η Νέα Δημοκρατία ταυτίζεται πλήρως με τις θέσεις του ΔΝΤ και συνεχίζει να «πατάει σε δύο βάρκες».

Τι γίνεται με το κουαρτέτο;

Δεν έχει γνωστοποιηθεί το αν οι Θεσμοί θα αποχωρήσουν για να επιστρέψουν μετά το Πάσχα ή θα κανονιστεί σήμερα νέα συνάντηση με την Κυβέρνηση, έστω και για τα τυπικά.

Που διαφωνούν Θεσμοί- ελληνική Κυβέρνηση;

Η διαφωνία έγκειται στο πακέτο των 3,6 δις ευρώ, διότι οι δανειστές δεν φαίνεται πως αποδέχονται την πρόταση της Κυβέρνησης για «αυτόματο μηχανισμό περικοπής των δαπανών».

Να τονισθεί πως η ελληνική πλευρά έχει προτείνει συγκεκριμένα αντί για προληπτικά μέτρα, να εφαρμοστεί ένας μηχανισμός κατά τον οποίο ο υπουργός Οικονομικών θα μπορεί, εάν αποδειχθεί ότι η Κυβέρνηση έπεσε έξω από τους στόχους της, δύο φορές το χρόνο να λαμβάνει εκείνη τη στιγμή έξτρα μέτρα.

Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η δέσμευση ότι τα μέτρα θα προέρχονται αποκλειστικά από δαπάνες (μισθούς στο Δημόσιο, συντάξεις κτλ) και δίνεται την δυνατότητα στον υπουργό Οικονομικών να προτείνει ισοδύναμα μέτρα και από τα έσοδα, δηλαδή μέσω νέων φόρων.

Βέβαια, η συγκεκριμένη πρόταση δεν ικανοποιεί τους δανειστές, οι οποίοι, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ζητούν να γίνεται έλεγχος ανά τρίμηνο ή εξάμηνο προκειμένου να αντιμετωπίζονται εξ’ αρχής οι όποιες αποκλίσεις από τους στόχους. Επιπλέον, ζητούν από την Κυβέρνηση να δεσμευτεί για το είδος και την πηγή των έκτακτων μέτρων.

photo:Nick Paleologos / SOOC

The post Τα προληπτικά μέτρα οδήγησαν σε «ναυάγιο» τη διαπραγμάτευση- Σύνοδο Κορυφής ζητά ο Τσίπρας από τον Τουσκ appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα